Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Serniki na zimno - Ptasie mleczko tuskawka/mango/cytryna - Instagram cz. X
Czas na kontynuacje serii "przepisy z IG"! Dziś są to 3 wersję serników na zimno inspirowane limitowanymi edycjami Ptasiego Mleczka 💚 Nieważne czy lubicie te słodkie cegiełki czy też nie, ważne, że pokochacie te serniczki 😍
Składniki (śr. ok. 20 cm) :
Warstwa truskawkowa
- 350g pulpy z truskawek (ok. 400-500g świeżych truskawek)
- 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki)
- 40g ksylitolu
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
Warstwa serkowa
- 650g sera na sernik
- 60g ksylitolu
- pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody
Polewa
- biała czekolada i truskawki
WARSTWA TRUSKAWKOWA
1. Mrożone truskawki podgrzać w garnku i zredukować do uzyskania 350g pulpy. Pulpę zblendować z serem i ksylitolem. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodko to możesz dodać więcej ksylitolu.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i kiedy nieco przestygnie wlać ją do masy serowej cały czas miksując. Masa serowa nie może być za zimna, bo zrobią się grudki żelatyny.
WARSTWA SERKOWA
3. Ser, ksylitol, wanilię zblendować.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak samo wlać do masy serowej cały czas miksując.
5. Na środek formy wylewać po jednej chochelce/nabierce raz masy serowej waniliowej raz serowej z truskawkami (trzeba to robić szybko zanim żelatyna zacznie zagęszczać masy). Sernik wstawić do lodówki na noc.
6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz poukładać truskawki.
Składniki (śr. ok. 20 cm) :
Warstwa mango
- 350g pulpy z mango
- 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki)
- 40g ksylitolu
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
Warstwa serkowa
- 650g sera na sernik
- 60g ksylitolu
- pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody
Polewa
- 100g pulpy z mango
- 50g białej czekolady (u nas bez cukru)
WARSTWA MANGO
1. Pulpę z mango zblendować z serem i ksylitolem. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodko to możesz dodać więcej ksylitolu.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i kiedy nieco przestygnie wlać ją do masy serowej cały czas miksując. Masa serowa nie może być za zimna, bo zrobią się grudki żelatyny.
WARSTWA SERKOWA
3. Ser, ksylitol, wanilię zblendować.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak samo wlać do masy serowej cały czas miksując.
5. Na środek formy wylewać po jednej chochelce/nabierce raz masy serowej waniliowej raz serowej z mango (trzeba to robić szybko zanim żelatyna zacznie zagęszczać masy). Sernik wstawić do lodówki na noc.
6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz pulpy z mango.
Składniki (śr: 18cm):
Kruche ciasto
-150g mąki ryżowej
-150g mąki kukurydzianej
-75g słodu ryżowego (ew. miodu)
-30g ksylitolu
-45g oleju rzepakowego
-2 jajka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-30g wody
Warstwa serowa
-400g serka homogenizowanego
-50g ksylitolu
-4 łyżeczki żelatyny + mniej niż 1/4 szkl. gorącej wody
Galaretka budyniowa
-250ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru)
-150ml soku jabłkowego (lub cytrynowego) + 40g budyniu waniliowego (bez cukru)
-sok z 1 cytryny + otarta skórka
-ksylitol według uznania (zależy od poziomu słodkości soku)
-1 łyżeczka żelatyny +100ml gorącej wody (lub soku)
KRUCHE CIASTO
1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników.
3. Jajka rozmieszać i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.)
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia.
6. Spód wystudzić.
WARSTWA SEROWA
7. Ser i ksylitol dokładnie wymieszać.
8. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie ją mieszać do momentu rozpuszczenia.
9. Masę serową połączyć z żelatyną i wylać na kruchy spód.
10. Całość wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia sera.
GALARETKA BUDYNIOWA
11. Sok z cytryny, skórkę oraz 250ml soku jabłkowego zagotować w garnuszku.
12. Żelatynę zalać 100ml gorącego soku i mieszać do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi wlać ją do garnka z sokiem i cytryną.
13. Całość dosłodzić według uznania i zagotować.
14. Budyń rozmieszać w 150ml zimnego soku i pewnie wlać do gotującego się garnka, cały czas energicznie mieszając.
15. Galaretkę budyniową nieco ostudzić ale nie doprowadzić do stężenia.
16. Wylać warstwę owocową na zwartą warstwę serową. Ponownie całość wstawić do lodówki.
Sernik „Ptasie Mleczko- Strawberry Shake”
Składniki (śr. ok. 20 cm) :
Warstwa truskawkowa
- 350g pulpy z truskawek (ok. 400-500g świeżych truskawek)
- 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki)
- 40g ksylitolu
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
Warstwa serkowa
- 650g sera na sernik
- 60g ksylitolu
- pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody
Polewa
- biała czekolada i truskawki
WARSTWA TRUSKAWKOWA
1. Mrożone truskawki podgrzać w garnku i zredukować do uzyskania 350g pulpy. Pulpę zblendować z serem i ksylitolem. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodko to możesz dodać więcej ksylitolu.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i kiedy nieco przestygnie wlać ją do masy serowej cały czas miksując. Masa serowa nie może być za zimna, bo zrobią się grudki żelatyny.
WARSTWA SERKOWA
3. Ser, ksylitol, wanilię zblendować.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak samo wlać do masy serowej cały czas miksując.
5. Na środek formy wylewać po jednej chochelce/nabierce raz masy serowej waniliowej raz serowej z truskawkami (trzeba to robić szybko zanim żelatyna zacznie zagęszczać masy). Sernik wstawić do lodówki na noc.
6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz poukładać truskawki.
Sernik „Ptasie Mleczko- Mango Shake”
Składniki (śr. ok. 20 cm) :
Warstwa mango
- 350g pulpy z mango
- 350g sera na sernik (u nas Vitello z Biedronki)
- 40g ksylitolu
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
Warstwa serkowa
- 650g sera na sernik
- 60g ksylitolu
- pół łaski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 gorącej wody
Polewa
- 100g pulpy z mango
- 50g białej czekolady (u nas bez cukru)
WARSTWA MANGO
1. Pulpę z mango zblendować z serem i ksylitolem. Jeśli jest dla Ciebie za mało słodko to możesz dodać więcej ksylitolu.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i kiedy nieco przestygnie wlać ją do masy serowej cały czas miksując. Masa serowa nie może być za zimna, bo zrobią się grudki żelatyny.
WARSTWA SERKOWA
3. Ser, ksylitol, wanilię zblendować.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak samo wlać do masy serowej cały czas miksując.
5. Na środek formy wylewać po jednej chochelce/nabierce raz masy serowej waniliowej raz serowej z mango (trzeba to robić szybko zanim żelatyna zacznie zagęszczać masy). Sernik wstawić do lodówki na noc.
6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz pulpy z mango.
Sernik „Ptasie Mleczko- Tarta cytrynowa”
Składniki (śr: 18cm):
Kruche ciasto
-150g mąki ryżowej
-150g mąki kukurydzianej
-75g słodu ryżowego (ew. miodu)
-30g ksylitolu
-45g oleju rzepakowego
-2 jajka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-30g wody
Warstwa serowa
-400g serka homogenizowanego
-50g ksylitolu
-4 łyżeczki żelatyny + mniej niż 1/4 szkl. gorącej wody
Galaretka budyniowa
-250ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru)
-150ml soku jabłkowego (lub cytrynowego) + 40g budyniu waniliowego (bez cukru)
-sok z 1 cytryny + otarta skórka
-ksylitol według uznania (zależy od poziomu słodkości soku)
-1 łyżeczka żelatyny +100ml gorącej wody (lub soku)
KRUCHE CIASTO
1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników.
3. Jajka rozmieszać i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.)
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia.
