WIENIEC PTYSIOWY z twarożkiem i truskawkami (bez glutenu i cukru białego)
Dziś przed Wami ciasto ptysiowe oraz lekki krem na bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek.
Składniki:
Ciasto parzone
-200 ml wody
-60g oleju kokosowego
-60g mąki ryżowej
-40g skrobi
-40g mąki kukurydzianej
-3 duże jajka
Krem twarożkowy
-2x150g jogurtu typu Skyr
-kostka chudego twarogu
-ksylitol/erytrytol
-mielona wanilia
-2 łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
-migdały w płatkach lub w słupkach
-truskawki
-puder z ksylitolu/erytrytolu
CIASTO PARZONE
1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie z dwoma jajkami ciasto zblendować końcówką blendującą miksera na gładką masę bez grudek, dodać ostatnie jajko i już całość połączyć normalnie mikserem.
5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (dość wytrzymałej) odciąć róg i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać je tworząc koło.
6. Wieniec piec w 200’C ok 30-40 minut. Ma być zarumieniony i wypieczony w środku.
7. Pozostawić do wystudzenia.
KREM TWAROŻKOWY
1. Twaróg oraz jogurty zblendować na gładko wraz z wybraną substancją słodzącą (jej ilość to kwestia indywidualna).
2. Dodać mąkę kokosową i połączyć z masą serową. Zostawić na kilka minut do napęcznienia mąki.
SKŁADANIE WIEŃCA
1. Ciasto ptysiowe podzielić na dwa blaty ostrym nożem.
2. Masą sernikową wypełnić zagłębienia dolnego blatu.
3. Ułożyć na kremie umyte i przecięte na pół truskawki.
4. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką nadającą jakiś ładny wzór i wypełnić kremem przestrzenie między truskawkami.
5. Posypać obficie migdałami (mogą być wcześniej uprażone).
6. Na koniec ułożyć górny blat i posypać go cukrem pudrem oraz udekorować pozostałymi truskawkami i migdałami.
Ciasto parzone
-200 ml wody
-60g oleju kokosowego
-60g mąki ryżowej
-40g skrobi
-40g mąki kukurydzianej
-3 duże jajka
Krem twarożkowy
-2x150g jogurtu typu Skyr
-kostka chudego twarogu
-ksylitol/erytrytol
-mielona wanilia
-2 łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
-migdały w płatkach lub w słupkach
-truskawki
-puder z ksylitolu/erytrytolu
CIASTO PARZONE
1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie z dwoma jajkami ciasto zblendować końcówką blendującą miksera na gładką masę bez grudek, dodać ostatnie jajko i już całość połączyć normalnie mikserem.
5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (dość wytrzymałej) odciąć róg i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać je tworząc koło.
6. Wieniec piec w 200’C ok 30-40 minut. Ma być zarumieniony i wypieczony w środku.
7. Pozostawić do wystudzenia.
KREM TWAROŻKOWY
1. Twaróg oraz jogurty zblendować na gładko wraz z wybraną substancją słodzącą (jej ilość to kwestia indywidualna).
2. Dodać mąkę kokosową i połączyć z masą serową. Zostawić na kilka minut do napęcznienia mąki.
SKŁADANIE WIEŃCA
1. Ciasto ptysiowe podzielić na dwa blaty ostrym nożem.
2. Masą sernikową wypełnić zagłębienia dolnego blatu.
3. Ułożyć na kremie umyte i przecięte na pół truskawki.
4. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką nadającą jakiś ładny wzór i wypełnić kremem przestrzenie między truskawkami.
5. Posypać obficie migdałami (mogą być wcześniej uprażone).
6. Na koniec ułożyć górny blat i posypać go cukrem pudrem oraz udekorować pozostałymi truskawkami i migdałami.
Taki "tort" mógłbym mieć na urodzinach :D
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne truskawki!
OdpowiedzUsuńPyszniutko ten wieniec wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy jadłam wieniec ptysiowy. Nawet zapomniałam, że jest taki.
OdpowiedzUsuńNiestety miksera nie mam :(
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Kocham ptysie a taka zdrowa wersja to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńJak mi slinka cieknie od samego patrzenia 😁
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńhttps://izabelaszymura.blogspot.com
Akurat piję kawę, a tu takie pyszności. Poległam...lecę po czekoladę, bo ciacha nie mam
OdpowiedzUsuń