BUŁECZKI SEROWE z nadzieniem cynamonowym
Kto kocha cynamon tak jak my? Pierwotnie miały to być klasyczne bułki z twarogu ale po pierwsze wymieniłyśmy twaróg na serek włoski co okazało się genialną zamianą, bo bułeczki miały lekko maślany pismak. Po drugie ciasto okazało się tak fajnie plastyczne, że bez problemu dało się je rozwałkować. A jak już zwijać ślimaczki no to musi być nadzienie! Padło na nasze ulubione połączenie czyli cukier kokosowy z cynamonem 💚
Składniki (ok 10-13 ślimaków):
-250g serka typu włoskiego (z Biedronki)
-350g mąki orkiszowej jasnej
-2 jajka
-150g ksylitolu Nutura
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-cukier kokosowy Nutura + olej kokosowy Nutura + cynamon Nutura
1. Ser zbledować na prawie gładką masę.
2. Do sera dodać jajka, ksylitol oraz sodę, sól i zmiksować wszystko razem.
3. Do masy serowej dodać mąkę i całość dobrze wymieszać oraz zagnieść.
4. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką.
5. Rozwałkowane ciasto posmarować cienko olejem kokosowym i posypać je cukrem kokosowym oraz cynamonem według uznania.
6. My taki kwadrat z ciasta podzieliłyśmy na 3 paski które zwijałyśmy w tworząc ślimaki.
Każdy taki rulonik podzieliłyśmy w połowie by powstały dwa ślimaczki.
7. Ślimaczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach w wybranej formie (u nas tortownica ok 22cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia) i piec w 180’C do zarumienienia (u nas w małym piekarniku ok 25 minut).
-250g serka typu włoskiego (z Biedronki)
-350g mąki orkiszowej jasnej
-2 jajka
-150g ksylitolu Nutura
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-cukier kokosowy Nutura + olej kokosowy Nutura + cynamon Nutura
1. Ser zbledować na prawie gładką masę.
2. Do sera dodać jajka, ksylitol oraz sodę, sól i zmiksować wszystko razem.
3. Do masy serowej dodać mąkę i całość dobrze wymieszać oraz zagnieść.
4. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką.
5. Rozwałkowane ciasto posmarować cienko olejem kokosowym i posypać je cukrem kokosowym oraz cynamonem według uznania.
6. My taki kwadrat z ciasta podzieliłyśmy na 3 paski które zwijałyśmy w tworząc ślimaki.
Każdy taki rulonik podzieliłyśmy w połowie by powstały dwa ślimaczki.
7. Ślimaczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach w wybranej formie (u nas tortownica ok 22cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia) i piec w 180’C do zarumienienia (u nas w małym piekarniku ok 25 minut).
idealne! kocham takie wypieki!
OdpowiedzUsuńSer i cynamon? Brzmi bardzo apetycznie! Koniecznie muszę przetestować to połączenie!
OdpowiedzUsuńMyślę, że z chęcią mogłabym się skusić na takie bułeczki serowe. Pysznie.
OdpowiedzUsuńdamn, a jak wegańską opcję zrobić? podpowiecie? :)
OdpowiedzUsuńOmg uwielbiam ^^
OdpowiedzUsuńOmg uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJak ślicznie zakręcone :-)
OdpowiedzUsuńCynamon też uwielbiam! Bardzo apetyczne te bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńCały czas myślę, czy Wam zabraknie pomysłów ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon i jego zapach.
Bułeczki serowe genialne, wyglądają tak pysznie, że zaraz włamię się do komputera!!!
Irena - Hooltaye w podróży
Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z serem, więc czuję się bardzo zainteresowana tym przepisem.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie wypieki
OdpowiedzUsuńLubię takie bułeczki. Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamonowe słodkości. koniecznie muszę przygotować te bułeczki!
OdpowiedzUsuń