6. Spód wystudzić.
WARSTWA SEROWA
7. Ser i ksylitol dokładnie wymieszać.
8. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie ją mieszać do momentu rozpuszczenia.
9. Masę serową połączyć z żelatyną i wylać na kruchy spód.
10. Całość wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia sera.
GALARETKA BUDYNIOWA
11. Sok z cytryny, skórkę oraz 250ml soku jabłkowego zagotować w garnuszku.
12. Żelatynę zalać 100ml gorącego soku i mieszać do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi wlać ją do garnka z sokiem i cytryną.
13. Całość dosłodzić według uznania i zagotować.
14. Budyń rozmieszać w 150ml zimnego soku i pewnie wlać do gotującego się garnka, cały czas energicznie mieszając.
15. Galaretkę budyniową nieco ostudzić ale nie doprowadzić do stężenia.
16. Wylać warstwę owocową na zwartą warstwę serową. Ponownie całość wstawić do lodówki.
Wasze serniki są bombowe!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, środek wyszedł obłędnie. Ptasie mleczko jest pyszne, chociaż te sklepowe są za słodkie. Gdyby nie było żelatyny i jajka, to ślinka ciekłaby mi na widok tych cudów przez tydzień. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o wegańskie ptasie mleczko to polecamy naszą wersję :) https://www.instagram.com/p/B7_FOVlpfEA/
UsuńU Was to słodka sztuka!
OdpowiedzUsuńKażdy z tych serników po prostu bym pochłonął
OdpowiedzUsuńCiekawa forma. Najbardziej przekonała mnie tarta:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie to wygląda! <3
OdpowiedzUsuńTo współpraca z wedlem czy pomysł autorski? :D
Byłaby to słodka współpraca ale nie, to jest tylko nasz pomysł ;)
UsuńAle wykonanie mistrzowskie <3
UsuńNie wiedziałam, że ptasie mleczko ma tyle różnych wersji. Ciasta wyglądają piękne :)
OdpowiedzUsuńI jest ich jeszcze kilka więcej :D
UsuńNie wiadomo, na co się tu zdecydować :) ale chyba postawię na mango :)
OdpowiedzUsuńWasze zdjęcia są totalnie zabójcze (w pozytywnym sensie), choć niestety przepisy kompletnie nie dla mnie:(
OdpowiedzUsuńWspaniałe te serniki, aż miło nacieszyć oko :-)
OdpowiedzUsuńTyle słodkości w jednym wpisie. Od czasu do czasu lubię ptasie mleczko, ale daję słowo, tutaj jest go naprawdę dużo :-) Serniki wyglądają bardzo efektownie.
OdpowiedzUsuńGenialnie smakuje :) idealny pomysł na deser dla dzieci, bo wizerunkowo bardzo je zachęca, a dzieciaki są ciastożercami.
OdpowiedzUsuńO tak, dzieciaki uwielbiają kolorki :)
UsuńAle to wygląda!!! Niebo <3 Drukuje przepis i ruszam na zakupy, na weekend będzie jak znalazł! :)
OdpowiedzUsuńPtasie Mleczko niekoniecznie, ale TAKIM sernikom mówię TAK 😋
OdpowiedzUsuńO jak dobrze, że w weekend cheat day w diecie. ALeż będzie szaleństwo, ale to będzie dobre! ;D
OdpowiedzUsuńTakie serniczki to i tak najmniejsze zło w diecie :D
UsuńJestem pod wrażeniem tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowe pyszności zrobione i zjedzone:)najwiekszą radochę miały dzieciaki. Zagadką było jak zrobiły się kolorowe paseczki😁
OdpowiedzUsuńPrzepisy już poszły w świat:)
Pozdrawiamy:)
Super, cieszymy się bardzo <3
UsuńPyszne serniki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym każdy z nich.
Bardzo lubie serniki na zimno, a lato to doskonala pora, zeby je przygotowywac :). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie, tak pięknie wyglądają! W te upały to najchętniej tartę cytrynową ;)
OdpowiedzUsuń