Migdałowy torcik bezowy z kremem i owocami (bez glutenu)
Na początku miała być zwykła beza ale chciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser.
Ciasto migdałowe na białkach
-3 białka
-100g mąki migdałowej Nutura
-100g cukru pudru
-20g budyniu waniliowego (proszku)
-szczypta soli
Krem
-200-300g serka homogenizowanego
-250g sera typu włoskiego
-erytrytol/ksylitol Nutura
Dodatkowo
-owoce typu truskawki/maliny
-pasta migdałowa Nutura
-migdały Nutura
1. Białka ubić wraz z solą na sztywno.
2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach.
3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez sito mąkę migdałową i delikatnie całość mieszać szpatułką.
4. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 17 cm. Masą białkową wypełnić okręgi.
5. Piekarnik nagrzać do 180’C, włożyć blachę z blatami migdałowymi i piec dalej w 150’C z termo obiegiem ok 40 minut (do zarumienia). Blaty nieco się rozpłyną.
6. Zostawić do wystudzenia.
7. Serek homogenizowany i typu włoskiego zmiksować na gładko, dosłodzić do smaku. Konsystencja ma być gęsta.
8. Blaty przełożyć kremem oraz owocami i całość ozdobić migdałami oraz pastą migdałową.
Uwaga: duże kawałki owoców powinny być między blatami ponieważ podczas krojenia będą zapobiegały nadmiernemu wyciskaniu się kremu. Ciacho kroić bardzo ostrym nożem.
Z daleka wygląda jak napoleonik. Czy to krajowe truskawki są takie dorodne, jak na tym zdjęciu? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że to krajowe xD
Usuńu Was jak zawsze same pyszności!
OdpowiedzUsuńNa pewno idealnie komponuje się z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńBoskie! Beza w połączeniu z truskawkami to rozkosz dla podniebienia ❤️
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, prawie ketogeniczny ;) z małymi poprawkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna modyfikować na swój sposób :)
UsuńWygląda i brzmi bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńale bym to cudo zjadła, uwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńwspaniale letnie <3
OdpowiedzUsuńO mamo, ale to pięknie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie zapowiada się ten torcik, uwielbiam migdały i truskawki
OdpowiedzUsuńTakie połączenie to bajka <3
UsuńO mamo! Ja Was totalnie kocham! Robicie takie ciastka, że szok. ❤ i Spróbuję zrobić bezę według Waszego przepisu. 🙏 Trzymajcie kciuki, bo jak jestem noga w cukiernictwie, tak Wasze przepisy mi działają.
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że się uda :) Ale to takie bardziej ciastko na białkach niż krucha i delikatna beza. Cieszymy się z takiego entuzjazmu na nasze przepisy :D <3
UsuńWygląda znakomicie! Może uda mi się jutro zrobić:-)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że smakowało jeśli plan został zrealizowany :D
UsuńA czy Wy nie jecie też mięsa i normalne posiłki też wege i bez glutenu? :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że nie robiłam jeszcze niczego z mąki migdałowej. Czy jej smak jest mocno wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńNie jest to taki mocny smak migdałów, aromat jest delikatny i naturalny. Bardziej struktura ciastka jest ciekawa- lekko ciągnąca. To lubimy w mące migdałowej :)
UsuńMuszę przyznać, że nie robiłam jeszcze niczego z mąki migdałowej. Czy jej smak jest mocno wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńWróciłam po przepis. Pastę migdałową zrobiłam sobie sama, dzisiaj zrobię torcik
OdpowiedzUsuńSuper <3
Usuń