Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Kruchy torcik z kremem czekoladowo-laskowym (bez glutenu, laktozy, białego cukru, wegański)
Pewnego dnia nabrałyśmy ochoty na kruche ciasteczko oblane Nutellą.... a z powodu braku wspomnianego kremu oraz ciasteczek musiałyśmy zrobić sobie je same 😄 Wykorzystałyśmy już dobrze znane z naszych przepisów wege kruche ciasto i poszalałyśmy z kremem, który na daktylach i paście laskowej Nutura smakował genialnie 💚 Nie trzeba robić osobno kruchych blatów, czekać aż ostygną i przekładać ich kremem... Wszystko robi się za jednym razem, do piekarnika i gotowe! Warto spróbować 😍
Składniki (20 cm):
Kruche ciasto
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki owsianej (bzgl)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g ksylitolu Nutura
-100 g oleju rzepakowego
-150g-170g napoju/mleka roślinnego lub wody
Krem czekoladowo-laskowy
-300g daktyli Nutura
-ok 100g tłustego mleka kokosowego
-100g pasty z orzechów laskowych Nutura
-100g orzechów laskowych Nutura
-ok 3 łyżki kakao
-cukier kokosowy Nutura (opcjonalnie)
KREM CZEKOLADOWO-LASKOWY
1. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez ok 1h pod przykryciem.
2. W thermomixie lub innym sprzęcie blendującym zmielić daktyle z mlekiem kokosowym na gładką masę.
3. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Jeszcze ciepłe dodać do kremu czekoladowego i zmielić na wysokich obrotach.
4. Następnie dodać pastę z orzechów laskowy oraz kakao.
5. Teraz warto spróbować krem i jeśli ktoś chce może dodać jeszcze cukier kokosowy.
6, Krem podzielić na dwie części.
KRUCHE CIASTO
1. Skrobię, mąki i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. Gdy całość będzie ciepła ale nie gorąca zdjąć z palnika garnek.
3. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
4. Ciasto włożyć do lodówki na kilka-kilkanaście minut aż będzie nieco bardziej zwarte.
5. Dalej ciasto podzielić na 3 równe części.
6. Pierwszą z nich wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wyłożyć jedną cześć kremu i wyrównać górę.
8. Drugą część ciasta w kawałkach nieco rozpłaszczać na dłoni i mniej więcej wykonać równą warstwę układając ciasto na kremie.
9. Wyłożyć drugą część kremu.
10. Powtórzyć czynności z ostatnim kawałkiem ciasta co z poprzednim.
11. Ciasto piec w 180’C ok 40-45 minut aż góra się upiecze i zarumieni. Nasz piekarnik czasem ma problemy z dopieczeniem spodu ciasta więc ostatnie ok 10 minut piekłyśmy tylko dół.
12. Po wystudzeniu i schłodzeniu ciasta polać je pastą z orzechów laskowych i można udekorować orzechami oraz czekoladą.
Kruche ciasto
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki owsianej (bzgl)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g ksylitolu Nutura
-100 g oleju rzepakowego
-150g-170g napoju/mleka roślinnego lub wody
Krem czekoladowo-laskowy
-300g daktyli Nutura
-ok 100g tłustego mleka kokosowego
-100g pasty z orzechów laskowych Nutura
-100g orzechów laskowych Nutura
-ok 3 łyżki kakao
-cukier kokosowy Nutura (opcjonalnie)
KREM CZEKOLADOWO-LASKOWY
1. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez ok 1h pod przykryciem.
2. W thermomixie lub innym sprzęcie blendującym zmielić daktyle z mlekiem kokosowym na gładką masę.
3. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Jeszcze ciepłe dodać do kremu czekoladowego i zmielić na wysokich obrotach.
4. Następnie dodać pastę z orzechów laskowy oraz kakao.
5. Teraz warto spróbować krem i jeśli ktoś chce może dodać jeszcze cukier kokosowy.
6, Krem podzielić na dwie części.
KRUCHE CIASTO
1. Skrobię, mąki i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. Gdy całość będzie ciepła ale nie gorąca zdjąć z palnika garnek.
3. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
4. Ciasto włożyć do lodówki na kilka-kilkanaście minut aż będzie nieco bardziej zwarte.
5. Dalej ciasto podzielić na 3 równe części.
6. Pierwszą z nich wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wyłożyć jedną cześć kremu i wyrównać górę.
8. Drugą część ciasta w kawałkach nieco rozpłaszczać na dłoni i mniej więcej wykonać równą warstwę układając ciasto na kremie.
9. Wyłożyć drugą część kremu.
10. Powtórzyć czynności z ostatnim kawałkiem ciasta co z poprzednim.
11. Ciasto piec w 180’C ok 40-45 minut aż góra się upiecze i zarumieni. Nasz piekarnik czasem ma problemy z dopieczeniem spodu ciasta więc ostatnie ok 10 minut piekłyśmy tylko dół.
12. Po wystudzeniu i schłodzeniu ciasta polać je pastą z orzechów laskowych i można udekorować orzechami oraz czekoladą.
jak zawsze przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, idealna propozycja do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie!! Połączenie masła orzechowego i czekolady - petarda!!!
OdpowiedzUsuńSprawdzone połączenia to najlepsze połączenia :D
UsuńSuper wygląda! I jeśli takie bezproblemowe w przygotowaniu to również na plus.
OdpowiedzUsuńNaszym zdaniem też jest bardzo prosty w przygotowaniu :)
UsuńNa pewno pycha torcik, bo już wyglądem zachęca do podkradnięcia kawałka ;)
OdpowiedzUsuńA ile taki kawalek może mieć kcal?
OdpowiedzUsuńMy nigdy nie liczymy kcal
UsuńAle to musi być petarda. Ja bym to delikatnie osolił, serio. Lunie tako słono-orzechowe połączenia ze słodkim
OdpowiedzUsuńZnam osobę, która ciasto składające się z bananów, masła orzechowego, daktyli i czekolady zawsze soli. Normalnie z solniczki kawałek ciacha na talerzu :D
Usuńi prawidłowo! tutaj sie nie powinno liczyc zadnych kaloorii! bo w takich cudach to ich nie ma!!!! < 3
OdpowiedzUsuńpysznosci <3
haha dokładnie! :D
Usuń