Bez glutenu
,
Przepisy
,
Wege
Ciasto czekoladowe z chrupiącym karmelem (bez glutenu, wegańskie)
Wiadomo, że czekoladowe ciasto zawsze jest pyszne ale jeśli połączycie je z chrupiącą warstwą karmelu kokosowego to dopiero wyjdzie prawdziwa PETARDA 💥 Do kawki czy do kubka ciepłego mleka takie ciacho jest idealne 😍
Ciasto kakaowe (ok 19x20cm):
-100g mąki ryżowej
-100g mąki gryczanej
-50g kakao
-100g oleju rzepakowego
-110g cukru kokosowego Nutura
-2 łyżki mielonego lnu + 10 łyżek gorącej wody
-150ml mleka kokosowego (100ml z puszki zostawić do karmelu) + 100ml wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa karmelowa
-100g cukru kokosowego Nutura
-30g oleju kokosowego
-100g mleka kokosowego
-ok 2 łyżki masła orzechowego Nutura
-sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej)
-ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru)
CIASTO KAKAOWE
1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut.
2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito.
3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce.
4. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na wysokich obrotach miksera przez chwilę (całość się lekko spieni).
5. Dodać suche składniki, wodę mleko kokosowe, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche.
6. Do wyłożonych na dnie papierem blachy wyłożyć gęste ciasto.
7. Piec w 180’C ok 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone).
8. Po wystudzeniu wyrównać górę ciasta.
WARSTWA KARMELOWA
1. Cukier kokosowy, mleko oraz olej i sól zagotować w garnuszku i gotować tak kilkanaście minut na mniejszym ogniu aż całość zrobi się gęstsza. Zostawić do lekkiego wystudzenia ale nie całkowitego ochłodzenia bo zrobi się za bardzo gęste.
2. Do karmelu dodać masło orzechowe (najpierw jedną łyżkę, rozmieszać i drugą), po rozmieszaniu ma być średnio gęsty karmel.
3. Karmel połączyć z płatkami kukurydzianymi (znów najpierw wsypać mniejszą ilość płatków a później jeśli trzeba można ich dodać więcej).
4. Warstwę karmelową wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać i docisnąć górę.
5. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin tak aby widocznie karmel zastygł.
-100g mąki ryżowej
-100g mąki gryczanej
-50g kakao
-100g oleju rzepakowego
-110g cukru kokosowego Nutura
-2 łyżki mielonego lnu + 10 łyżek gorącej wody
-150ml mleka kokosowego (100ml z puszki zostawić do karmelu) + 100ml wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa karmelowa
-100g cukru kokosowego Nutura
-30g oleju kokosowego
-100g mleka kokosowego
-ok 2 łyżki masła orzechowego Nutura
-sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej)
-ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru)
CIASTO KAKAOWE
1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut.
2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito.
3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce.
4. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na wysokich obrotach miksera przez chwilę (całość się lekko spieni).
5. Dodać suche składniki, wodę mleko kokosowe, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche.
6. Do wyłożonych na dnie papierem blachy wyłożyć gęste ciasto.
7. Piec w 180’C ok 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone).
8. Po wystudzeniu wyrównać górę ciasta.
WARSTWA KARMELOWA
1. Cukier kokosowy, mleko oraz olej i sól zagotować w garnuszku i gotować tak kilkanaście minut na mniejszym ogniu aż całość zrobi się gęstsza. Zostawić do lekkiego wystudzenia ale nie całkowitego ochłodzenia bo zrobi się za bardzo gęste.
2. Do karmelu dodać masło orzechowe (najpierw jedną łyżkę, rozmieszać i drugą), po rozmieszaniu ma być średnio gęsty karmel.
3. Karmel połączyć z płatkami kukurydzianymi (znów najpierw wsypać mniejszą ilość płatków a później jeśli trzeba można ich dodać więcej).
4. Warstwę karmelową wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać i docisnąć górę.
5. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin tak aby widocznie karmel zastygł.
To prawda, czekoladowe ciasto jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńproszę o kawałek!
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj spróbowałabym, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZa te przepisy dodaję stronę do ulubionych i będę zaglądał 😁😁😁
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe, a z karmelem nigdy nie robiłam, więc tym bardziej jestem go ciekawa.
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące. Lubię czekoladowe ciasta a tu jeszcze karmel. Mniamm
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńKarmel i czekolada to prawdziwa słodka rozpusta :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe moje ulubione. Z karmelowym wierzchem tym bardziej bym nie odmówiła.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Podoba mi się ta warstwa karmelowa.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałąm takiej wersji. Sprobuję takie zrobić.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda. Myślę, że w rozsądnej ilości, można takie ciastko spokojnie zjeść także będąc na diecie.
OdpowiedzUsuńTa pasta jest genialna! Koniecznie musze przygotować Wasze ciacho! <3
OdpowiedzUsuńAle to genialnie wyszło! I pomysł z płatkiami - sztos!
OdpowiedzUsuń