Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Babka drożdżowa z bakaliami (bez cukru białego, bez laktozy, wegańskie)
Kto zamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę na nasz wypiek wykorzystałyśmy granitowy garnek Topfann, który jest żaroodporny a jego uchwyty idealnie imitują drewno i są odporne na wysokie temperatury. Taki garnek możecie znaleźć na Radochy Gospochy.
Przypominamy, że na kod "candypandas" macie rabat do 20% na cały asortyment (ważny do końca roku). Szukajcie przydatnych prezentów pod choinkę!!!
Składniki: (śr: 18 cm)
-300g mąki
orkiszowej typ 700
-150g mąki
owsianej (mielonych płatków owsianych)
-250g pokrojonych
na mniejsze kawałki bakalii (u nas suszone morele, żurawina i śliwki)
-7g suchych
drożdży
-350ml
napoju roślinnego (u nas sojowe)
-50g oleju rzepakowego
-80g cukru
kokosowego
-płaska
łyżka soli
-200g puree
z pieczonej dyni Hokkaido
Dodatkowo
- garnek ok
18 cm średnicy nadający się do pieczenia w piekarniku.
1. Garnek wyłożyć
na dnie kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, boki posmarować olejem i
posypać je zmielonymi płatkami owsianymi.
2. Ok 100ml
ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, cukier kokosowy i drożdże
wymieszać w osobnej miseczce i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. My o
tej porze kładziemy na ciepły grzejnik i przykrywamy małą ściereczką.
3. Resztę
napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę.
4. Mąkę
orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem.
5. Do
składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać
drewnianą łyżką.
6. Ciasto
włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my
czyli większy garnek wypełnić wodą do 1/3 wysokości i gdy woda się zagotuje na
górę kładziemy drugi garnek z ciastem tak aby jego rączki nie pozwoliły mu
wpaść do środka. Całość przykryć ściereczką i pozwolić aby para z gotującej się
na dole wody ocieplała garnek z ciastem.
7. Gdy
ciasto widocznie wyrośnie piec je w 170’C ok 50 minut do 1 h.
Bardzo lubię takie bakaliowe babeczki, pychotka! I jakoś nie mam cierpliwości do pierniczków.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i prawie czuję jej zapach :D Chyba zrobię na święta, zwykle robię sernik więc tym razem moze być co innego.
OdpowiedzUsuńWpis trafiony w punkt! Przeszłam na wegetarianizm kilka miesięcy temu i wciąż szukam przepisów wege lub vegańskich. Dzięki za ten wpis! Maja
OdpowiedzUsuńach ten kolor!
OdpowiedzUsuńA ja lubię babkę! Najbardziej cytrynową lub z dodatkiem kakao :D Chociaż bakalie też są mile widziane :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka... z prawdziwego zdarzenia i świetny garnek :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że wolę makowce, ale taką pyszną babką bym nie pogardziła :D zwłaszcza że ma taki piękny kolor przez dynie <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, nie wiesz jaki to ma index IG
OdpowiedzUsuńtakie standardowe pytanie cukrzyka)
Uwielbiam wszystko co słodkie i upieczone, choć sama nie ogarniam pieczenia :D Ale myślę, że takie ciasto zrobi mi teściowa, tylko dam jej przepis :D
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie zastanawiam się czy nie zrobić czegoś więcej niż piernika i pierniczki :D haha
OdpowiedzUsuńCudny kolor ^_^ Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWegańskiej babki nie jadlam, wygląda pysznie. Może kiedyś się skuszę
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Szkoda, że jest wieczór, bo ślinka cieknie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś spróbuję nie jadam po wegetariańsku
OdpowiedzUsuńO jej bym z ogromną chęcią skosztowała chodź trochę, bo wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJak ta babka dożdżowa pięknie wygląda ! Uwielbiam takie ciasta pełne bakali ♥
OdpowiedzUsuńJak tylko przeczytałam tytuł, przypomniała mi się babka, która piekła moja mama jak byłam mała...ten zapach w domu był cudowny, bo ciasta z założenia w moim rodzinnym domu były bardzo rzadko...
OdpowiedzUsuńTegvotypu wypieków jeszcze nie jadłam ale baba wygląda ciekawie i chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowego wybitnie nie lubię - smak drożdży mi przeszkadza ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie babka wygląda :)
OdpowiedzUsuńNic tylko ślinka cieknie, trzeba koniecznie piec!
OdpowiedzUsuńwygląda super! to jest coś, czego potrzebuję przed świętami :D
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno wszystko co ma dynię w składzie ;)
OdpowiedzUsuńJesteście dla mnie inspiracją! Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńO, jak dawno u Was nie byłam, ale i tak przytyłam-)
OdpowiedzUsuńWspaniała baba drożdżowa,pamiętam, że taką zawsze moja Mama robiła.
Wy wiecie,jak uszczęśliwic człowieka!-))))
Pozdrowienia!
Irena
Jeszcze trochę i będę gruby! :D
OdpowiedzUsuńMiałam pytać skąd ten kolor, ale już widzę, że to z dyni :D
OdpowiedzUsuńWspaniała ! Wygląda na delikatną i puszystą, no i cudny kolorek :D D
OdpowiedzUsuń