Babka drożdżowa z bakaliami (bez cukru białego, bez laktozy, wegańskie)


Kto zamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę na nasz wypiek wykorzystałyśmy granitowy garnek Topfann, który jest żaroodporny a jego uchwyty idealnie imitują drewno i są odporne na wysokie temperatury. Taki garnek możecie znaleźć na Radochy Gospochy
Przypominamy, że na kod "candypandas" macie rabat do 20% na cały asortyment (ważny do końca roku). Szukajcie przydatnych prezentów pod choinkę!!! 






Składniki: (śr: 18 cm)
-300g mąki orkiszowej typ 700
-150g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych)
-250g pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii (u nas suszone morele, żurawina i śliwki)
-7g suchych drożdży
-350ml napoju roślinnego (u nas sojowe)
-50g oleju rzepakowego
-80g cukru kokosowego
-płaska łyżka soli
-200g puree z pieczonej dyni Hokkaido

Dodatkowo
- garnek ok 18 cm średnicy nadający się do pieczenia w piekarniku.

1. Garnek wyłożyć na dnie kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać je zmielonymi płatkami owsianymi.
2. Ok 100ml ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, cukier kokosowy i drożdże wymieszać w osobnej miseczce i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. My o tej porze kładziemy na ciepły grzejnik i przykrywamy małą ściereczką.
3. Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę.
4. Mąkę orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem.
5. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
6. Ciasto włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my czyli większy garnek wypełnić wodą do 1/3 wysokości i gdy woda się zagotuje na górę kładziemy drugi garnek z ciastem tak aby jego rączki nie pozwoliły mu wpaść do środka. Całość przykryć ściereczką i pozwolić aby para z gotującej się na dole wody ocieplała garnek z ciastem.
7. Gdy ciasto widocznie wyrośnie piec je w 170’C ok 50 minut do 1 h.


29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie bakaliowe babeczki, pychotka! I jakoś nie mam cierpliwości do pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i prawie czuję jej zapach :D Chyba zrobię na święta, zwykle robię sernik więc tym razem moze być co innego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpis trafiony w punkt! Przeszłam na wegetarianizm kilka miesięcy temu i wciąż szukam przepisów wege lub vegańskich. Dzięki za ten wpis! Maja

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię babkę! Najbardziej cytrynową lub z dodatkiem kakao :D Chociaż bakalie też są mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna babka... z prawdziwego zdarzenia i świetny garnek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście że wolę makowce, ale taką pyszną babką bym nie pogardziła :D zwłaszcza że ma taki piękny kolor przez dynie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, nie wiesz jaki to ma index IG
    takie standardowe pytanie cukrzyka)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co słodkie i upieczone, choć sama nie ogarniam pieczenia :D Ale myślę, że takie ciasto zrobi mi teściowa, tylko dam jej przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki Tobie zastanawiam się czy nie zrobić czegoś więcej niż piernika i pierniczki :D haha

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny kolor ^_^ Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wegańskiej babki nie jadlam, wygląda pysznie. Może kiedyś się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie. Szkoda, że jest wieczór, bo ślinka cieknie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Może kiedyś spróbuję nie jadam po wegetariańsku

    OdpowiedzUsuń
  14. O jej bym z ogromną chęcią skosztowała chodź trochę, bo wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ta babka dożdżowa pięknie wygląda ! Uwielbiam takie ciasta pełne bakali ♥

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak tylko przeczytałam tytuł, przypomniała mi się babka, która piekła moja mama jak byłam mała...ten zapach w domu był cudowny, bo ciasta z założenia w moim rodzinnym domu były bardzo rzadko...

    OdpowiedzUsuń
  17. Tegvotypu wypieków jeszcze nie jadłam ale baba wygląda ciekawie i chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasta drożdżowego wybitnie nie lubię - smak drożdży mi przeszkadza ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale smakowicie babka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nic tylko ślinka cieknie, trzeba koniecznie piec!

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda super! to jest coś, czego potrzebuję przed świętami :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Biorę w ciemno wszystko co ma dynię w składzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jesteście dla mnie inspiracją! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O, jak dawno u Was nie byłam, ale i tak przytyłam-)
    Wspaniała baba drożdżowa,pamiętam, że taką zawsze moja Mama robiła.
    Wy wiecie,jak uszczęśliwic człowieka!-))))
    Pozdrowienia!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze trochę i będę gruby! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Miałam pytać skąd ten kolor, ale już widzę, że to z dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniała ! Wygląda na delikatną i puszystą, no i cudny kolorek :D D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger