Tarta a’la Snickers Creamy

Tak! Bardzo lubimy inspirować się różnymi popularnymi słodyczami do tworzenia własnych ich wypiekowych wersji 😊 Tym razem padło na nowego batona Snickers! Tortów jednak mamy już mały przesyt więc postanowiłyśmy zrobić tarte. Zasmakowała wszystkim naszym gościom oraz temu najważniejszemu czyli prawie 3 letniej bratanicy 😃 Polecamy! 



Składniki (śr: 25 cm):

Kruchy kakaowy spód
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki gryczanej
-130 g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych bezglutenowych
-15 g kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g ksylitolu
-100 g oleju rzepakowego
-110- 130 g napoju roślinnego lub wody
-2 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu)

Karmel z orzechami
-60g prażonych fistaszków Nutura
-150g syropu ryżowego
-80g pasty orzechowej Nutura
-40g płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone)

Krem orzechowy
-250g serka ricotty
-90g pasty orzechowej Nutura
-20g cukru kokosowego Nutura
-15g mąki kokosowej Nutura

Polewa
-100g deserowej lub gorzkiej czekolady
-20g oleju rzepakowego

KRUCHY KAKAOWY SPÓD
1. Skrobię, mąki, kakao i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć odstawić na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia.

KARMEL Z ORZECHAMI
1. Uprażone fistaszki posiekać na mniejsze kawałki.
2. Syrop ryżowy, sól i masło orzechowe wymieszać dokładnie (wszystko w temp pokojowej, masło ma mieć dość płynną konsystencję). Dodać rozdrobnione orzeszki.
3. Na koniec dodać płynny olej kokosowy i całość znów dokładnie wymieszać. Ta karmelowa masa ma być gęsta i plastyczna.
4. Na wystudzoną kruchą tartę wyłożyć masę karmelową i łyżką lub wilgotnymi dłońmi równomiernie ją rozprowadzić. Wstawić do bardzo schłodzonej lodówki na kilkanaście minut aby karmel bardziej zastygł.

KREM ORZECHOWY
1. Ricottę połączyć z masłem orzechowym i cukrem kokosowym za pomocą miksera.
2. Na koniec dodać mąkę kokosową i również zmiksować.
3. Na schłodzoną masę karmelową równomiernie wykładać krem orzechowy.
4. Całość znów wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Warto tartę włożyć we worek aby krem nie zaczął wysychać.

POLEWA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.
2. Nieco przestudzoną czekoladą oblać górę tarty. Polecamy wlać całość dokładnie na środek i poruszać tartą tak aby czekolada spłynęła do każdego boku.
3. Na koniec udekorować tartę orzeszkami itp.




20 komentarzy:

  1. Ja się zastanawiam, czy Wy nie kończyłyście jakiejś magicznej szkoły?
    Macie tyle pomysłów na słodkie cuda, że brak mi słów.
    Bo kolejną tartę - bajkę pokazujecie. Przepis rewelacyjny.
    Tylko tyć :-)
    Dzięki za pomysł !
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to chyba kwestia wyobraźni :D
      "Tylko tyć" xD
      Dziękujemy!

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takim składniku jak babka jajowata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? myślałyśmy, że to już dość znany składnik :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie smaki,więc ciasto na pewno przypadłoby mi do gustu :) Gdyby jeszcze tylko nie szło w biodra - to byłoby idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam okazji jeść tego batona, ale wasza tarta wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nieskromnie mówiąc... tarta lepsza ;D Hahaha

      Usuń
  5. Wygląda świetnie i ciekawa jestem, jak smakuje. Podejrzewam, że na jednym kawałku by się nie skończyło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość słodki więc drugi kawałek byłby już z łakomstwa xD

      Usuń
  6. Kaloryczne i pożywne. Wygląda w dodatku smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle rozpływam się nad Waszymi słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką tartę to ja bym chętnie. Aż zachciało się czegoś słodkiego

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Markowe słodycze zawsze przyciągają uwagę i świetnie inspirują :)

      Usuń
  10. Wędrówki po kuchni18 marca 2021 23:17

    Tarta w ulubionym smaku mojego męża. Z pewnością by mu posmakowała

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam tarty. Ta wersja mi sie bardzo podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie lubiłyśmy ich robić ale czasem zdarzy się nam natchnienie :P

      Usuń
  12. Tarty jeszcze nie robiłam. Cisto raz robiłam to mi nie wyszło :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger