Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Ptysiowe gniazdka (bez glutenu, laktozy i białego cukru)
Szybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura, która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy tym razem prawdziwe słodkości czyli migdały w czekoladzie przypominające jajeczka. Taki sposób pozwoli ograniczyć ilość cukru w święta a deser wygląda pięknie i równie słodko 😍
Składniki:
-200ml wody
-60g oleju
kokosowego
-120g mąki
kukurydzianej
-20g skrobi
ziemniaczanej
-4 jajka
Nadzienie
-pasta
orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem)
-migdały w
czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy
-kilka
kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp)
CIASTO
PARZONE
1. Wodę i
olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąkę i
skrobie wymieszać, wsypać do gotującej
się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą nadal na
małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto
wyłożyć płasko do dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie
miksować ciasto wraz z jajkami (my po prostu zmiksowałyśmy wszystko w
rozdrabniaczu/blenderze).
5. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto za
pomocą szprycy z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać tworząc
gniazdka. Zrobić dość duże otwory ponieważ ciasto urośnie. W środku dziurki
nałożyć trochę ciasta by później nie przelatywał przez nie krem.
7. Piec w
200’C ok 15-20 minut.
8. Po
wystudzeniu gniazdka nadziać pastą z migdałów i udekorować jajeczkami
oraz rozpuszczoną czekoladą.
Jeśli lubisz
bardziej słodkie desery pastę orzechową wymieszaj z płynnym słodziłem (miodem,
syropem ryżowym/agawy/klonowym) lub zamień na ulubiony krem czekoladowy/ dżem.
Myślałem, żeby zrobić eklerki, ale może zrobię takie cudo? Na początku nie doczytałem o dodatkach i myślałem, że na zdjęciu numer trzy są ząbki czosnku. Pomyślałem - cóż za innowacja! Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńTo jest tak pyszne i tak piękne, że mogę zjeść ekran!
OdpowiedzUsuńDlaczego takich ptysi nie ma w cukierniach... cudo!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a wyglądają uroczo. Idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńJakie one urocze i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis! Nie znałam takiego ciasta. Muszę tylko sprawdzić, czy mam odpowiednio dużo mąki kukurydzianej :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, coś czuję, że u mnie, przy moich łasuchach talerz byłby czysty w 5 minut :P
OdpowiedzUsuńJak zawsze ma się ochotę od razu je zjeść, wyglądają nieziemsko
OdpowiedzUsuńNa pewno bym na jednym nie skończyła :D
OdpowiedzUsuńależ smakołyki! :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) W dzieciństwie uwielbiałam ptysie, więc te na pewno by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie i może wypróbuje przepis ale ju po świętach :)
OdpowiedzUsuńO jaaaaaaaaaaaaaaa!!!! ten przepis spadł mi z nieba <3 Mam spore zapasy mąki kukurydzianej z czasów gdy nasz pierworodny lubił pieczone placki z gotowanych warzyw. Teraz już nie lubi i nie bardzo mam co z nią robić (obtaczam w niej na przykład kotlety :) ). I jeszcze mam do tego wszystkiego szprycę nieużywaną, bo nie było jakoś okazji . GE-NIAL-NE Pędzę do kuchni! :) Dzięki za inspirację! //Taraissu
OdpowiedzUsuńO matko! To musi być pyszne! Lubię te Twoje przepisy, są unikatowe 👍🏻
OdpowiedzUsuńŁadnie wygladają, ale ja jestem glutonojad, i wolę klasyczne, z maka pszenną
OdpowiedzUsuńChyba spróbuję tez przepis uwielbiam ptysie!
OdpowiedzUsuńale niesamowicie wyglądają, tak lekką, ale i kalorycznie zarazem ;-) chętnie wypróbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo, ale to bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPtysie to moja ogromna słabość. Z chęcią spróbowałbym takie gniazdko :D
OdpowiedzUsuń