Sernik dyniowy z cynamonowym popcornem (bez glutenu)
Nadchodzą święta więc i sernik dyniowy musi się pojawić 😍 Kochamy wszelkie serniki ale oprócz klasycznego uwielbiamy też ten z dodatkiem dyni 💛 Doskonale smakuje w cynamonowych klimatach, więc aby dodać mu nietypowego wyglądu dodałyśmy do niego cynamonowy popcorn wraz z orzechowym karmelem! Czekoladowe reniferki wykończyły go wizualnie i smakowo 😉
Składniki (20 cm średnicy):
Spód
-80g mąki kukurydzianej
-30g mąki kokosowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-20g oleju rzepakowego
-20g ksylitolu Nutura
-300g gorącej wody
Sernik dyniowy
-600g sera na serniki
-350g pieczonej dyni Hokkaido
-60g budyniu waniliowego (proszku)
-100g ksylitolu Nutura
-2 duże jajka
Karmel
-60g cukru kokosowego Nutura
-40g syropu ryżowego
-30g oleju kokosowego
-50g mleka kokosowego
-60-80g pasty orzechowej Nutura
-sól
Cynamonowy popcorn
-olej rzepakowy
-garść kukurydzy Nutura
-sól
-cynamon Nutura
SPÓD
1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK DYNIOWY
1. Ser, ksylitol, jajka, budyń i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę.
2. Masę wlać na przygotowany spód.
3. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
4. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
5. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
KARMEL
1. Cukier, syrop ryżowy, olej, mleko kokosowe zagotować w małym garnku i gotować na mniejszym ogniu aż do widocznej redukcji (u nas zostaje ok 3/4 zawartości garnuszka).
2. Wystudzić garnek z zawartością i dopiero wtedy można dodać masło orzechowe oraz sól do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
CYNAMONOWY POPCORN
1. Do wysokiego garnuszka wlać olej i podgrzać go do wysokiej temperatury (najlepiej włożyć ziarnko do zimnego oleju i obserwować kiedy zaczyna skwierczeć).
2. Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek.
3. Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go do miski, posypać solą, cynamonem i wymieszać.
Gotowy sernik wyciągnąć z formy, polać karmelem i posypać popcornem.
Spód
-80g mąki kukurydzianej
-30g mąki kokosowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-20g oleju rzepakowego
-20g ksylitolu Nutura
-300g gorącej wody
Sernik dyniowy
-600g sera na serniki
-350g pieczonej dyni Hokkaido
-60g budyniu waniliowego (proszku)
-100g ksylitolu Nutura
-2 duże jajka
Karmel
-60g cukru kokosowego Nutura
-40g syropu ryżowego
-30g oleju kokosowego
-50g mleka kokosowego
-60-80g pasty orzechowej Nutura
-sól
Cynamonowy popcorn
-olej rzepakowy
-garść kukurydzy Nutura
-sól
-cynamon Nutura
SPÓD
1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK DYNIOWY
1. Ser, ksylitol, jajka, budyń i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę.
2. Masę wlać na przygotowany spód.
3. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
4. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
5. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
KARMEL
1. Cukier, syrop ryżowy, olej, mleko kokosowe zagotować w małym garnku i gotować na mniejszym ogniu aż do widocznej redukcji (u nas zostaje ok 3/4 zawartości garnuszka).
2. Wystudzić garnek z zawartością i dopiero wtedy można dodać masło orzechowe oraz sól do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
CYNAMONOWY POPCORN
1. Do wysokiego garnuszka wlać olej i podgrzać go do wysokiej temperatury (najlepiej włożyć ziarnko do zimnego oleju i obserwować kiedy zaczyna skwierczeć).
2. Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek.
3. Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go do miski, posypać solą, cynamonem i wymieszać.
Gotowy sernik wyciągnąć z formy, polać karmelem i posypać popcornem.
sernik pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Mi taki nie wyjdzie
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) Chociaż sam sernik bo jak widać jest bardzo prosty w wykonaniu :D
UsuńPiękny kolorek :D
OdpowiedzUsuńNawet się nie spodziewałem, że tak można!
OdpowiedzUsuńMożna poszaleć na święta :D
UsuńŁoł, wygląda pysznie. My na razie skromnie upiekłyśmy pierniczki. :)
OdpowiedzUsuńKolor sernika jest obłędny! Do tego ta polewa. No wygląda bardzo efektownie. :)
OdpowiedzUsuńKarmel zawsze działa na zmysły :P
UsuńO mamusiu...to musi byc pycha
OdpowiedzUsuńaz ciezko uwierzyć ze to jest zdrowe :D
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co zawiera w sobie dynię, ale sernika dyniowego jeszcze nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSernik dyniowy jest cudowny! Koniecznie spróbuj <3
UsuńPrzepis mi sie podoba, ale ja i tak w serduszku zostaje przy klasycznym serniku, i ma być z rodzynkami!
OdpowiedzUsuńJak klasyczny to bez rodzynków dla nas :D
UsuńWow ale ciacho! aż bym chciała spróbować
OdpowiedzUsuńOryginalny serniczek! :)
OdpowiedzUsuńPomysł na miarę mistrza.
OdpowiedzUsuńChoć mam wrażenie, że jednak popcorn jest dobrym pomysłem, ale tylko na pierwszy moment. Po czasie, zwłaszcza w lodówce, zrobi się gumiasty. Ale za sam pomysł należy się medal...
Mniam! Uwielbiam dyniowe wypieki!! :) A ten serniczek wygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńGdybym dorwał się do Waszego sernika, to zjadłbym wszystko, łącznie z tymi bombkami. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadałam dyniowego sernika.
OdpowiedzUsuńTen Was wygląda cudownie, a jaki ma piękny kolor.
W życiu go nie upiekę i zazdroszczę innym talentu do pieczenia. Ja nie umiem.
Oprawię w rami to Wasze ciacho i powieszę nad łóżkiem.
Cudowności :-)
Pozdrawiam !
Irena-Hooltaye w podróży
Ale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńnie lubię serników, ale takie połączenie smakowe może być ciekawe i z chęcią bym wypróbowała :-)
OdpowiedzUsuń