Zapiekane owoce pod bezą na patelni tytanowej Woll Diamond

Czy znacie sklep z patelniami tytanowymi Woll? My miałyśmy okazję przetestować jedną z oferowanych patelni, dlatego dziś mamy dla was wiosenny, bardzo prosty przepis na zapiekane owoce z kruszonką i bezą!

Podobne przepisy robiłyśmy już nie raz piekąc owoce z rożnymi dodatkami. Jednak bardzo często problemem jest nadmiar soków, które uwalniają się podczas obróbki termicznej truskawek czy innych delikatnych owoców, a szczególnie gdy wybieramy je w zamrożonej postaci. Sposobem na soczyste ale nie wodniste tego rodzaju zapiekanki jest wysmażenie mrożonych owoców i połączenie ich z mniejszą ilością tych świeżych.

Aby wszystko wykonać przy użyciu jednego naczynia, nie brudząc zbyt wielu innych polecamy wybrać patelnie Woll Diamond, które dodatkowo można piec w piekarniku, ponieważ mają funkcję zdejmowania uchwytu na czas pieczenia.

Kładąc patelnie do piekarnika można taki uchwyt bardzo łatwo zdjąć, by po upieczeniu znów go założyć i bez problemu wyciągnąć gorącą patelnie. Takie rozwiązanie jest wygodne nie tylko podczas przyrządzania potraw ale również w ich przechowywaniu ma swoje duże plusy. Patelnia z odpinaną rączką zajmuje znacząco mniej miejsca w szufladzie czy szafce.

Warto też wybrać te produkty, ponieważ są to patelnie tytanowe, które pozwalają na przygotowanie potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go całkowicie wyeliminować, bo dzięki specjalnej powłoce potrawa mimo smażenia do nich nie przywiera.

Należy też pamiętać, że takie patelnie to inwestycja na lata. Naczynia te, dzięki powłoce tytanowo-diamentowej są odporniejsze na ścieranie co przedłuża ich żywotność.


Zapiekane owoce pod bezą na patelni tytanowej Woll Diamond
(do przygotowania przepisu użyłyśmy patelni o średnicy 20 cm)

Składniki:
-450g mrożonych truskawek (lub malin)
-szklanka świeżych truskawek
-kilka łyżek konfitury jagodowej lub świeżych jagód/borówek
-ok 20g ksylitolu (2-3 łyżki)

Kruszonka
-100g mąki kukurydzianej
-3 żółtka
-30g ksylitolu
-30g oleju rzepakowego

Beza
-3 białka
-szczypta soli
-80g ksylitolu

1. Składniki na kruszonkę czyli mąkę, ksylitol, rozmieszane żółtka oraz olej zagniatamy razem tworząc kruszące się ale plastyczne ciasto. Wkładamy je do lodówki.
2. Na patelni umieszczamy rozmrożone truskawki oraz ksylitol.
3. Następnie smażymy je na średnim ogniu do odparowania większości soku oraz lekkiego zagęszczenia.
4. Na wysmażone owoce dodajemy kilka świeżych, umytych i pokrojonych truskawek oraz jagody/konfiturę.
5. Na górę kruszymy ciasto zostawiając trochę na posypanie nim bezy.
6. Patelnie kładziemy do piekarnika i zdejmujemy rączkę. Pieczemy w 180’C ok 15-20 minut do zarumienienia kruszonki.
7. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną soli. Kiedy białka wytworzą sztywną piane dodajemy ksylitol i nadal miksujemy przez kilka minut aż stanie się lśniąca.
8. Bezę wykładamy na podpieczone owoce z kruszonką tworząc rozmaite fale.
9. Na górę sypiemy pozostałą kruszonkę oraz kilka świeżych truskawek.
10. Znów całość pieczemy 15-20 minut do zarumieniania bezy.
11. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe (ale nie gorące!) prosto z patelni ;)





Jesteśmy bardzo zadowolone z funkcjonalności naczynia. Patelnia Woll Diamond jest solidnie wykonana z dobrej jakości tworzywa a system click-by-click w dopinanym uchwycie bardzo ułatwia jej przechowywanie i wykorzystywanie w przygotowywaniu potraw i jak widać deserów. Wszystkich zainteresowanych jeszcze raz zapraszamy zajrzeć do sklepu z patelniami https://www.patelnie-tytanowe.pl/, znajdziecie tam wiele ciekawych i użytecznych patelni, które spełnią wasze wymagania w kuchni.


12 komentarzy:

  1. zawsze robiłam pod kruszonką, z bezą super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylwia Rytko9 maja 2021 16:27

    Smakowity przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł z tą bezą. Muszę spróbowac tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow myslałem, że to jajecznica ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojacie,ale to brzmi!!! I wygląda! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam zapiekane jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przykro mi, zupełnie nie zainteresowała mnie ta patelnia, za to o tych owocach będę śnić dzisiaj w nocy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja posiadam az 1 patelnie i raczej nie zaryzykuję wsadzania jej do piekarnika xd

    OdpowiedzUsuń
  9. Z nieba mi spadłyście tym wpisem, bo własnie muszę wymienić patelnię na nową. A tu jeszcze dodatkowo takie pyszności z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat rozglądam się za zestawem nowych patelni do kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger