Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański)
Wreszcie przyszedł czas na wrzucenie tutaj tortu a'la Tiramisu! Jak widać wystrój jeszcze świąteczny ale patrząc na to co dzieje się za oknem to jeszcze można w tym klimacie zostać 😃
Chcemy też zaznaczyć, że nie jadamy oryginału tego deseru więc tort był inspirowany nim ale nie ma za zadanie odwzorować tego smaku. Dla nas był wyśmienity mimo, że nie przepadamy za kawą 😏
Składniki (średnica 18 cm):
Biszkopt
-200g mąki orkiszowej tortowej
-100g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-170g wody gazowanej
-60g oleju rzepakowego
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu
Kawa
-6-7 łyżek kawy
-ok 200ml wrzątku
Krem
-200g nerkowców
-80g płatków ryżowych
-500g mleka kokosowego (min 85% kokosa)
-90g ksylitolu
-ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej)
-2 płaskie łyżeczki agaru
Dodatkowo
-alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie)
BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut.
6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć w poziomie na dwa równe blaty.
7. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej i obficie nasączyć go kawą oraz wybranym alkoholem. Jeśli rezygnujecie z alko, podwoić ilość kawy.
KAWA (można użyć mocnej kawy z ekspresu)
1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem i odstawić do mocnego zaparzenia.
2. Odcedzić fusy od kawy, powinno zostać ok 150ml mocnej kawy.
KREM i składanie tortu
1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h.
2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego.
3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego zblendować na gładką masę (my tu robimy w thermomixie ale można wykorzystać inny dobry sprzęt blendujący).
4. Do masy dodać kawę od 50-100ml. Zależy to od tego czy będziecie używać alkoholu do nasączania biszkoptu. Jeśli używacie alkoholu to na same blaty wystarczy ok 50ml kawy do nasączania. Jeśli bez alkoholu to 100ml na oba blaty. Do masy dodać resztę kawy, która zostanie.
5. Gładki krem przelać do dużego garnka, wsypać 2 łyżeczki agaru i całość doprowadzić do zagotowania. Aby nie przypalić masy polecamy miksować krem na małych obrotach miksera podczas jego gotowania. Gdy się zagotuje jeszcze minutę trzymać i miksować n a ogniu aby agar dobrze zadziałał.
6. Połowę masy wlać na pierwszy już nasączony blat, wyrównać górę i przykryć drugim blatem, który ponownie nasączyć. Następnie wylać drugą część kremu i wyrównać górę.
7. Gdy krem odparuje i się nieco schłodzi, całość przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia zdjąć folię, posypać górę kakao przez sitko i oddzielić nożem rant cukierniczy.
Biszkopt
-200g mąki orkiszowej tortowej
-100g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-170g wody gazowanej
-60g oleju rzepakowego
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu
Kawa
-6-7 łyżek kawy
-ok 200ml wrzątku
Krem
-200g nerkowców
-80g płatków ryżowych
-500g mleka kokosowego (min 85% kokosa)
-90g ksylitolu
-ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej)
-2 płaskie łyżeczki agaru
Dodatkowo
-alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie)
BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut.
6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć w poziomie na dwa równe blaty.
7. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej i obficie nasączyć go kawą oraz wybranym alkoholem. Jeśli rezygnujecie z alko, podwoić ilość kawy.
KAWA (można użyć mocnej kawy z ekspresu)
1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem i odstawić do mocnego zaparzenia.
2. Odcedzić fusy od kawy, powinno zostać ok 150ml mocnej kawy.
KREM i składanie tortu
1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h.
2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego.
3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego zblendować na gładką masę (my tu robimy w thermomixie ale można wykorzystać inny dobry sprzęt blendujący).
4. Do masy dodać kawę od 50-100ml. Zależy to od tego czy będziecie używać alkoholu do nasączania biszkoptu. Jeśli używacie alkoholu to na same blaty wystarczy ok 50ml kawy do nasączania. Jeśli bez alkoholu to 100ml na oba blaty. Do masy dodać resztę kawy, która zostanie.
5. Gładki krem przelać do dużego garnka, wsypać 2 łyżeczki agaru i całość doprowadzić do zagotowania. Aby nie przypalić masy polecamy miksować krem na małych obrotach miksera podczas jego gotowania. Gdy się zagotuje jeszcze minutę trzymać i miksować n a ogniu aby agar dobrze zadziałał.
6. Połowę masy wlać na pierwszy już nasączony blat, wyrównać górę i przykryć drugim blatem, który ponownie nasączyć. Następnie wylać drugą część kremu i wyrównać górę.
7. Gdy krem odparuje i się nieco schłodzi, całość przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia zdjąć folię, posypać górę kakao przez sitko i oddzielić nożem rant cukierniczy.
Jest po prostu idealny *>*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Jakbym natrafiła na niego w zeszłym tygodniu, pewnie bym zrobiła na urodziny mojej drugiej połówki. Ale zapisuję na przyszłość.
OdpowiedzUsuńJeszcze pewnie nie raz będzie okazja :D
UsuńWygląda cudnie. Mąż i córką by się ucieszyli gdyby udało mi się go powtórzyć:-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;) Trzymamy kciuki za powodzenie :D
UsuńWygląda mega apetycznie! Ciekawe czy wyjdzie mi taki sam ;)
OdpowiedzUsuńWażne aby smakowało :D
UsuńKolejne pyszne cudo :D Rewelacja ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.. :) Jeszcze taki zdrowy! Chociaż klasyczną wersję też uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, i jeszcze z alko ;) Ciekawe, co będzie następne, może Wasza wersja "Pijanej Wiśni" :D
OdpowiedzUsuńA tak z ciekawości, to Wy robiłyście sobie wersję alkoholową, a jeśli tak, to który trunek wybrałyście ?
D.
My miałyśmy amaretto ;)
UsuńTeż bym je wybrała :D
UsuńD.
Ostatni smak tiramisu znam z odżywki białkowej. A tutaj jeszcze wegańska wersja. Wybrałbym whisky, a Wy?:D Koniecznie muszę wypróbować Wasz przepis na biszkopt bez jajek. Tyle że z erytrytolem, bo dużych dawek ksylitolu nie przyswajam. POZDRAWIAM! :)
OdpowiedzUsuńMy akurat wybrałyśmy amaretto ;) Biszkopt jest świetny! Lepszy niż na jajkach bo nie jest taki suchy. Nasze próby z erytrytolem w różnych wypiekach powodowały, że odbiegały w strukturze i smaku od wersji z ksylitolem niestety :/
UsuńCudowny tort!
OdpowiedzUsuńNieustannie podziwiam Wasz talent!:D
OdpowiedzUsuńJadłbym, ale musze zapytać dlaczego tak wiele waszych przepisów jest bez gluteny, cukru, laktozy itd
OdpowiedzUsuńAngelika ma a raczej już bardziej miała nietolerancję glutenu. Od jakiegoś czasu stosujemy w przepisach mąkę orkiszową i jest dobrze ;)
UsuńZnacznik bez cukru, ponieważ nie jest zdrowy ale to nie tak, że eliminujemy go całkowicie. Zdarzają się wypieki z cukrem kokosowym czy z białym. Etykieta bez laktozy jest informacyjna dla alergików.
rewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńWow ale duży, pyszności po prostu
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :) ja jestem laikiem w kwestii pieczenia i przepis dla mnie trochę zbyt skomplikowany. Ale na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńWow - to wyglada pysznie! <3
OdpowiedzUsuńU mnie świąteczne dekoracje do 2 lutego :) Tort wygląda przepysznie, ale raczej nie do robienia na co dzień, tylko na okazje. Warto mieć i takie przepisy!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuń