Tort urodzinowy z jogurtowo-wiśniową galaretką (bez glutenu, cukru białego)
Kolejne urodziny i kolejny tort za nami! W tym dniu poniosło nas pandzie szaleństwo, dlatego torcik prezentuje się w taki sposób 😍 Klasycznie kakaowy biszkopt i nie klasycznie zamiast kremu w środku jest galaretka jogurtowo-wiśniowa. Na patyczkach prezentują się cake pops a jeśli macie ochotę na przepis na nie to zapraszamy na nasz IG 💚
Składniki
Kakaowy biszkopt (śr: 18cm):
-3 duże jajka
-30g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-25g gorzkiego kakao
-50g ksylitolu Nutura
Galaretka wiśniowa
-1 opakowanie galaretki wiśniowej
-1 łyżeczka żelatyny
-100g suszonych wiśni Nutura
-200g gorącej wody
-ok 80g ksylitolu Nutura
-350g jogurtu naturalnego
Dodatkowo
-ksylitol+ kakao+ gorąca woda (do nasączenia blatów)
-400g jogurtu greckiego
Pandzie ciasteczka
-przepis znajdziecie TUTAJ
KAKAOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
GALARETKA WIŚNIOWA
1. Wiśnie zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1h i odsączyć je z wody.
2. Galaretkę, żelatynę i ksylitol zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drobinek.
3. Kiedy trochę galaretka wystygnie dodać jogurt oraz wiśnie.
4. Galaretkę wstawić do lodówki na kilkanaście minut tak aby lekko zaczęła gęstnieć. W tym czasie przygotować biszkopt.
SKŁADANIE TORTU
1. Biszkopt wyrównać u góry i podzielić go na 2 równie blaty.
2. Dolny blat umieścić w ringo i nasączyć go miksem ksylitolu, kakao i gorącej wody.
3. Kiedy galaretka zaczyna gęstnieć wylać ją na przygotowany spód.
4. Nałożyć na górę i lekko docisnąć drugi blat, którego również nasączyć.
5. Górę zabezpieczyć folią i wstawić torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
6. W tym czasie jogurt grecki wylać na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym a sitko umieścić w miseczce tak aby serwatka ściekała do naczynia. Tak przygotowany jogurt wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
7. Kolejnego dnia wyjąć tort z formy a gęstym jogurtem posmarować boki i górę.
8. Na koniec ozdobić torcik ciasteczkami.
Kakaowy biszkopt (śr: 18cm):
-3 duże jajka
-30g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-25g gorzkiego kakao
-50g ksylitolu Nutura
Galaretka wiśniowa
-1 opakowanie galaretki wiśniowej
-1 łyżeczka żelatyny
-100g suszonych wiśni Nutura
-200g gorącej wody
-ok 80g ksylitolu Nutura
-350g jogurtu naturalnego
Dodatkowo
-ksylitol+ kakao+ gorąca woda (do nasączenia blatów)
-400g jogurtu greckiego
Pandzie ciasteczka
-przepis znajdziecie TUTAJ
KAKAOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
GALARETKA WIŚNIOWA
1. Wiśnie zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1h i odsączyć je z wody.
2. Galaretkę, żelatynę i ksylitol zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drobinek.
3. Kiedy trochę galaretka wystygnie dodać jogurt oraz wiśnie.
4. Galaretkę wstawić do lodówki na kilkanaście minut tak aby lekko zaczęła gęstnieć. W tym czasie przygotować biszkopt.
SKŁADANIE TORTU
1. Biszkopt wyrównać u góry i podzielić go na 2 równie blaty.
2. Dolny blat umieścić w ringo i nasączyć go miksem ksylitolu, kakao i gorącej wody.
3. Kiedy galaretka zaczyna gęstnieć wylać ją na przygotowany spód.
4. Nałożyć na górę i lekko docisnąć drugi blat, którego również nasączyć.
5. Górę zabezpieczyć folią i wstawić torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
6. W tym czasie jogurt grecki wylać na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym a sitko umieścić w miseczce tak aby serwatka ściekała do naczynia. Tak przygotowany jogurt wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
7. Kolejnego dnia wyjąć tort z formy a gęstym jogurtem posmarować boki i górę.
8. Na koniec ozdobić torcik ciasteczkami.
U Was tylko cuda, ja mam urodziny niedługo i poproszę o tort z koalami :-)
OdpowiedzUsuńTorty z galaretką, bez słodkich kremów bardzo lubię.
Znakomity przepis i pomysł :-)
Irena - Hooltaye w podrróży
Wygląda bardzo apetycznie:) dzieci jak tylko widzą to chyba od razu mają ochotę na takie słodkości! Patrycja
OdpowiedzUsuńJaki piękny pandziowy :D
OdpowiedzUsuńAż by się chciało mieć urodziny codziennie! <3
OdpowiedzUsuńheeej :) widziałam post na instagramie i myślałam że to pszczółki :D Cokolwiek by to nie było z pewnością pyszne
OdpowiedzUsuńA te ciasteczka misie to gdzie znajdę? :)
OdpowiedzUsuńo rany, ależ to cudownie wygląda. Zazdroszczę umiejętności kulinarnych, bo o ile z obiadami jakoś sobie radzę w kuchni tak desery są dla mnie całkowitą czarną magią, zwłaszcza te, które wymagają pieczenia.
OdpowiedzUsuńale cudo wyszło!
OdpowiedzUsuńTort uroczy i z pewnością pyszny. Życzę wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńCudo! Chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńurzekły mnie pandzie ciasteczka, zjadłabym je nawet bez toru ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie czekolady z wiśniami, więc już jestem kupiona.
OdpowiedzUsuń