Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru)
Mimo obecnej sytuacji święta Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚 Tym razem postawiłyśmy na klasykę czyli serniczek cytrynowy jednak udekorowany w jajeczka. Jak widać efekt jest bardzo ciekawy i do tego bardzo łatwy w wykonaniu 😍
Składniki
(śr: 20 cm):
Spód
-80g mąki
kukurydzianej
-30g mąki
kokosowej
-20g skrobi
ziemniaczanej
-20g oleju
rzepakowego (lub innego)
-20g
ksylitolu
-300g
gorącej wody
Sernik
-500g
twarogu
-400g
jogurtu typu greckiego
-40g budyniu
waniliowego
-3 jajka
-ok 100-130g
ksylitolu
-duża
cytryna lub dwie mniejsze (sok i skórka)
Góra
-400g
jogurtu greckiego (lub inny serek do smarowania z małą ilością serwatki)
-kakao
-physalis/miechunka
SPÓD
1. Mąki,
skrobię i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać
olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być
plastyczne, nie suche.
3. Papierem
do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od
zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy
wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie
może dostać się pod folię.
SERNIK
5. Cytryny
umyć i zalać wrzątkiem. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
6. Ser,
jogurt, ksylitol, jajka, budyń i sok z cytryny zblendować razem na gładką masę.
Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
7. Masę wlać
na przygotowany spód.
8.
Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w
to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
9. Sernik w
kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do
widocznego zarumienienia góry.
10.
Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz
wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
11. W tym
czasie sito wyłożyć dwoma warstwami ręcznika papierowego i wylać do niego
jogurt. Pod spód włożyć naczynia tak aby umożliwiało ściekanie serwatki. Tak przygotowany
jogurt włożyć do lodówki na kilka godzin. Odsączona serwatka sprawi, że jogurt
stanie się serkiem do smarowania.
12. Osączony
serek wyłożyć na górę sernika i wyrównać wierzch.
13. Z
papieru wyciąć kształt jajeczek i umieścić je na górze. Całość posypać kakao i
zdjąć delikatnie papierowe jajeczka. W środku umieścić owoce miechunki.
Wygląda obłędnie, szkoda, że nie jem nabiału.
OdpowiedzUsuńSernik na wielkanocnym stole być musi. Pomysł z dekoracją w postaci jajek-mega 😍
OdpowiedzUsuńwygląda rozkosznie!
OdpowiedzUsuńDla wielbicieli serników zdecydowanie jest idealnym przysmakiem na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńJa tak sobie myślę, że w tym roku zrobię pierwszy w życiu sernik :D
OdpowiedzUsuńCudowny! Niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńPycha, w tym roku sernika jeszcze nie robiłem. A tak na marginesie, co polecacie jako zamiennik jajek w sernikach dla wersji laktowege? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTutaj robiłyśmy sernik bez jajek na serku i twarogu z budyniem: http://www.candypandas.pl/2019/09/sernik-waniliowy-ze-sliwkami-bez.html
UsuńOgólnie warto dodać więcej budyniu. W tym przepisie użyłyśmy jogurtu więc sernik mimo, że z jajkami jest bardzo delikatny i smarowny, dlatego dodałybyśmy jeszcze jeden budyń ale nie wiemy czy na pewno zadziała :)
Problem ze skrobią jest taki, że często robi się ciasto-guma, gdy damy jej za dużo. Zrobię na pandzią odpowiedzialność. Pozdrawiam! :D
UsuńMy zrobiłybyśmy sernik jak ten ze śliwką tylko pominęłybyśmy śliwkę a dodałybyśmy cytrynę i powinno być cacy ;)
UsuńŚwietnie wygląda ten sernik, chociaż te "jajka" na górze trochę mnie przerażają :D
OdpowiedzUsuńjakie fajne jaja :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! I te urocze jajeczka.
OdpowiedzUsuńO jaaa, ale super ten sernik wygląda! I ten radosny, złoty kolor w środku, i ta "jajeczna" dekoracja na zewnątrz - cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Aż nie mogę się doczekać aż go spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńale czad! te 'jajka' na góze robią genialne wrażenie ;DD!
OdpowiedzUsuńGenialny sernik <3
OdpowiedzUsuńAle ten sernik wygląda!!! WOW! A te jajeczka - no petarda! Mam nadzieję, że uda mi się go powtórzyć!
OdpowiedzUsuńBędzie nam bardzo miło :)
UsuńPrzepiękny jest ten serniczek :) Cudo :)
OdpowiedzUsuńCzy na spód na pewno trzeba użyć 300 g wody?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńMNIAM
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWlasnie szukalam przepisu na oryginalny sernik, pomyslalam o Waszym blogu i znalazlam dokladnie to, czego mi potrzeba : ) Dziekuje za swietny przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecamy całym serduszkiem, bo jest przepyszny <3
Usuń