Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie)

Przepis na drożdżówki miał pojawić się tylko na naszym IG (serdecznie zapraszamy) jednak postanowiłyśmy dodać go również na blogu. Powidzcie sami, czy ktoś nie lubi drożdżowych bułeczek z nadzieniem? 😍 My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋


Składniki:

Ciasto drożdżowe
-500 g mąki orkiszowej typ 700
-7-10 g suchych drożdży
-250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego
-130 ml oleju rzepakowego
-150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-60 g cukru kokosowego
-mąka do podsypywania ciasta

Masa makowa
-70g maku mielonego
-150g mleka roślinnego lub zwykłego
-kilak suszonych owoców (u nas śliwki)
-20-30g ksylitolu
-1/2 dużego jabłka lub 1 małe
-skórka pomarańczowa (można pominąć)

Budyń
-500ml mleka roślinnego lub zwykłego
-80-100g ksylitolu
-40g budyniu

Kruszonka
-100g mąki kukurydzianej
-50g mąki orkiszowej
-50g oleju kokosowego płynnego
-30-40g ksylitolu lub cukru kokosowego
-20-30g syropu ryżowego lub miodu
-2 łyżki wody

MASA MAKOWA
1. Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu (warto go mieszać). Zostawić pod przykryciem na kilka minut.
2. W tym czasie suszone owoce pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do maku.
3. Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę.
4. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Jabłka i skórkę pomarańczową dodać do maku, przemieszać i posłodzić według gustu ksylitolem.

BUDYŃ (najlepiej przygotować go pod koniec przygotowywania ciasta)
1. Ksylitol i 400ml mleka zagotować w garnku.
2. 100ml mleka i budyń wymieszać.
3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania budyniu bez grudek.
4. Budyń przykryć i odstawić na bok.

KRUSZONKA
1. Mąki wymieszać razem.
2. Olej, syrop, ksylitol i 2 łyżki wody podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia kryształków.
3. Suche składniki zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły.

CIASTO DROŻDŻOWE
1. Mąkę wymieszać z drożdżami.
2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką).
5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki.
6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce.
7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły.
8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką.
8. Piec w 170’C ok 20-25 minut (do zarumienienia).


29 komentarzy:

  1. Z Budyniem smakują niesamowicie:)) oczywiście z makiem nie odstają, ale to połączenie przypadło mi bardziej do gustu

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki z samą kruszonką. Pycha! Ciekawe połączenie z masą ziemniaczaną. Narobiłyście mi ochoty. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki nadają wilgoci i dobrze zastępują pod tym względem jajka :)

      Usuń
  3. o ja cie, ja cie, jak ja uwielbiam drożdżówki z budyniem <3 mój wewnętrzny łakomczuszek aż piszczy z zachwytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) Kiedyś spróbuję w wersji bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, jaki wspaniały przepis! Tak się składa, że zupełnym przypadkiem mam w kuchni wszystkie potrzebne składniki, więc chyba w tym tygodniu popełnię te drożdżówki. U mnie wersja zdecydowanie z budyniem. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, w takim razie liczymy na relację czy smakowały :)

      Usuń
  6. Drożdżówki to smak mojego dzieciństwa! Z budynirm, z makiem czy z owocami - zawsze snakują wspanjale i przywodzą na myśl piękne wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sposób im się oprzeć, wyglądają mega smacznie :-)wybieram wersje z budyniem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przygotowałam wersję z budyniem - liczyłam, że zabiorę chociaż jedną sztukę do pracy... Ale gdzie tam!!! Cała blaszka poszła w oka mngnieniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow <3 to najlepszy komplement jaki można przeczytać/usłyszeć :D

      Usuń
  9. Wyglądają bardzo smacznie, choć zastanwiam się skąd tak duża ilośc oleju w składzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są drożdżówki wegańskie bez jajek, które w efekcie mogą szybciej wysychać, dlatego warto dodać więcej oleju. Druga sprawa tutaj jest bardzo dużo tego ciasta aż z 0,5 kg mąki więc oleju może wydawać się dużo :)

      Usuń
  10. Ja zwykle bałam się wegańskich wypieków, bo poza klasycznym pieczywem raczej średnio mi to wychodziło. Teraz nie mam wyjścia, bo muszę ograniczyć, a najlepiej w ogóle wykluczyć nabiał, więc ten przepis spadł mi jak z nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie umiem w drozdze, ale te ziemniaki mnie zainteresowały -to jakoś zmienia smak ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle ich nie czuć w cieście a nadają fajnej miękkiej struktury :)

      Usuń
  12. Drożdże w sklepach się pojawiły. Zgrzewka mleka jest. Mogę piec drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Smak mojego dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tego rodzaju drożdżówki, nie tylko dlatego, że smakują, ale również przypominają mi dzieciństwo - zawsze do szkoły dostawałem :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie to szczęście, że dopiero co zjadłam, bo Twoje bułeczki są takie pyszne, że umarłabym z głodu :-)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wędrówki po kuchni27 czerwca 2020 13:06

    Uwielbiam drożdżówki, a najbardziej te z sezonowymi owocami i serem. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszamałabym taką ciepłą drożdżówkę z serem :p

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam i przepadłam! Jedne z lepszych drożdżówek, jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger