Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym
Ciasto marchewkowe poleca się nie tylko na jesienne pory z dodatkiem cynamonu i ciepłej herbatki. Świetnie też smakuje z orzeźwiającym kremem cytrynowym w letnie popołudnie! Ciasto jest banalnie proste i warto zrobić je na letnie spotkanie z przyjaciółmi 😉
Składniki (śr: 26cm):
Ciasto marchewkowe
-250g obranych marchewek
-4 duże jajka
-90g mąki ryżowej
-90g mąki kukurydzianej
-120g oleju rzepakowego
-100g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cytrynowy
-250g serka typu włoskiego
-350g serka homogenizowanego
-100g ksylitolu
-1 duuuża cytryna (potrzebny jest sok z 1/2 i skórka z całej) lub dwie mniejsze (sok z jednej skórka z obu)
CIASTO MARCHEWKOWE
1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki. Można to zrobić ręcznie. My użyłyśmy do tego maszynki z wymienną końcówką do szatkowania warzyw i owoców.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż same białka).
3. Strumieniem wlewać olej do jajek i cały czas całość miksować na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszać szpatułą.
5. Na koniec wsypać marchewki i dobrze ale delikatnie wymieszać ciasto.
6. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 35 minut (do suchego patyczka).
KREM CYTRYNOWY
1. Cytrynę/y umyć i wyparzyć, zetrzeć skórkę oraz z połowy wycisnąć sok (druga połowa będzie do ozdoby).
2. Serek typu włoskiego i homogenizowany zmiksować na gładko wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i skórką (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę).
3. Wystudzone ciasto marchewkowe nieco wyrównać z góry jeśli za bardzo urosło i posmarować je kremem.
4. Ciacho wstawić na kilka godzin do lodówki aby krem zrobił się nieco sztywniejszy.
5. Na koniec ozdobić ciacho cytryną.
Ciasto marchewkowe
-250g obranych marchewek
-4 duże jajka
-90g mąki ryżowej
-90g mąki kukurydzianej
-120g oleju rzepakowego
-100g ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cytrynowy
-250g serka typu włoskiego
-350g serka homogenizowanego
-100g ksylitolu
-1 duuuża cytryna (potrzebny jest sok z 1/2 i skórka z całej) lub dwie mniejsze (sok z jednej skórka z obu)
CIASTO MARCHEWKOWE
1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki. Można to zrobić ręcznie. My użyłyśmy do tego maszynki z wymienną końcówką do szatkowania warzyw i owoców.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż same białka).
3. Strumieniem wlewać olej do jajek i cały czas całość miksować na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszać szpatułą.
5. Na koniec wsypać marchewki i dobrze ale delikatnie wymieszać ciasto.
6. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 35 minut (do suchego patyczka).
KREM CYTRYNOWY
1. Cytrynę/y umyć i wyparzyć, zetrzeć skórkę oraz z połowy wycisnąć sok (druga połowa będzie do ozdoby).
2. Serek typu włoskiego i homogenizowany zmiksować na gładko wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i skórką (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę).
3. Wystudzone ciasto marchewkowe nieco wyrównać z góry jeśli za bardzo urosło i posmarować je kremem.
4. Ciacho wstawić na kilka godzin do lodówki aby krem zrobił się nieco sztywniejszy.
5. Na koniec ozdobić ciacho cytryną.
Idealne szczególnie, że marcheweka jest słodka :D
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńOjej, ależ to jest super pomysł na podwieczorek w upalny dzień! Powiedzcie tylko ile mam użyć brązowego cukru zamiast ksylitolu, żeby było dobrze i czy ta nieco mniej dietetyczna zmiana nie wpłynie źle na konsystencję...
OdpowiedzUsuńNie używamy cukru brązowego więc trudno nam powiedzieć. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ksylitol ma 70% poziomu słodkości w porównaniu do cukru to brązowego dałybyśmy ok 70-80g. Jeśli chodzi o konsystencję czy strukturę ciasta to sama musisz spróbować i ocenić czy jest ok :)
UsuńTutaj jak zwykle znajdę coś dobrego ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio często jadam ciasto marchewkowe, a krem cytrynowy na pewno świetnie się komponuje.
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńCytrynowe orzeźwienie w sam raz na ostatnie upały.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, a z cytrynową nutą na pewno musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńOo, nareszcie prosty przepis :D
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto to jedno z moich ulubionych :) Twoje do mnie zdecydowanie przemawia
OdpowiedzUsuńNie potrafię przejść obok takich słodkości obojętnie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńZnam marchewkowe ciasto, ale nie jadłem tego z cytrynowym kremem! A brzmi to bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńA dla wegan jakaś alternatywa? :)
OdpowiedzUsuńByły już u nas marchewkowe ciasta wegańskie ;)
Usuńciekawi mnie to połączenie kremu cytrynowego i marchewki, chętnie przetestuję. :)
OdpowiedzUsuń