Sernik z zajączkiem (bez glutenu, cukru białego)

Kochani czytelnicy, życzymy Wam w tym czasie Wielkanocy wspaniałych chwil z rodziną w atmosferze zdrowia i szczęścia. Pamiętajcie aby doceniać je zawsze (nie tylko od święta), ponieważ nigdy nie wiecie czy wam tego nie zabraknie. My niestety w tym roku znów zostajemy we Wrocławiu, a z rodzicami łączymy się telefonicznie (oby jak najszybciej wyzdrowieli) ale wierzymy, że już niedługo znów będziemy mogli się spotkać 💛 Kochajcie się, rozmawiajcie ze sobą i jedzcie same pyszne rzeczy! 😍💚


Składniki (śr: 18cm):

Spód
- 100g pł. kukurydzianych
- 100g pasty/masła orzechowego
- 50g oleju kokosowego

Galaretka owocowa
- 200g frużeliny jabłko-gruszka lub innego dowolnego musu owocowego
- 100g ciepłej wody
- 2 łyżeczki żelatyny

Sernik
- 500g sera z wiaderka
- 80g ksylitolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- wanilia/pasta waniliowa

1) Masło orzechowe podgrzać z olejem kokosowym aby się połączyły (nie gotować).
2) Pł. kukurydziane zmielić z blenderze na drobno i wymieszać z podgrzanym olejem z masłem orzechowym.
3) Masę wyłożyć na spód tortownicy, wyklepać i wstawić do lodówki.
4) 2 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną gorącej wody i mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia.
5) Frużelinę wymieszać z ciepłą wodą, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki żelatyny. Wylać na orzechowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki aby szybciej zastygło.
6) 3 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną gorącej wody i mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia.
7) Ser zmiksować z ksylitolem i wanilią. Kiedy żelatyna nie będzie już taka gorąca wlać do masy serowej i energicznie miksować aby nie powstały grudki. Jeśli się zdarzą to użyj blendera.
8) Masę wylej do tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
9) Jak zrobić taką świąteczną ozdobę zobacz na filmie na naszym IG :)



Film na naszym IG (klik)

17 komentarzy:

  1. Wygląda uroczo i bardzo smacznie. Na stół wielkanocny idealny

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowo i artystycznie:) Wygląda naprawdę pysznie:) Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle genialne i kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie sie prezentuje, uwielbiam serniki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. woow świetnie wygląda. Radosnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodki! Dosłownie i w przenośni :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to Wy przygotowałyście całą szamkę na święta? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, na te święta jakoś nie robiłam sernika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym mogę zastąpić płatki kukurydziane na spodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam wersję gdzie zamiast płatków kukurydzianych były mielone płatki owsiane (50g) i mielone orzechy (50g) ;) Też było pysznie :)

      Usuń
  10. Wędrówki po kuchni8 kwietnia 2021 13:55

    Na takie kolorowy serniczek to i ja bym się z chęcią skusiła. Pieknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! Na pewno go wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pokazałam juniorowi i teraz będę musiała się z nim zmierzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie :) Bardzo fajna i pomysłowa dekoracja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger