Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Kruche z gruszkami i budyniem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Ciągle jak bumerang wraca do nas ochota na kruche z budyniem. Tym razem dostałyśmy od rodziców cały worek gruszek, więc musiało powstać to połączenie! Kruchy spód, cynamonowe gruszki pod warstwą budyniu z kruszonką? Brzmi jak niebo 😍 Takie ciacho niewątpliwie jest ozdobą stołu a do niego idealnie pasuje komplet sztućców, który dostępny jest na RadochyGospochy. Sztućce mają piękny opływowy kształt, są lekkie i poręczne. Do tego zapakowane są w gustowną walizkę. Wreszcie mamy piękny komplet, który będzie pasował do naszych wypieków gdy przyjdą goście 😊
Uwaga! Do końca roku na hasło "candypandas" macie rabat 20% na cały asortyment w sklepie RadochGospochy! Znajdziecie tam różne przydatne rzeczy do waszej kuchni i nie tylko. Warto zajrzeć a może znajdziecie dla siebie już prezent pod choinkę 😎
Uwaga! Do końca roku na hasło "candypandas" macie rabat 20% na cały asortyment w sklepie RadochGospochy! Znajdziecie tam różne przydatne rzeczy do waszej kuchni i nie tylko. Warto zajrzeć a może znajdziecie dla siebie już prezent pod choinkę 😎
Składniki (śr: ok 20cm):
Kruche ciasto
- 200g zmielonych
płatków owsianych (u nas bez glutenu)
- 130g mąki
kukurydzianej
- 100g
skrobi
- 70g mąki
ryżowej
- 30g mąki
kokosowej
- 2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g
ksylitolu
- 150g oleju
rzepakowego
- 200g mleka
roślinnego/wody
- 3 łyżeczki
zmielonego lnu
Nadzienie
gruszkowe
- 2kg
gruszek (lekko miękkich)
- cynamon
Budyń
- 300ml
mleka kokosowego
- 100ml wody
- 40g
budyniu z wanilią
- 50g
ksylitolu
KRUCHE
CIASTO
1. Mąki,
płatki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Wodę/mleko
roślinne, ksylitol i olej podgrzać w garnuszku.
3. Do
garnuszka dodać zmielony len i wymieszać.
4. Mokre
składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
5. Ciastem
wylepić spód tortownicy, część zostawić na górę.
NADZIENIE
GRUSZKOWE
6. Gruszki
obrać i pokroić na małe kawałki.
7. W garnku
lekko poddusić je z cynamonem (czas zależy od twardości gruszek, mają być dość
miękkie, nie surowe ale też nie rozgotowane).
8. Gruszki
wyłożyć na spód i wyrównać górę.
BUDYŃ
9. Mleko
kokosowe podgrzać w garnuszku z ksylitolem.
10. Wodę
rozmieszać z budyniem i wlać ciągle energicznie mieszając do gotującego się
mleka.
11. Wlać
ciepły budyń na gruszki i całość przysypać kruszonym w rękach ciastem.
12. Ciasto
piec w 170’C ok 30-40 minut.
Ja się nie dziwię, że macie zamówienia na ciacha :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńBudyń - coś dla mnie. Widzę, że powrócił kokos. Obawiałem się, iż obraziłyście się już na niego. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ miłości do kokosowych smaków to my się nie wyprzemy :D
Usuńo mamuniu, pyszności!
OdpowiedzUsuńcudownie jesienne <3
OdpowiedzUsuńcudownie jesienne :)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie jadłam ciasta z gruszkami ale w takim wydaniu to bym chętnie spróbowała ^^ kocham gruszki ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Dobrze wiedzieć o tym kodzie, zajrzę tam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki, więc chętnie wchłonęłabym takie kruche.
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda :) Chyba się zainspiruję tylko muszę pokombinować z mąkami, bo nie mam kukurydzianej :)
OdpowiedzUsuńMoże być więcej ryżowej lub dodać gryczaną :)
Usuńx
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, nigdy nie robiłam ciasta z takich składników. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż pieknie się prezentuje, prawie czuję jego zapach :) Z pewnością uczta dla podniebienia, idealne do popołudniowej kawki. Już mi slinka cieknie na takie cuda, ale u mnie dziś Rogale Świętomarcińskie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny i prosty przepis, na niedzielny deser jak znalazł 😉
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chętnie go kiedyś wypróbuję. Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNie lubię deserów z budyniem, ale mój maż by pochłonął :D
OdpowiedzUsuńwygląda jak szarlotka, ale takich składników na ciasto kruche bym się nie spodziewała :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam jest PRZEPYSZNE!:)
OdpowiedzUsuńIdealny do gorącej herbatki w jesienny wieczór 😋
OdpowiedzUsuńJak mogłam pominąć takie pyszne ciasto, mmmm.... ;p ^_^
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, az mi slinka leci.
OdpowiedzUsuńPiękny, apetyczny wypiek :)
OdpowiedzUsuńa mleko kokosowe takie w puszcze czy kartonie i bardziej wodniste? :)
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe do budyniu powinno być jak najbardziej tłuste (najlepiej takie około 90%) obojętnie czy w kartonie czy w puszce ;)
UsuńDla mnie albo kruche, albo z masą (budyń/bita śmietana). Połączenia nigdy nie próbowałem.
OdpowiedzUsuńjestem fanką Waszych przepisów :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło <3
UsuńUwielbiam Wasze przepisy:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczko musi być pyszne :) wygląda bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWOW! Jak czytam te Wasze wegańskie przepisy (a raczej chyba nawet oglądam zdjęcia), to narawde mi smutno, ze nie mam piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest genialne! Smakuje lepiej niż oryginał, przygotowywany na mące pszennej! Robiłam kilka razy, zarówno z gruszką jak i jabłkiem.
OdpowiedzUsuńOgromnie nam miło <3 Też uwielbiamy to ciasto i właśnie mamy zamiar zrobić je na święta :D
Usuń