Torcik a’la Milka fistaszki w karmelu (bez glutenu i białego cukru)
Faza na torty nie przemija! Kolejny torcik inspirowany znaną czekoladą wjeżdża na salony 😎 Kakaowy biszkopt, krem orzechowy z ricotty i karmel na bazie syropu ryżowego oraz przepysznego masła orzechowego Nutura. Do tego czekolada, pralinki, orzeszki.... Nic tylko robić i się delektować 💛
Składniki:
Kakaowy biszkopt (śr: 18cm)
-3 duże jajka
-30g mąki gryczanej
-20g skrobi ziemniaczanej
-25g gorzkiego kakao
-50g ksylitolu Nutura
Fistaszki w karmelu
-40g prażonych fistaszków Nutura
-100g syropu ryżowego
-50g pasty orzechowej Nutura
-15g (2 płaski łyżki) płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone)
Krem orzechowy
-250g serka ricotty
-70-80g (3-4 pełne łyżki) pasty orzechowej Nutura
-15g (2 płaskie łyżki) cukru kokosowego Nutura
-15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej
Praliny
-reszta biszkoptu (ścięta góra)
-2-3 łyżki pasty orzechowej
-odrobina mleka
-rozdrobnione fistaszki
Polewa
-3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu)
-olej rzepakowy (ok łyżka)
Dodatkowo
-łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów)
KAKAOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
FISTASZKI W KARMELU
1. Uprażone fistaszki posiekać na mniejsze kawałki.
2. Syrop ryżowy, sól i masło orzechowe wymieszać dokładnie (wszystko w temp pokojowej, masło ma mieć dość płynną konsystencję). Dodać rozdrobnione orzeszki.
3. Na koniec dodać płynny olej kokosowy i całość znów dokładnie wymieszać.
KREM ORZECHOWY
1. Ricottę połączyć z masłem orzechowym i cukrem kokosowym za pomocą miksera.
2. Na koniec dodać mąkę kokosową i również zmiksować.
PRALINY
1. Resztę biszkoptu (ścięta góra z upieczonego biszkoptu –patrz poniżej) rozdrobnić ręcznie lub w rozdrabniaczu.
2. Dodać łyżkę masła orzechowego oraz ok łyżkę mleka i całość zagnieść tworząc masę dającą się formować w kulki. Można dodać więcej masła czy mleka jeśli jest to potrzebne.
3. Pralinki obtoczyć drobnymi orzechami.
4. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Składanie tortu
1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty.
2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go kakao.
3. Na biszkopt wyłożyć krem orzechowy i równo go rozprowadzić (ok 3 łyżki zostawić do ozdoby).
4. Na warstwę kremu wyłożyć karmel i również wyrównać górę.
5. Drugi biszkopt delikatnie ułożyć na górze i ostrożnie docisnąć środek oraz brzegi.
6. Ostatni blat również nasączyć kakao.
7. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia wyciągną tort z formy i oblać go polewą (czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej) i ozdobić pralinami.
Kakaowy biszkopt (śr: 18cm)
-3 duże jajka
-30g mąki gryczanej
-20g skrobi ziemniaczanej
-25g gorzkiego kakao
-50g ksylitolu Nutura
Fistaszki w karmelu
-40g prażonych fistaszków Nutura
-100g syropu ryżowego
-50g pasty orzechowej Nutura
-15g (2 płaski łyżki) płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone)
Krem orzechowy
-250g serka ricotty
-70-80g (3-4 pełne łyżki) pasty orzechowej Nutura
-15g (2 płaskie łyżki) cukru kokosowego Nutura
-15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej
Praliny
-reszta biszkoptu (ścięta góra)
-2-3 łyżki pasty orzechowej
-odrobina mleka
-rozdrobnione fistaszki
Polewa
-3/4 -1 tabliczki czekolady (u nas na maltitolu)
-olej rzepakowy (ok łyżka)
Dodatkowo
-łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów)
KAKAOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
FISTASZKI W KARMELU
1. Uprażone fistaszki posiekać na mniejsze kawałki.
2. Syrop ryżowy, sól i masło orzechowe wymieszać dokładnie (wszystko w temp pokojowej, masło ma mieć dość płynną konsystencję). Dodać rozdrobnione orzeszki.
3. Na koniec dodać płynny olej kokosowy i całość znów dokładnie wymieszać.
KREM ORZECHOWY
1. Ricottę połączyć z masłem orzechowym i cukrem kokosowym za pomocą miksera.
2. Na koniec dodać mąkę kokosową i również zmiksować.
PRALINY
1. Resztę biszkoptu (ścięta góra z upieczonego biszkoptu –patrz poniżej) rozdrobnić ręcznie lub w rozdrabniaczu.
2. Dodać łyżkę masła orzechowego oraz ok łyżkę mleka i całość zagnieść tworząc masę dającą się formować w kulki. Można dodać więcej masła czy mleka jeśli jest to potrzebne.
3. Pralinki obtoczyć drobnymi orzechami.
4. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Składanie tortu
1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty.
2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go kakao.
3. Na biszkopt wyłożyć krem orzechowy i równo go rozprowadzić (ok 3 łyżki zostawić do ozdoby).
4. Na warstwę kremu wyłożyć karmel i również wyrównać górę.
5. Drugi biszkopt delikatnie ułożyć na górze i ostrożnie docisnąć środek oraz brzegi.
6. Ostatni blat również nasączyć kakao.
7. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia wyciągną tort z formy i oblać go polewą (czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej) i ozdobić pralinami.
Jeszcze nigdy nie próbowałam upiec bezglutenowego biszkoptu :) Nie przepadam za klasycznymi tortami, ale ten wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńA my nigdy nie piekłyśmy biszkoptu na mące pszennej :D
UsuńJak zawsze kusi to Wasze ciacho, oj kuci :D
OdpowiedzUsuńMniam. Kocham fistaszki.
OdpowiedzUsuńwspaniały po prostu!
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że jakby mi taki torcik przed oczami stanął to zjadłbym cały bez wahania :)))
OdpowiedzUsuńKarmel i czekolada mają w sobie coś takiego co łamie wszelkie opory :D
UsuńBosko się prezentuje i z pewnością tak też smakuje. Do kawy z chęcią zjadłabym kawałek, może nawet dwa :D
OdpowiedzUsuńDwa to minimum :D
UsuńBardzo apetycznie wygląda ten torcik. Smaki też moje, wiec chyba pora podkraść przepis i zrobić ;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny jesteście niemożliwe!!! Kocham tę czekoladę!!! Torcik zrobię na bank!
OdpowiedzUsuńCzekamy na relacje z konsumpcji :D
UsuńWygląda pysznie. Ile trzeba tysięcy dolarów, żeby spróbować mały kawałek? Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co z orzechem i karmelem - dla mnie to najlepsze połączenie! Z chęcią przygotuje ten torcik! :)
OdpowiedzUsuńNie mogłabym go zrobić, bo bym cały pewnie zeżarła :D
OdpowiedzUsuńOjej! Niesamowicie pysznie to wygląda! Chętnie bym zjadła, ale w wykonaniu chyba zbyt czasochłonny :)
OdpowiedzUsuńWedług nas bardzo szybki tort. Nie trzeba nic specjalnie ubijać, czekać aż masa stężeje, smarować kremem dookoła itd. :)
Usuń