Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem
Dziś ostatnia piłka jeśli chodzi o jesienne wypieki, ponieważ już niebawem zacznie się szał świątecznych smakołyków! Tarta mimo jesiennego klimatu również sprawdzi się z innym nadzieniem np. jabłkowym czy gruszkowym z przyprawami korzennymi jak anyż czy goździki 😉 Świetnie smakuje na ciepło z piekarnika a już najlepiej z lodami 😄 My na pewno jeszcze nie raz ją zrobimy 💛
Składniki (śr: 25cm):
Ciasto na tarte
-130g mąki orkiszowej jasnej
-100g mąki migdałowej Nutura
-30g skrobi ziemniaczanej
-50g ksylitolu Nutura
-2 jajka
-70g masła
Nadzienie śliwkowe
-600g wydrążonych śliwek
-2-3 łyżki ksylitolu
-pełna łyżka budyniu
-5 łyżek wody
-cynamon Nutura
Kruszonka
-30g mąki orkiszowej jasnej
-100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru)
-100g płatków migdałowych Nutura
-150g syropu ryżowego
NADZIENIE ŚLIWKOWE
1. Śliwki pozbawione pestek i przekrojone na 4 części dosłownie chwilkę poddusić w garnuszku pod przykryciem aby puściły sok.
2. Dodać ksylitol oraz cynamon.
3. Budyń rozmieszać w ok 5 łyżkach wody i wlać do śliwek całość szybko i dokładnie mieszając.
4. Odstawić gdy zgęstnieje.
KRUSZONKA
1. Mąkę, płatki wymieszać razem.
2. Syrop ryżowy chwilę podgrzać w garnuszku aby stał się bardziej lejący (nie gorący!).
3. Wlać syrop do płatków z mąką i dokładnie wymieszać.
CIASTO
1. Mąkę orkiszową, migdałową, skrobie i ksylitol wymieszać razem.
2. Do środka dodać dwa rozmieszane jajka oraz bardzo miękkie masło.
3. Ciasto dokładnie zagnieść .
4. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód oraz brzegi. Ponakłuwać dół widelcem.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 10 minut.
6. Po tym czasie wyciągnąć spód i wyłożyć równomiernie nadzienie.
7. Kruszonkę natomiast wyłożyć na śliwki i również postarać się zrobić to równomiernie.
8. Całość piec w 180’C ok 25-30 minut aż boki ciasta i góra będą zarumienione.
Ciasto na tarte
-130g mąki orkiszowej jasnej
-100g mąki migdałowej Nutura
-30g skrobi ziemniaczanej
-50g ksylitolu Nutura
-2 jajka
-70g masła
Nadzienie śliwkowe
-600g wydrążonych śliwek
-2-3 łyżki ksylitolu
-pełna łyżka budyniu
-5 łyżek wody
-cynamon Nutura
Kruszonka
-30g mąki orkiszowej jasnej
-100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru)
-100g płatków migdałowych Nutura
-150g syropu ryżowego
NADZIENIE ŚLIWKOWE
1. Śliwki pozbawione pestek i przekrojone na 4 części dosłownie chwilkę poddusić w garnuszku pod przykryciem aby puściły sok.
2. Dodać ksylitol oraz cynamon.
3. Budyń rozmieszać w ok 5 łyżkach wody i wlać do śliwek całość szybko i dokładnie mieszając.
4. Odstawić gdy zgęstnieje.
KRUSZONKA
1. Mąkę, płatki wymieszać razem.
2. Syrop ryżowy chwilę podgrzać w garnuszku aby stał się bardziej lejący (nie gorący!).
3. Wlać syrop do płatków z mąką i dokładnie wymieszać.
CIASTO
1. Mąkę orkiszową, migdałową, skrobie i ksylitol wymieszać razem.
2. Do środka dodać dwa rozmieszane jajka oraz bardzo miękkie masło.
3. Ciasto dokładnie zagnieść .
4. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód oraz brzegi. Ponakłuwać dół widelcem.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 10 minut.
6. Po tym czasie wyciągnąć spód i wyłożyć równomiernie nadzienie.
7. Kruszonkę natomiast wyłożyć na śliwki i również postarać się zrobić to równomiernie.
8. Całość piec w 180’C ok 25-30 minut aż boki ciasta i góra będą zarumienione.
kolejny genialny wypiek!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta, zjadła bym, a muszę zadowolić się tylko swoimi ciasteczkami ;) :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i coś czuję, że przy moich łasuchach, szybko by "wyparowała" :P
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam i chyba wyszła bo znikła w jeden dzień :))
OdpowiedzUsuńSuper, cieszymy się bardzo! :)
UsuńWyczuwam, że niedługo dostaniecie gwiazdkę Michelin. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńhaha xD
UsuńUwielbiam tarty, jak zostanie przeze mnie upieczona, to od razu przynajmniej pół zjadam. W tym wypadku byłoby to już niekoniecznie wskazane, ze względu na sporą ilość ksylitolu, który może wywołać w takiej masie lekki efekt przeczyszczający.
OdpowiedzUsuńOk 80g ksylitolu na całe ciasto to nie jest dużo, szczególnie dla osób, które używają go od dłuższego czasu i organizm jest zupełnie do niego przyzwyczajony ;)
UsuńJak zjesz pół to nadal jesteś w dawce 40g na dobę :P
UsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Choć troszkę pracy przy tym jest to na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńMigdały i nadzienie śliwkowe - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Choć troszkę pracy przy tym jest to na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna... a z lodami to już obłęd :))
OdpowiedzUsuńWow, ale nadziana ta tarta. Mniam
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie i wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPytanko: czy taka ilość ksylitolu dla osób, które na co dzień go nie jedzą nie zakończy się rozwolnieniem? :)
OdpowiedzUsuńDzienna dawka ponoć nie może przekraczać 40g dla osób nowych w temacie. W całości jest ok 80g, więc to zależy od osoby jedzącej czy zje mniej niż pół ciasta :D
UsuńMmmmmmmm, brzmi pysznie ^^
OdpowiedzUsuńOj, jak ja bym to jadło. Uwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuńWy spadłyście z choinki!!
OdpowiedzUsuńTakie pyszne wypieki, że palce lizać.
Taka tarta musi być przepyszna i jak nie jem ciast, to bym ten cudowny wypiek zjadła.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
tarta wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńIdealne jesienne ciacho! Doskonałe do kawki lub herbatki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądam mega apetycznie! Na prawdę kusicie wypiekami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie treściwe ciacha! Z chęcią przygotuje!
OdpowiedzUsuń