Mazurek a’la jeżyki (bez glutenu, laktozy, wegańskie)

To nasz chyba pierwszy mazurek w formie przypominający ten tradycyjny. Oczywiście jego wykonanie już nie przypomina tego powszechnie znanego 😎 Ciacho jest wegańskie, zarówno kruche ciasto jak i część karmelowa nie są też bardzo przesłodzone a dodatek jeżyków czy tylko nimi inspiracja sprawia, że całość ma ciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍

   


Składniki (ok 22x16cm):

Suche
-70g skrobi ziemniaczanej
-30g mąki kokosowej
-80g mąki owsianej (lub mielonych płatków)
-80g mąki ryżowej
-70g mąki kukurydzianej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre
-50g ksylitolu Nutura
-100g oleju rzepakowego
-180g mleka roślinnego lub wody

Karmel kokosowy
-300 ml mleka kokosowego tłustego (min. 82% kokosa)
-20g oleju kokosowego
-50g cukru kokosowego Nutura
-160-190g krem orzechowy z dodatkiem kawy i wanilii Nutura
-1/2 łyżeczki soli

Dodatki
-ok 150g orzechów laskowych prażonych Nutura
-popping/ekspandowany/dmuchany ryż/proso/inna kasza
-kilka pasków czekolady

KRUCHE SPODY
1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać je z mąką ryżową, kukurydzianą, skrobią oraz kokosową.
2. Ksylitol, mleko roślinne oraz olej rzepakowy zagrzać w garnuszku. Składniki mają być bardzo ciepłe ale nie gorące.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi i odczekać kilka minut do przestudzenia ciasta.
4. Kruchym ciastem wylepić prostokąt oraz jego boki. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały w tych miejscach. Wylepić też boki. Z reszty ciasta wyciąć ciasteczka np. jajeczka lub inne świąteczne motywy.
5. Ciasto piec w 170’C ok 30 minut do zarumienia ale nie przypieczenia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę miękkie, po wystudzeniu stwardnieje.

KARMEL KOKOSOWY
6. Mleko kokosowe, olej i cukier kokosowy wsypać do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do odparowania 1/4 objętości. Wystudzić.
7. Do przestudzonego karmelu dodać masło orzechowe, sól i wymieszać.
8. Orzechy laskowe posiekać na mniejsze kawałki. 3/4 z nich dodać do karmelu. Warto je wcześniej uprażyć na patelni lub w piekarniku, mają głębszy smak.

9. Ok 100g orzechów wsypać do karmelu i wymieszać. Dołożyć też dmuchane ziarno, ilość zależy od tego ile wystarczy aby karmel nie był zbyt „napakowany”.
10. Wystudzony spód wypełnić karmelem i wyrównać górę. Włożyć do lodówki aż karmel zastygnie. 11. Na koniec udekorować mazurek czekoladą, resztą orzechów i ciasteczkami.



Zapraszamy na nasz IG po więcej przepisów 

film z dekoracji świątecznej (klik)

sernik "zajączki" (klik)

drożdżowe jajko (klik)






19 komentarzy:

  1. Nie przepadam za mazurkami, ale tego chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mazurek, który my znamy jest dla nas zdecydowanie za słodki. Ten bardziej odpowiada naszym smakom :)

      Usuń
  2. Jak zwykle fajny pomysł. Mój mąż uwielbia jeżyki, to z pewnością ucieszy się, jak mu takie ciasto zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi sie, ze mógłbym zjesc to cale na raz :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Mój chłopak to bezglutenowiec więc chętnie spróbuję zrobić dla niego taką wersję Jeżyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dal chłopaka i jego aprobaty warto spróbować :D

      Usuń
  5. Bomba kaloryczna ale pewnie warto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie aż tak jak tradycyjnego mazurka :P

      Usuń
  6. WoW!!! Ale ciacho! Kiedyś na pewno spróbuję, ale na razie wydałam ebooka ze słodkościami i dałam sobie ban na pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha czasem warto zrobić sobie taki rest od słodkości ale w naszym przypadku nie jest to możliwe :P

      Usuń
  7. Czy mogę te różne mąki zastąpić orkiszową albo pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomożemy, bo my nie używamy pszennej na co dzień a orkiszową tylko do drożdżowych wypieków ;) Jeżeli chcesz użyć pszennej to po prostu poszukaj w internecie klasycznego przepisu na kruche ciasto :)

      Usuń
  8. Świetny przepis! Marzył mi się mazurek w tym roku, ale nie mogłam się zdecydować, który zrobić. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam mazurka. Może kiedyś będzie okazja spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger