Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru)
Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową i z mango zasmakował nie tylko nam. Ptasie mleczka są inspiracją i ozdobą, dlatego sami możecie stwierdzić czy ich potrzebujecie czy nie. Torcik sam w sobie jest przepyszny! 😍
Biszkopt:
-3 duże jajka
-50g ksylitolu
-50g mąki kukurydzianej
-30g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej
„krem”
Warstwa kokosowa
-200g serka homogenizowanego
-200g śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Warstwa mango
-350ml pulpy z mango
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Polewa jogurt-mango
-300ml jogurtu i pulpy z mango (razem)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
-woda, sok z cytryny, ksylitol (do nasączania blatów)
-jogurt Skyr (do „kleksów” na górze)
-mango, ptasie mleczko (do ozdoby)
BISZKOPT
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
3. Następnie dodajemy ksylitol i ciągle miksujemy.
4. Dalej po kolei dodajemy żółtka, ciągle miksując po każdym.
5. Wszystkie mąki mieszamy i przesypując przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszamy szpatułką.
6. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlewamy ciasto na biszkopt.
7. Biszkopt piec w 170’C ok 30 minut.
8. Po upieczeniu uderzyć delikatnie blaszką o blat aby biszkopt nie opadł.
9. Po wystudzeniu boki oddzielić nożem, wyciągnąć biszkopt i podzielić go na dwa blaty.
KREM warstwa kokosowa i mango
W osobnych pojemnikach zrobić dwie masy na warstwy. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową. Jeśli będą zimne mogą za szybko się żelować.
1. W jednej miseczce wymieszać serek, śmietankę kokosową i ksylitol.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
3. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.
4. W drugiej miseczce wymieszać pulpę z mango i ksylitol (jeśli pulpa nie jest już słodzona).
5. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
6. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.
SKŁADANIE TORTU
1. Pierwszy blat umieścić w rancie, nasączyć go wodą z ksylitolem i odrobiną kwasku lub cytryny.
2. Połowę lekko stężałej masy serowo-kokosowej wylać na biszkopt.
3. Całość włożyć na kilka minut do zamrażarki.
4. Gdy góra masy zastygnie i nie będzie zostawać na palcu przy dotknięciu, wyjąć całość z zamrażarki i delikatnie wylać połowę masy z mango. Znów umieścić w zamrażarce.
5. Powtórzyć czynności z kolejnymi warstwami.
6. Na koniec ułożyć drugi blat, nasączyć go i całość zawinąć szczelnie workiem. Włożyć do lodówki na kilak godzin najlepiej na całą noc.
7. Kolejnego dnia zdjąć rant oddzielając nożem boki. Oblać go polewą (poniżej) i ozdobić.
POLEWA JOGURT-MANGO
1. Jogurt wymieszać z ksylitolem i mango.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą w szklance i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do polewy i całość dobrze wymieszać.
3. Gdy polewa zacznie się ścinać, polać nią górę tortu.
Wygląda absolutnie szałowo i to moje smaki ! Wow !!!
OdpowiedzUsuńWiele osób uwielbia mango :D
Usuńgdybym nie była cukrzykiem, jadłabym na pewno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko w każdej postaci i w każdej wersji
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ufam, że równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńByło przepyszne <3
UsuńNa sam wygląd jest cudny i apetyczny, a co dopiero go smakować. :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką takich tortów.
OdpowiedzUsuńFajny kolor, taki naturalny. Jednak kokos i mango to nie moje klimaty. Ciasto nasączone cytryną jest niewątpliwie ciekawą opcją smakową. Brakuje tylko zdjęcia Angeliki, która zajada torcika, a Monika spogląda z ukrycia, jak siostra wyjada ostatni kawałek, który schowała na jutro. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie było opcji zostawić kawałek na jutro bo torcik rozszedł się między gości :P
Usuńwow, pycha!
OdpowiedzUsuńMango i kokos - chyba nie ma bardziej idealnego połączenia! Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak, jak wygląda - poproszę podwójną porcję!!! <3
OdpowiedzUsuńNawet trzy każdy by zjadł :D Gdyby nie goście to zjadłybyśmy go we dwie :P
Usuńojej jaki słoneczny! <3
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo pysznie i pewnie tez tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakie słoneczne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie optymistyczne jedzenie.
Planuję zrobić ten torcik w weekend. Na pewno będzie pysznie!!!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że smakował :)
UsuńCo za kolor, wygląda bosko! Mango uwielbiam więc zdecydowanie to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCiągle mnie zaskakujecie dziewczyny :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, jak wszystko Waszego wykonania :)
OdpowiedzUsuńA swoją drogą to ptasie mleczko Wedel jest obłędne, nawet nie sądziłam, że tak mi zasmakuje, bo to nie moje połączenie smaków.
Jako dzieci nie koniecznie szalałyśmy za tym słodyczem a teraz wybitnie nam smakuje :P
UsuńTorcik rzeczywiście wygląda genialnie, piękne słoneczne kolory, bardzo optymistyczny deser :)
OdpowiedzUsuńJa jestem mało "ciastowa", tutaj też się boję, że moja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę (oczekiwanie, aż masy stężeją itp.), ale jak patrzę na efekty, to aż się chce robić! :)
OdpowiedzUsuńAngelika ma dużo cierpliwości do ciast :P
UsuńNiestety przepis kompletnie nie dla mnie, jednak sam widok zachęca do konsumowania ;)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciacho, te kolorki zachwycają
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :) czym możnaby zastąpić serek homogenizowany, aby wyszedł taki krem ? Niestety mam alergie na BMK.
OdpowiedzUsuńNiestety ciężko będzie zastąpić czymś tutaj nabiał aby został ten sam smak czy struktura. Można zastąpić kolejną porcją śmietanki kokosowej ale masa będzie miała jej intensywny smak a nie każdemu może ona pasować, podobnie jest z tofu. Jeśli nie przeszkadza Ci smak wegańskich zamienników to możesz spróbować je tutaj wykorzystać :)
UsuńA czy jest jakiś złoty środek jeżeli nie mam do dyspozycji zamrażarki (tylko lodówkę)? Tak żeby warstwy które czekają na nałożenie nie stęgły się już w misce.
OdpowiedzUsuńW takim przypadku należy masy trzymać w cieple aby nie zastygły. Jeśli warstwy będą się chłodzić w lodówce to zajmie to pewnie nieco więcej czasu. Jeśli masy czekające na wylanie będą miały utrzymywaną ciepłą (nie gorącą) temperaturę to nie zastygną. Trzeba mieć tylko trochę więcej cierpliwości :)
Usuń