Torcik Malinowe Raffaello (bez glutenu i białego cukru)
Powróciłyśmy do robienia tortów! Od tortów praktycznie zaczęłyśmy bloga, później zaprzestałyśmy ich tworzenia z braku weny. Teraz jednak ta wena wróciła i mamy chęć przerabiania wszelkich słodyczy na torty własnie 😊 Był niedawno tort milka Oreo, teraz czas na torcik Raffaello! W niedalekiej przyszłości pojawi się wariacja ptasiego mleczka oraz milki z karmelem 😍
Różowy biszkopt (śr: 18cm)
-2 duże jajka
-1 białko z dużego jajka
-70g ksylitolu Nutura
-70g mąki ryżowej
-30g skrobi ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka kw. cytrynowego (nie sok z cytryny)
-2 łyżeczki proszku z liofilizowanego buraka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowo-migdałowy
-600g serka homogenizowanego lub mielonego na sernik
-80g ksylitolu Nutura
-60g prażonych płatków migdałowych Nutura
-20g prażonych wiórków kokosowych Nutura
-20-30g mąki kokosowej Nutura
Polewa jogurtowa
-200g jogurtu
-20-30g ksylitolu Nutura
-odrobinę kw. cytrynowego
-proszek z liofilizowanego buraka (tyle aby uzyskać łady kolor)
-2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody
Dodatkowo
-woda, kw. cytrynowy, ksylitol (do nasączania blatów)
-maliny, wiórki kokosowe
RÓŻOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (można z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując).
4. Dodać kw. cytrynowy i proszek z buraka, miksować na małych obrotach miksera do rozprowadzenia koloru.
5. Mąkę i skrobię wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 160’C (Można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka. Temp nie może być za wysoka ponieważ biszkopt szybko straci kolor).
7. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
8. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
KREM KOKOSOWO-MIGDAŁOWY
1. Serek i ksylitol wymieszać i poczekać go rozpuszczenia kryształków.
2. Do serka wsypać pokruszone prażone migdały oraz mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze trochę mąki.
SKŁADANIE TORTU
1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty.
2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go wodą z ksylitolem i odrobiną kwasku.
3. Posmarować delikatnie blat kilkoma łyżkami kremu, ułożyć maliny po okręgu i przykryć je resztą kremu.
4. Następnie na krem nałożyć delikatnie drugi blat i lekko poodciskać do kremu. Również go nasączyć.
5. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
6. Następnego dnia wyciągną tort z formy, oblać go polewą (poniżej) i ozdobić.
POLEWA JOGURTOWA
1. Jogurt wymieszać z ksylitolem, kw. cytrynowym i proszkiem z buraka.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą w szklance i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać.
3. Gdy jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu.
Różowy biszkopt (śr: 18cm)
-2 duże jajka
-1 białko z dużego jajka
-70g ksylitolu Nutura
-70g mąki ryżowej
-30g skrobi ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka kw. cytrynowego (nie sok z cytryny)
-2 łyżeczki proszku z liofilizowanego buraka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowo-migdałowy
-600g serka homogenizowanego lub mielonego na sernik
-80g ksylitolu Nutura
-60g prażonych płatków migdałowych Nutura
-20g prażonych wiórków kokosowych Nutura
-20-30g mąki kokosowej Nutura
Polewa jogurtowa
-200g jogurtu
-20-30g ksylitolu Nutura
-odrobinę kw. cytrynowego
-proszek z liofilizowanego buraka (tyle aby uzyskać łady kolor)
-2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody
Dodatkowo
-woda, kw. cytrynowy, ksylitol (do nasączania blatów)
-maliny, wiórki kokosowe
RÓŻOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (można z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując).
4. Dodać kw. cytrynowy i proszek z buraka, miksować na małych obrotach miksera do rozprowadzenia koloru.
5. Mąkę i skrobię wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 160’C (Można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka. Temp nie może być za wysoka ponieważ biszkopt szybko straci kolor).
7. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
8. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
KREM KOKOSOWO-MIGDAŁOWY
1. Serek i ksylitol wymieszać i poczekać go rozpuszczenia kryształków.
2. Do serka wsypać pokruszone prażone migdały oraz mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze trochę mąki.
SKŁADANIE TORTU
1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty.
2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go wodą z ksylitolem i odrobiną kwasku.
3. Posmarować delikatnie blat kilkoma łyżkami kremu, ułożyć maliny po okręgu i przykryć je resztą kremu.
4. Następnie na krem nałożyć delikatnie drugi blat i lekko poodciskać do kremu. Również go nasączyć.
5. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
6. Następnego dnia wyciągną tort z formy, oblać go polewą (poniżej) i ozdobić.
POLEWA JOGURTOWA
1. Jogurt wymieszać z ksylitolem, kw. cytrynowym i proszkiem z buraka.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą w szklance i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać.
3. Gdy jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu.
Wygląda wyśmienicie. Dawno nie jadłem torcika... Ciekawe, dlaczego tak mało wpisów ostatnio widnieje na blogu. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNam też już tęskno do torcików :)
UsuńNiestety życie, praca inne sociale pochłaniają więcej czasu niż kilka lat temu gdzie wpisy pojawiały się kilka razy w tygodniu ;)
sto razu lepszy niż wersja z kartonika-kuleczki raffaello:)
OdpowiedzUsuńteż uważamy, że torcik był dużo smaczniejszy niż sama markowa słodycz :)
UsuńMusi być przepyszny 😍 zrobiłabym, tylko kto by to potem wszystko zjadł.. xD
OdpowiedzUsuńJaki cudowny tort!
OdpowiedzUsuńObłęd, a słodyczy zwyczajnie nie jadam, nie lubię.Jeszcze nie piekę.
Ale jak się tu oprzeć?
Wygląda fantastycznie!
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Ten torcik miałby duże szanse przypaść do gustu :)
UsuńMalinowa rozkosz :D I te kolory podbiły moje serce :D Cuuuudo <3
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, będę próbowała go zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i w miarę lekko! Idealny na lato.
OdpowiedzUsuńJuż mamy na niego ochotę 🙂
OdpowiedzUsuńCudowny. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda na lekkie ciacho, w sam raz na takie upalne dni :-) No i te maliny - fajne zestawienie smakowe!
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie jest lżejszy niż inne torty na ciężkich maślanych kremach :)
Usuńjeżeli ten torcik smakuje tak, jak pralinki koniecznie muszę go przygotować. malinowe raffaello to życie! <3
OdpowiedzUsuńDla nas smakuje lepiej bo bez sztucznego aromatu malinowego :D
UsuńUwielbiam ciasta malinowe. A to prawdziwe dzieło sztuki.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, chętnie się poczęstuje
OdpowiedzUsuńPytanie - kto zjada to wszystko ,skoro Wy trzymacie fit sylwetki? :D
OdpowiedzUsuńJuż po składzie można stwierdzić, że to nie jest wysoko kaloryczny tort ;) A jeśli ktoś uprawia tyle sportu co my to takie ciacho nie jest dla nas dużo bardziej kaloryczne niż przed treningowa owsianka ;)
UsuńWygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńTort wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTorty malinowe to ja uwielbiam. Piękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuń