Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Bułeczki orkiszowe z orzechami laskowymi (bez laktozy, cukru białego)
Mamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie smakują z kremem z orzechów laskowych z karobem Nuturellą 💚 Oczywiście są przepyszne a szczególnie popijane szklanką ciepłego mleka 💜 Dziś nie wegańsko ale następne drożdżowe wypieki będą roślinne 😍
Składniki (ok. 10 bułek):
Składniki (ok. 10 bułek):
-300g mąki
orkiszowej typ 700
-200g mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
-9g drożdży
suchych
-250ml
ciepłego mleka (nie gorącego)
-4 łyżki
cukru kokosowego
-4 łyżki
oleju rzepakowego
-2 jajka
-1/2 łyżeczki
soli
-mąka do
podsypywania i wyrabiania ciasta
Dodatkowo
-Krem z orzechów laskowych Nuturella (recenzja)
1. Mąki
wymieszać z solą i drożdżami.
2. Mleko
wymieszać z cukrem kokosowym i olejem.
3. Jajka
rozmieszać i 2 łyżki odłożyć do posmarowania bułeczek.
4. Suche
składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe
miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
5. Gdy
ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy je zagnieść (jeśli jest
zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką).
6. Następnie
odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blaszce
(bułki można nadziać np. kremem orzechowym).
7. Znów
przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas
ok 20 minut).
8. Na koniec
bułki posmarować jajkiem i obsypać orzechami laskowymi.
9. Piec w
190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są
dopieczone).
Jakie one ładne ;)
OdpowiedzUsuńPycha. Widzę, że masło z tej firmy podbija podniebienia moich ukochanych pandek. Wszystkiego dobrego w ten magiczny dzień. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :). Ja ostatnio mam fazę na pieczenie chleba w domu :P
OdpowiedzUsuńbędą genialne na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńTaką bułeczką nigdy nie pogardze ^_^
OdpowiedzUsuńFajny przepis, właśnie jestem na etapie pieczenia własnych bułek, muszę spróbować Wasze przepisu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak chałka ale pewnie zdecydowanie lepiej smakuje. Ładnie urosło.
OdpowiedzUsuńTe bułeczki były najlepszym pomysłem jaki mógł zaistnieć w mojej kuchni. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki ♥
OdpowiedzUsuńBułeczki wydają się smakowite! Chociaż na codzień raczej rzadko jem pieczywo, nawet orkiszowe...;)
OdpowiedzUsuńUlala wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńale pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepadam za domowymi wypiekami!
OdpowiedzUsuńMoja żona często piecze orkiszowe pieczywo. Muszę pokazać jej ten przepis!
OdpowiedzUsuńW Warszawie nie ma drożdzy :((
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wyglądają! Aż chce się oderwać jedną lub dwie ;)
OdpowiedzUsuńBułeczki pyszne😋Bardzo syte..
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie wypieki, nawet bardziej chyba niż ciasta, trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń... jestem uczulona na orzechy, wymieniam na migdały ...
OdpowiedzUsuńJak one cudownie wyglądają ❤️. I do tego z mąki orkiszowej. Samo zdrowie 😄
OdpowiedzUsuńMam takie marzenie, żeby to zjeść. A wiem, że sama nie dam rady, bo ja jestem trudnym przypadkiem cukiernika. Może skuszę przyjaciółkę, a może jednak sama spróbuję. Na pewno kiedyś to zjem. 😊
OdpowiedzUsuńTrafiłam tutaj przez przypadek i na pewno zostanę na dłużej. Wasze przepisy są genialne!!! Dzisiaj będę robić te bułeczki. Mam nadzieję, że wyjdą. :D
OdpowiedzUsuń