Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto marchewkowe poleca się nie tylko na jesienne pory z dodatkiem cynamonu i ciepłej herbatki. Świetnie też smakuje z orzeźwiającym kremem cytrynowym w letnie popołudnie! Ciasto jest banalnie proste i warto zrobić je na letnie spotkanie z przyjaciółmi 😉






Składniki
(śr: 26cm):

Ciasto marchewkowe
-250g obranych marchewek
-4 duże jajka
-90g mąki ryżowej
-90g mąki kukurydzianej
-120g oleju rzepakowego
-100g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cytrynowy
-250g serka typu włoskiego
-350g serka homogenizowanego
-100g ksylitolu
-1 duuuża cytryna (potrzebny jest sok z 1/2 i skórka z całej) lub dwie mniejsze (sok z jednej skórka z obu)

CIASTO MARCHEWKOWE
1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki. Można to zrobić ręcznie. My użyłyśmy do tego maszynki z wymienną końcówką do szatkowania warzyw i owoców.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż same białka).
3. Strumieniem wlewać olej do jajek i cały czas całość miksować na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszać szpatułą.
5. Na koniec wsypać marchewki i dobrze ale delikatnie wymieszać ciasto.
6. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 35 minut (do suchego patyczka).

KREM CYTRYNOWY
1. Cytrynę/y umyć i wyparzyć, zetrzeć skórkę oraz z połowy wycisnąć sok (druga połowa będzie do ozdoby).
2. Serek typu włoskiego i homogenizowany zmiksować na gładko wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i skórką (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę).
3. Wystudzone ciasto marchewkowe nieco wyrównać z góry jeśli za bardzo urosło i posmarować je kremem.
4. Ciacho wstawić na kilka godzin do lodówki aby krem zrobił się nieco sztywniejszy.
5. Na koniec ozdobić ciacho cytryną.



16 komentarzy:

  1. Idealne szczególnie, że marcheweka jest słodka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ależ to jest super pomysł na podwieczorek w upalny dzień! Powiedzcie tylko ile mam użyć brązowego cukru zamiast ksylitolu, żeby było dobrze i czy ta nieco mniej dietetyczna zmiana nie wpłynie źle na konsystencję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używamy cukru brązowego więc trudno nam powiedzieć. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ksylitol ma 70% poziomu słodkości w porównaniu do cukru to brązowego dałybyśmy ok 70-80g. Jeśli chodzi o konsystencję czy strukturę ciasta to sama musisz spróbować i ocenić czy jest ok :)

      Usuń
  3. Tutaj jak zwykle znajdę coś dobrego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio często jadam ciasto marchewkowe, a krem cytrynowy na pewno świetnie się komponuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cytrynowe orzeźwienie w sam raz na ostatnie upały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a z cytrynową nutą na pewno musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo, nareszcie prosty przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowe ciasto to jedno z moich ulubionych :) Twoje do mnie zdecydowanie przemawia

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie potrafię przejść obok takich słodkości obojętnie. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam marchewkowe ciasto, ale nie jadłem tego z cytrynowym kremem! A brzmi to bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  11. A dla wegan jakaś alternatywa? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawi mnie to połączenie kremu cytrynowego i marchewki, chętnie przetestuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger