Pieczone chruściki i wegańskie pieczone pączki


HALO!!! Dziś w tłusty czwartek musi pojawić się wpis z przepisami 😄 Chruściki już wcześniej pokazałyśmy na IG a pączki są tak świeżutkie, że ich sesja odbyła się dziś rano. Dlatego zostawiamy tutaj pomysły na nieco mniej tłustą tradycje. Naszym zdaniem można je jeść cały rok a nie tylko ten jeden raz w roku 😍



WEGAŃSKIE PIECZONE PĄCZKI

Składniki (ok. 15 sztuk wielkości muffinki):
-500 g mąki orkiszowej typ 700
-10 g suchych drożdży
-250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego
-125 ml oleju rzepakowego
-150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-30 g cukru
-30 g ksylitolu
-mąka do podsypywania ciasta
-powidła śliwkowe 

Lukier
-ksylitol zmielony na puder + odrobina wody

Kandyzowana skórka pomarańczy
-2 skórki z pomarańczy bez białej części
-Ksylitol i cukier kokosowy

PIECZONE PĄCZKI
1. Mąkę wymieszać z drożdżami.
2. Mleko wymieszać z cukrem i ksylitolem oraz z olejem i ziemniakami.
3. Dobrze całość zmiksować na gładko.
4. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
5. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką).
6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami.  Następnie układać je w papilotkach i formach na muffiny.
7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas ok 20 minut).
8. Piec w 190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są dopieczone).

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZY
1. Pomarańcze dokładnie wyszorować i zalać wrzątkiem.
2. Obrać pomarańcze a skórki pozbawić jasnej części, która jest bardzo gorzka.
3. Skórki pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować, gotować ok 10 minut.
4. Następnie odcedzić skórki i wysypać je na patelnie.
5. Ksylitol oraz cukier kokosowy (my po prostu zaczęłyśmy od 2 łyżek jednego i dwóch drugiego słodzika) wsypać do skórek i dokładnie wymieszać.
6. Na patelnie dodać odrobinę wody i całość smażyć do odparowania wody oraz karmelizowania cukru.

Gdy pączki ostygną, polać je lukrem z ksylitolu oraz ozdobić skórką pomarańczową.

FIT PIECZONE CHRUŚCIKI 

Składniki (ok. 20 sztuk):
- 100g mąki orkiszowej (można zastąpić owsianą, żytnią, pszenną)
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu typu skyr
- 2 łyżki cukru pudru (u nas zmielony ksylitol)
- szczypta soli

1. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk to dodać jeszcze odrobinę mąki.
2. Wstawić ciasto do lodówki na pół godziny.
3. Podzielić ciasto na mniejsze części, bardzo cienko rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia aby lepiej się odrywało) wycinać paseczki i zawijać na kształt faworków.
4. Piec w 170'C przez 7-10 minut.
5. Posypać cukrem pudrem (u nas zmielony erytrytol dla efektu "odświeżenia" ale super też się sprawdza zmielony ksylitol /cukier z odrobiną granulowanego kwasku cytrynowego lub cynamonu).


38 komentarzy:

  1. xCiekawy pomysł z tymi ziemniakami.. a WY jesteście takie śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chruściki... Tyle lat nie jadłem tego cuda. Monika ma taką minę, jakby ducha zobaczyła. :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jakiegoś fajnego duszka bo jest uśmiech :D

      Usuń
  3. Smacznego tłustego czwartku! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. A moze by tak przpeis na bezglutenowe pączki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałyśmy rok temu ale były to niezbyt udane wypieki. Smakowały dobrze na świeżo ale z czasem zmieniały się w małe kamienie :D

      Usuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone pączki są przepyszne, choć w wege wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej wersji tłustoczwartkowych pyszności jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa wersja chruścików, zapisałam sobie i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za chrustami nie przepadam, ale pączuszki wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pączki to jest niebo!! :D Do dziś mamy na nie ochotę :)

      Usuń
  10. Pysznie się prezentują te wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. OOO... jak pysznie! Takie pączki chętnie bym jadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale boskie paczki! musze sprobowac :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wasze paczki i faworki wyglądają zupełnie jak klasyczne, smażone a zapewne smakują jeszcze lepiej ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne przepisy :) Na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak najbardziej te pyszności zasługują na to by jeść je cały rok! <3 Pamiętam jak kilka lat temu szukałam przepisu na pieczone faworki i nic konkretnego nie znalazłam, mogłam wpisać chruściki... ale chyba nie wiedziałam o istnieniu chruścików :D Ciekawi mnie ich smak. Jeżeli pamięć mnie nie zawiedzie i dopadnę w wakacje piekarnik, to biorę je na pierwszy ,,ogień" ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jesteśmy za tym aby jeść takie dobroci cały rok :D Polecamy przepis :)

      Usuń
  16. Faworki robie od poł roku. Tłusty czwartek był a faworków nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My chyba też je sobie powtórzymy bez względu na brak okazji :D

      Usuń
  17. Pięknie wyglądają te Wasze słodkości. bardzo chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Te chruściki TAK! Są takie zgrabniutkie i od razu widać że kruche a nie przeładowane ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Urocza fotka Sióstr!
    Słodkości dla sympatyków fit...

    OdpowiedzUsuń
  20. Super że znalazłam coś wegańskiego, to moja dieta od początku roku :-0

    OdpowiedzUsuń
  21. Jako wielka fanka chrustów biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  22. A pączki mogę byc na zwykłej mace?:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaka rozpusta! Przyznaję, że mistrzynią faworków (bo tak się u nas mówi na te chrusty) jest moja babcia. Ja nie robię ze względu na czas, no i ... później musiałby ktoś to wszystko zjeść, a.... lato się tuż tuż :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza babcia też robi faworki ale ona robi je z zupełnie innego ciasta, podobnego do pączków :)

      Usuń
  24. Dzięki za przepis na wegańskie pączki. Szkoda, że tak późno tu trafiłam :) Ale nie będę czekać do następnego tłustego czwartku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało warto jest zrobić nawet bez okazji :D są naprawdę pyszne :D

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger