KRUCHE CIASTO CYTRYNOWE (bez glutenu, białego cukru i laktozy)
Zainpsirowane nowym wafelkiem stworzyłyśmy kolejne warstwowe ciacho. Kruche kakaowe blaty przełożone jaglanym kremem cytrynowym... Pychotka! Na naszym IG pod TYM wpisem możecie zobaczyć krótki filmik z przygotowania tego przepisu.
Składniki:
Kruche blaty (20x14cm)
-80g mąki kukurydzianej
-200g mąki ryżowej
-30g kakao
-1/3 łyżeczki sody
-2 małe jajka
-70g oleju rzepakowego
-130g ksylitolu
-2 łyżki wody
Krem cytrynowy
-150g kaszy jaglanej
-2 puszki mleka kokosowego 90%
-ksylitol
-ok 2 cystyny
KRUCHE BLATY
1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, ksylitol i 2 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu (nie doprowadzać do wrzenia).
2. W misce wymieszać mąki, kakao oraz sodę.
3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie połączyć.
5. Ciasto będzie trochę lepkie, najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
6. Ciasto rozwałkować (cienko) między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać prostokąty o tych samych wymiarach (można odrysować je szablonu z kartonu czy papieru). Wykonać 5 blatów.
7. Blaty piec po kolei w 160’C ok 8-10 minut. Dobrze aby były nadal dość miękkie, ponieważ bardzo przypieczone będą trudniej się kroić.
KREM CYTRYNOWY
1. Kasze jaglaną zalać wrzątkiem na ok 30 minut, następnie przepłukać ją kilka razy w letniej wodzie i przełożyć do garnuszka.
2. Wlać do kaszy ok 300-400ml wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Jeśli kasza szybko wchłonie wodę a nie będzie jeszcze dogotowana, należy dolać jeszcze wody.
3. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok (my wycisnęłyśmy z 1 i 1/2 i taki poziom kwaśności nam odpowiadał).
4. Ugotowaną kaszę oraz lekko przestudzoną przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i skórkę. Dodać również stałą część z dwóch puszek z mlekiem kokosowym (nasze nie było zbyt stałe ponieważ nie zdążyły się wystarczająco schłodzić w te upały ale starałyśmy się nie mieszać mleka i wlałyśmy głównie tą białą część puszki, na dnie pozostała raczej woda z odrobiną mleka).
5. Całość posłodzić na początek można dać 100g ksylitolu, później poziom słodkości dostosowywać to swoich preferencji.
6. Zawartość naczynia dokładnie zblendować.
7. Krem wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut aby nieco stężał jeśli jest zbyt lejący jak u nas (ponieważ nasze mleczko było ciepłe i płynne).
8. Następnie blaty przekładać kilkoma łyżkami kremu (boki będą się nieco wyciskać).
9. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin u nas na całą no pod przykryciem aby mocno nie obeschło.
10. Następnego dnia boki wyrównać odcinając je ostrym dużym nożem i całość ciąć na mniejsze prostokąty.
Kruche blaty (20x14cm)
-80g mąki kukurydzianej
-200g mąki ryżowej
-30g kakao
-1/3 łyżeczki sody
-2 małe jajka
-70g oleju rzepakowego
-130g ksylitolu
-2 łyżki wody
Krem cytrynowy
-150g kaszy jaglanej
-2 puszki mleka kokosowego 90%
-ksylitol
-ok 2 cystyny
KRUCHE BLATY
1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, ksylitol i 2 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu (nie doprowadzać do wrzenia).
2. W misce wymieszać mąki, kakao oraz sodę.
3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie połączyć.
5. Ciasto będzie trochę lepkie, najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
6. Ciasto rozwałkować (cienko) między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać prostokąty o tych samych wymiarach (można odrysować je szablonu z kartonu czy papieru). Wykonać 5 blatów.
7. Blaty piec po kolei w 160’C ok 8-10 minut. Dobrze aby były nadal dość miękkie, ponieważ bardzo przypieczone będą trudniej się kroić.
KREM CYTRYNOWY
1. Kasze jaglaną zalać wrzątkiem na ok 30 minut, następnie przepłukać ją kilka razy w letniej wodzie i przełożyć do garnuszka.
2. Wlać do kaszy ok 300-400ml wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Jeśli kasza szybko wchłonie wodę a nie będzie jeszcze dogotowana, należy dolać jeszcze wody.
3. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok (my wycisnęłyśmy z 1 i 1/2 i taki poziom kwaśności nam odpowiadał).
4. Ugotowaną kaszę oraz lekko przestudzoną przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i skórkę. Dodać również stałą część z dwóch puszek z mlekiem kokosowym (nasze nie było zbyt stałe ponieważ nie zdążyły się wystarczająco schłodzić w te upały ale starałyśmy się nie mieszać mleka i wlałyśmy głównie tą białą część puszki, na dnie pozostała raczej woda z odrobiną mleka).
5. Całość posłodzić na początek można dać 100g ksylitolu, później poziom słodkości dostosowywać to swoich preferencji.
6. Zawartość naczynia dokładnie zblendować.
7. Krem wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut aby nieco stężał jeśli jest zbyt lejący jak u nas (ponieważ nasze mleczko było ciepłe i płynne).
8. Następnie blaty przekładać kilkoma łyżkami kremu (boki będą się nieco wyciskać).
9. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin u nas na całą no pod przykryciem aby mocno nie obeschło.
10. Następnego dnia boki wyrównać odcinając je ostrym dużym nożem i całość ciąć na mniejsze prostokąty.
Uwielbiam połączenie czekolady i cytryny :)
OdpowiedzUsuńFajne warstwowe ciacho. Poczęstowałabym się takim do kawy. :)
OdpowiedzUsuńKrem cytrynowy mnie zaintrygował w połączeniu z kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam.
Wygląda przecudownie i smakowicie.
Irena- Hooltaye w podróży
Wygląda na proste, ale moje umiejętności i doświadczenie mówią mi, że spartaczę to :P
OdpowiedzUsuńMój Małż je uwielbia, muszę zatem wypróbować Twój przepis koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;) Zgadzam się. Kiedyś nawet próbowałem upiec ciasto i nie wyszło, może z tym będzie inaczej ;))
OdpowiedzUsuńJejku pysznie wygląda. Wasze pomysły są rewelacyjne
OdpowiedzUsuńDla mnie zbyt pracochłonne ale pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper fajna i zdrowa alternatywa dla tych kupnych wafelków o niezbyt dobrym składzie.
OdpowiedzUsuńFajne i ciekawe ciasto. Nie robiłam jeszcze masy z kaszy jaglanej. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, chętnie się poczęstuję
OdpowiedzUsuńJaką maką mogłabym zastąpić kukurydzianą i ryżową?(oprócz białej) bo tych nie mogę.
OdpowiedzUsuńNiestety trudno powiedzieć jaka mąka jeszcze pozwoli na zachowanie takich samych proporcji z innymi składnikami. Ewentualnie gryczana natomiast smak gryki będzie dominował.
UsuńRzadko pojawiają się u nas cytrynowe wypieki, ale dla tej propozycji jestem w stanie zrobić wyjątek.
OdpowiedzUsuńPyszota i ten krem ^_^
OdpowiedzUsuńOmijam słodycze szerokim łukiem, ale takie ciacho bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę zrobić takie ciasto któregoś razu:)
OdpowiedzUsuńGluten, cukier i laktoza. Też tego unikam, ale trzeba przyznać, że to jest trudne.
OdpowiedzUsuń