Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska)
Kochamy wszelkiego rodzaju szarlotki! Dlaczego? Bo świetnie łączą się z naszym uzależnieniem od cynamonu 😄 Ten przepis pokazujemy pierwszy raz na blogu ale już robiłyśmy jego wariacje kilka razy co można było zobaczyć na naszym IG. Inspirację zaczerpnęłyśmy od Dieta Bez Diety gdzie oczywiście zapraszamy 😊 Genialnie prostą szarlotkę zwieńczyłyśmy surowym kremem, nowością od Siła Roślin. Według nas warto zapoznać się z ich ciekawą ofertą słodyczy 😍
Składniki
(śr: 20 cm):
-250g kaszy
jaglanej
-250g mąki
kukurydzianej
-80-100g
ksylitolu
-80g oleju
rzepakowego
-cynamon
-1 kg
obranych jabłek
-surowy krem
MyRawJoy jabłko-cynamon
1. Obrane jabłka
pokroić na mniejsze kawałki. W garnku gotować je przez kilkanaście minut aż
będą nieco miękkie jednak kawałki nie rozpadną się. Jeśli są to słodko kwaśne
jabłka jak szare renety nie trzeba ich „doprawiać”. Jeśli po obróbce termicznej
mają mało smaku można dodać do nich ksylitol i sok z cytryny.
2. Kaszę
jaglaną zmielić na mąkę np. w młynku do kawy czy na wysokich obrotach w thermomixie.
3. Kaszę,
mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość
miała strukturę mokrego piasku.
4.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami
papieru boki).
5. Ciasto a
właściwie kruszonkę podzielić na 3 części.
6. Jedną
część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód.
7. Na spód
wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę.
8. Drugą
część ciasta/kruszonki wyłożyć na jabłka i delikatnie wyrównać górę nieco ją
dociskając.
9. Następnie
wyłożyć resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę.
10. Ciacho
piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona.
11. Na
koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin.
12. Przed
podaniem górę szarlotki warto polać pysznym kremem np. jabłko-cynamon MyRawJoy.
Pycha, dajcie kawałek. Choćby nawet okruszki. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNiczym tort;)
OdpowiedzUsuńMmm marze o takiej w niedzielne popołudnie :D
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, ja też uwielbiam szarlotki, ale bardziej tradycyjne :P
OdpowiedzUsuńMy szarlotki uwielbiamy w każdej postaci. Warto otwierać się na nowe przepisy nie tylko tradycyjne :D
UsuńNigdy nie jadłam szarlotki sypanej, ale nigdy mnie nie ciągnęło bo nie jestem fanką ciast z jabłkami :) ale Waszą wersję spróbowałabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńAhhhh jabłka to nasze ulubione owoce :) Jesteśmy ciekawe czy Tobie by zasmakowała :)
UsuńŁadnie wygląda, myślę, że tez tak smakuje, a skusiłabym się.... na gotową... ;)
OdpowiedzUsuńo jejku, macie mnie, chcę zjeść to ciacho!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam wegańskiej szarlotki. Ta wyglada bardzo apetycznie wiec chyba sprubuję 😊
OdpowiedzUsuńA można jakiś zamiennik jaglanej poprosić?:)
OdpowiedzUsuńspróbowałybyśmy z kaszką kukurydzianą lub manną jak nie musi być bez glutenu :)
Usuńdzieki!
UsuńNo i przepadlam. Bo szarlotka to moje ulubione ciasto i uwielbiam w kazdej odsłonie!
OdpowiedzUsuńPiąteczka :D
UsuńNie wiem, jak Wy to robicie, ale wygląda to przepysznie! Nic dodać nic ująć tylko jeść i jeść!
OdpowiedzUsuńO jasny gwint! Ale mega! W mojej bezlaktozowej i bezglutenowej kuchni na pewno go wykorzystam!
OdpowiedzUsuńŚmiało i smacznego :)
UsuńRewelacyjny pomysl z kruszonka. Pozyczam :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ja kiedyś i mi nir wyszła 🙈
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy ją kilka razy za każdym razem coś zmieniając. Raz nam nie wyszła jak dałyśmy za mało oleju :)
UsuńCoś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć gotowej mąki jaglanej zamiast kaszy?
OdpowiedzUsuńRaczej tak :D
UsuńAch,ta cudowna jaglanka cóż z niej nie można wyczarować! Szarlotka wygląda obłędnie i tak też pewnie smakuje! Uwielbiam desery z jabłkiem.")
OdpowiedzUsuńNiby wszystko spoko - rezygnacja z białej mąki, białego cukru i skł. odzwierzęcych. A jednak zastanawiają mnie dwa składniki, które użyłyście - olej rzepakowy i mąka kukurydziana - glifosat i GMO...
OdpowiedzUsuńOwszem mamy świadomość minusów tych składników. Jednak jak się okazuje glifosat jest obecny również w kaszach jak gryczana, w waflach ryżowych i w innych produktach mącznych. Jeśli oznacza to, że mamy z tego wszystkiego rezygnować to obawiamy się, że trudno będzie oprzeć cukiernictwo na 100% "czystych" produktach. Również można w takim razie napisać aby uważać na jabłka bo difenyloamina... a jak wiadomo jabłko to owoc z tzw. parszywej dwunastki. Co do szkodliwości GMO zdania również są podzielone.
UsuńJeśli masz pomysł na inne składniki zastępcze to zachęcamy do eksperymentowania i podzielenie się tutaj przepisem :)
Pyszne ciasto aż ślinka cieknie na jego widok:)
OdpowiedzUsuńPrzepychota! Wygląda obłędnie. Chętnie też wypróbuję ten krem :)
OdpowiedzUsuńKrem jest obłędny :D
UsuńZ takim przepisem się jeszcze nie spotkałem, więc z pewnoscia z niego skorzystam . Osobiscie korzystam z cateringu dietetycznego poniewaz jest to dla mnie bardzo wygodne. Dlatego chciałbym Wam serdecznie polecić strone - https://dietly.pl.
OdpowiedzUsuńCześć! Jeśli nie zależy mi na bezglutenie, a nie mam mąki kukurydzianej, czy mogę użyć jakiejkolwiek innej? Lub zmielonych płatków owsianych? Dziękuje 🙂
OdpowiedzUsuńCześć :) Jeśli lubisz owies to myślę, że płatki owsiane też się sprawdzą ale również trzeba będzie je drobniej zmielić :)
UsuńAle generalnie w internecie najbardziej popularna jest wersja z glutenem, czyli z kaszką manną, więc możesz taki sobie przepis poszukać :)
Ta szarlotka jest genialna! Podałam ją z lodami wegańskimi! Normalnie poezja!!!
OdpowiedzUsuńbez glutenu laktozy i bez smaku... ohydztwo
OdpowiedzUsuńTo na 100% jesteśmy przekonane, że nawet tej szarlotki nie próbowałeś / próbowałaś (bo OCZYWIŚCIE, że jest to komentarz anonimowy) ;)
Usuń