Daktylowe ciasto z kremem jagodowym (bez glutenu i białego cukru)
Czas na letni klimat! Jagodowy krem, truskawki, borówki i daktylowe ciacho to idealne połączenie 💚 Na naszym IG możecie zobaczyć krótki filmik z przygotowania tego ciacha, więc zapraszamy w razie wątpliwości 😉
-350 g daktyli
-80 g mąki ryżowej
-80g mąki gryczanej
-50 g ciemnego kakao
-100 ml oleju rzepakowego
-100g napoju roślinnego lub wody
-70g cukru kokosowego
-25g mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżka octu jabłkowego
Krem jagodowy
-250g sera typu włoskiego
-kikla łyżek jagodowej frużeliny
-erytrytol (ewentualnie)
-sok z połowy cytryny
Dodatkowo
-świeże ulubione owoce
DAKTYLOWE CIASTO
1. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć z nadmiaru wody.
2. Daktyle zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, mlekiem kokosowym i sodą (zalaną octem) na gładką masę.
3. Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
4. Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek.
5. Masę przelać do formy wyłożonej na dnie (polecamy też wykładać boki jak na filmie) papierem do pieczenia.
6. Piec w 180’C ok 45-50 minut do suchego patyczka (u nas była włączona opcja termoobiegu ale nasz piekarnik jest dość słaby).
KREM JAGODOWY
1. Ser, frużeline i sok cytyrynowy zblendować razem na gładką masę. Można dodać więcej erytryolu lub innej substancji słodzącej jeśli chcecie.
2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dość szeroką końcówką.
SKŁADANIE CIASTA
1. Po dokładnym wystudzeniu (najlepiej następnego dnia) ciasto podzielić na dwa blaty.
2. Na pierwszy blat wyłożyć kilka łyżek frużeliny i położyć drugi blat ciasta.
3. Górę udekorować kremem jagodowym oraz owocami.
Wow piękny torcik. Ten krem jagodowy brzmi super.
OdpowiedzUsuńPiękny fiolet udało się osiągnąć w tym kremie :))
OdpowiedzUsuńApetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam daktyle i wszystko, co ma je w składzie! :)
OdpowiedzUsuńniezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie i z pewnością tak smakuję, uwielbiam Wasze pomysły na ciacha :)
OdpowiedzUsuńFrużelina to ta z sfd? :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie ;)
Usuńoooo u nas na Malcie słodkości z daktylami są bardzo popularne, chętnie spróbuję tego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńA co zamiast mąki ryżowej? :)
OdpowiedzUsuńKukurydziana albo więcej gryczanej ;)
UsuńWygląda cudnie, a smakować musi jeszcze lepiej. Ciekawy pomysł do przetestowania.
OdpowiedzUsuń