Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Odrywane bułeczki z batatami (wegańskie, bez białego cukru, bez laktozy)
Kolejny przepis na drożdżowe ciasto! Tym razem wersja bez jajek i mleka a za to z batatami 😊 Postanowiłyśmy zrobić odrywany chlebek w ciekawej formie, można powiedzieć imprezowej (nie można obecnie zapraszać innych ale możecie taki wypiek zafundować swojej rodzince). Piekąc takie ciacho sprawicie frajdę swoim domownikom kiedy będą odrywać małe bułeczki i zanurzać je w pysznym kremie Rawnella z surowych orzechów dostępnym na Siła Roślin. Krem jest zupełnie inny w smaku niż dotychczas znane Wam kremy orzechowo-czekoladowe. Dajemy słowo, że jest boski a to i tak mało powiedziane 😉 Zdrowy i przepyszny, czego chcieć więcej!
Składniki (śr: 20 cm):
Składniki (śr: 20 cm):
-350g mąki
orkiszowej typ 700
-150g mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
-10g drożdży
suchych
-250ml
ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego)
-60g cukru
kokosowego
-150ml oleju
rzepakowego
-200g
ugotowanych batatów
1. Mąki
wymieszać z drożdżami.
2. Mleko roślinne,
cukier kokosowy, olej i bataty zmiksować na gładko blenderem.
3. Suche
składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe
miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
4. Gdy
ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść podsypując
mąką.
5. Następnie
odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w małej blaszce jedno na
drugim. Kulki w dolnych warstwach obtoczyć dodatkowo w mące aby po upieczeniu
odrywały się od siebie.
6. W środek (a właściwie nieco z boku) włożyłyśmy słoik, który otoczyłyśmy bułeczkami i razem z nim upiekłyśmy całość.
6. W środek (a właściwie nieco z boku) włożyłyśmy słoik, który otoczyłyśmy bułeczkami i razem z nim upiekłyśmy całość.
6. Piec w
190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są
dopieczone).
7. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie wyciągnąć słoik i zastąpić go słoikiem z kremem Rawnella.
7. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie wyciągnąć słoik i zastąpić go słoikiem z kremem Rawnella.
ależ bym się chciała dorwać do tych bułeczek!
OdpowiedzUsuńJejku, ale narobiłyście smaka :P
OdpowiedzUsuńOh wow this looks so delicious! It looks so fluffy and light, which is my kind of favourite dessert xo
OdpowiedzUsuńNo po prostu ślinka cieknie. A ja piec nie umiem:((((
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze drozdzy teraz nie da sie kupic :/
OdpowiedzUsuńsuchych też?
UsuńMy suche kupiłyśmy w sklepie typu Społem, fakt w Lidlu czy innych bardzo obleganych marketach nie ma drożdży suchych a jak jest dostawa to bardzo szybko znikają.
UsuńO rany! Bataty uwielbiam, ale w cieście nigdy ich nie jadłam. A to wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńW cieście pełnią funkcję nadania wilgoci i nieco koloru ale ich nie czuć :)
UsuńZupełnie nie dla mnie, ale skojarzyły mi się z sękaczem, a raczej tym, jak się odłamuje sęki od całego giganta. :> Ileż to razy mała ja byłam przez wujków od stołu za to ganiana!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takie prawdziwego i domowego sękacza :)
UsuńPołączenie z batatem jest bardzo ekscytujące. Chciałoby się oderwać kawałek, może połowę. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają extra! Z miłą chęcią bym sie poczęstował :)
OdpowiedzUsuńCudowne, moje dzieci by takie bułeczki pokochały. Muszę im zrobić :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno dzieci i dorośli również :)
UsuńOlaboga... ale cudo <3
OdpowiedzUsuńJak to fajnie wygląda i powiem, że tak jesiennie się lekko zrobiło ;) :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda!!! Dziewczyny!!! Koniecznnie muszę upiec te bułeczki! Krem orzechowy zamierzam zastąpić nutellą :D jak szaleć to szaleć! :D
OdpowiedzUsuńNo no no!! Wypróbowane bez kremu,a z ciutkiem cukru waniliowego... Mimo to mało słodkie mi się zdały ale powtórzę na pewno, może z owocami z nalewki i kawałkami czekolady, gdyż zniknęło na jednym dwuosobowym posiedzeniu kawowym także PYYYCHA!!:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam prekursorki!!:))
Cieszymy się, że smakowało ;) Właśnie jeśli je się je z tego typu kremem to warto ciasto zrobić mniej słodkie a jak komuś zależy na samych bułeczkach solo to faktycznie można dodać więcej cukru do ciasta ;)
UsuńRównież pozdrawiamy <3