Dyniowe cynamonki (bez lakozy, wegański)
Dobrze wiemy, że nie wszyscy obchodzą Halloween. Same również nie traktujemy tego jako święto itp. Kiedy jednak przychodzi ten czas w głowie kreują się ciekawe pomysły na udekorowanie w tym klimacie słodkości. Dlatego podsuwamy pomysł na zabawne bułeczki orkiszowe, które naszym zdaniem można robić nie tylko w okresie Halloween 😊
Składniki (śr: 20 cm):
Ciasto drożdżowe
-350g mąki orkiszowej typ 700
-150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura
-10g drożdży suchych
-250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego)
-40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego
-120ml oleju rzepakowego
-200g puree z pieczonej dyni
-mąka do podsypywania ciasta
Cynamonowe nadzienie
-200g dyni
-200g jabłek
-ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura
-ksylitol lub cukier
CYNAMONOWE NADZIENIE
1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną).
2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać.
Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę.
CIASTO DROŻDŻOWE
1. Mąki wymieszać z drożdżami.
2. Mleko roślinne, cukier kokosowy i zwykły, olej i puree zmiksować na gładko blenderem.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można w umieścić miskę z ciastem nad parą wodną/w garnku do gotowania na parze).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy podzielić je na 3 części i każdą z nich zagnieść z mąką aby uzyskać plastyczne i nie lepiące się ciasto.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kwadrat/prostokąt i posmarować przygotowanym nadzieniem.
6. Tak przygotowane ciasto przeciąć na 2 długie paski, które zwinąć w ślimaczki.
7. Każde ślimaczki układać w foremce wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Między ślimaczkami pozostawić małe odstępy.
8. Piec całość w 180’C ok 30-40 minut (do solidnego zarumienienia).
9. Gdy całość ostygnie można polać bułeczki białą czekoladą wegańską lub nie.
Ciasto drożdżowe
-350g mąki orkiszowej typ 700
-150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura
-10g drożdży suchych
-250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego)
-40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego
-120ml oleju rzepakowego
-200g puree z pieczonej dyni
-mąka do podsypywania ciasta
Cynamonowe nadzienie
-200g dyni
-200g jabłek
-ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura
-ksylitol lub cukier
CYNAMONOWE NADZIENIE
1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną).
2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać.
Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę.
CIASTO DROŻDŻOWE
1. Mąki wymieszać z drożdżami.
2. Mleko roślinne, cukier kokosowy i zwykły, olej i puree zmiksować na gładko blenderem.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można w umieścić miskę z ciastem nad parą wodną/w garnku do gotowania na parze).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy podzielić je na 3 części i każdą z nich zagnieść z mąką aby uzyskać plastyczne i nie lepiące się ciasto.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kwadrat/prostokąt i posmarować przygotowanym nadzieniem.
6. Tak przygotowane ciasto przeciąć na 2 długie paski, które zwinąć w ślimaczki.
7. Każde ślimaczki układać w foremce wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Między ślimaczkami pozostawić małe odstępy.
8. Piec całość w 180’C ok 30-40 minut (do solidnego zarumienienia).
9. Gdy całość ostygnie można polać bułeczki białą czekoladą wegańską lub nie.
Nie jestem fanem dyni, ale połączenie z plackiem drożdżowym mogłoby okazać się celnym strzałem. Dodałyście zwykły cukier? Chyba mam omamy wzrokowe. :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak, trochę zwykłego cukru, bo drożdże na ksylitolu czy erytrytolu nie urosną ;)
UsuńJasne, chociaż kiedyś zrobiłem placek drożdżowy z erytrytolem. Nawet dosyć wystrzelił, więc nie wiem, czy był to ruski słodzik, czy chińskie drożdże. Pozdrawiam! :D
UsuńTo może być tak jak z karmelem i ksylitolem :D Jak ktoś się zastanawia czy nie kupił przypadkiem podrabianego ksylitolu to warto go rozpuścić na patelni. Ksylitol się nie karmelizuje a jak się zrobi jednak karmel to znaczy, że ksylitol jest trefny, najczęściej wymieszany z cukrem ;) Ale chętnie przetestujemy erytrytol w cieście drożdżowym następnym razem :D My z definicji erytrytol używamy tylko do deserów bez pieczenia, bo w wypiekach przeszkadza nam jego smak ;)
Usuńsmaki dla mnie:)
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda i jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńA wyjdzie ze zwykłej mąki ? :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie, nawet mogą troszkę bardziej urosnąć :)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, nie miałam okazji próbować takiego ciasta może przekonam teścia żeby mi zrobił 🙂
OdpowiedzUsuńMniam wygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie trafiłam wcześniej na tem przepis, na halloweenowa zabawę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa co stworzycie na święta. Na pewno też prześledzę bloga w poszukiwaniu zeszłorocznych pomysłów :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Cieszymy się, że możemy kogoś zainspirować. Mamy już kilka pomysłów ;)
UsuńJakie smakowite, z dynią muszą być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię i wszystko co z niej zrobione, a w połączeniu z cynamonem to już w ogóle.. :). Często robię zupę krem z dyni lub placuszki. To ciasto wygląda bardzo smacznie, z wielką chęcią wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńU nas też dynia występuje na wiele sposobów :)
UsuńTakie zawijane ciasto na pewno spodobałoby się moim dzieciom!
OdpowiedzUsuńAleż Wy macie talent :)) Jestem pełna podziwu!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, idealne dla dzieciaków
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :D a mam dynię, więc może spróbuję coś ogarnąć jutro :D
OdpowiedzUsuńszalenie sie cieszę, ze po latach dynia wraca na polskie stoły, coraz więcej przepisów, coraz lepsze dania.
OdpowiedzUsuńDla nas dynia istnieje całe życie aczkolwiek w dzieciństwie głównie jako zupa dyniowa :P
UsuńPieknie wygląda te ciacho, chetnie spróbuję
OdpowiedzUsuńJak każdy Wasz wypiek wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuń