WIENIEC PTYSIOWY z twarożkiem i truskawkami (bez glutenu i cukru białego)

Dziś przed Wami ciasto ptysiowe oraz lekki krem na bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek.







Składniki:

Ciasto parzone
-200 ml wody
-60g oleju kokosowego
-60g mąki ryżowej
-40g skrobi
-40g mąki kukurydzianej
-3 duże jajka

Krem twarożkowy
-2x150g jogurtu typu Skyr
-kostka chudego twarogu
-ksylitol/erytrytol
-mielona wanilia
-2 łyżki mąki kokosowej

Dodatkowo
-migdały w płatkach lub w słupkach
-truskawki
-puder z ksylitolu/erytrytolu

CIASTO PARZONE
1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłożyć do innego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie z dwoma jajkami ciasto zblendować końcówką blendującą miksera na gładką masę bez grudek, dodać ostatnie jajko i już całość połączyć normalnie mikserem.
5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (dość wytrzymałej) odciąć róg i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać je tworząc koło.
6. Wieniec piec w 200’C ok 30-40 minut. Ma być zarumieniony i wypieczony w środku.
7. Pozostawić do wystudzenia.

KREM TWAROŻKOWY
1. Twaróg oraz jogurty zblendować na gładko wraz z wybraną substancją słodzącą (jej ilość to kwestia indywidualna).
2. Dodać mąkę kokosową i połączyć z masą serową. Zostawić na kilka minut do napęcznienia mąki.

SKŁADANIE WIEŃCA
1. Ciasto ptysiowe podzielić na dwa blaty ostrym nożem.
2. Masą sernikową wypełnić zagłębienia dolnego blatu.
3. Ułożyć na kremie umyte i przecięte na pół truskawki.
4. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką nadającą jakiś ładny wzór i wypełnić kremem przestrzenie między truskawkami.
5. Posypać obficie migdałami (mogą być wcześniej uprażone).
6. Na koniec ułożyć górny blat i posypać go cukrem pudrem oraz udekorować pozostałymi truskawkami i migdałami.



9 komentarzy:

  1. Taki "tort" mógłbym mieć na urodzinach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutko ten wieniec wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy jadłam wieniec ptysiowy. Nawet zapomniałam, że jest taki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Kocham ptysie a taka zdrowa wersja to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mi slinka cieknie od samego patrzenia 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciasto

    https://izabelaszymura.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat piję kawę, a tu takie pyszności. Poległam...lecę po czekoladę, bo ciacha nie mam

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger