Kruche z gruszkami i budyniem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Ciągle jak bumerang wraca do nas ochota na kruche z budyniem. Tym razem dostałyśmy od rodziców cały worek gruszek, więc musiało powstać to połączenie! Kruchy spód, cynamonowe gruszki pod warstwą budyniu z kruszonką? Brzmi jak niebo 😍 Takie ciacho niewątpliwie jest ozdobą stołu a do niego idealnie pasuje komplet sztućców, który dostępny jest na RadochyGospochy. Sztućce mają piękny opływowy kształt, są lekkie i poręczne. Do tego zapakowane są w gustowną walizkę. Wreszcie mamy piękny komplet, który będzie pasował do naszych wypieków gdy przyjdą goście 😊

Uwaga! Do końca roku na hasło "candypandas" macie rabat 20% na cały asortyment w sklepie RadochGospochy! Znajdziecie tam różne przydatne rzeczy do waszej kuchni i nie tylko. Warto zajrzeć a może znajdziecie dla siebie już prezent pod choinkę 😎






Składniki (śr: ok 20cm):

Kruche ciasto
- 200g zmielonych płatków owsianych (u nas bez glutenu)
- 130g mąki kukurydzianej
- 100g skrobi
- 70g mąki ryżowej
- 30g mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g ksylitolu
- 150g oleju rzepakowego
- 200g mleka roślinnego/wody
- 3 łyżeczki zmielonego lnu

Nadzienie gruszkowe
- 2kg gruszek (lekko miękkich)
- cynamon

Budyń
- 300ml mleka kokosowego
- 100ml wody
- 40g budyniu z wanilią
- 50g ksylitolu

KRUCHE CIASTO
1. Mąki, płatki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Wodę/mleko roślinne, ksylitol i olej podgrzać w garnuszku.
3. Do garnuszka dodać zmielony len i wymieszać.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
5. Ciastem wylepić spód tortownicy, część zostawić na górę.

NADZIENIE GRUSZKOWE
6. Gruszki obrać i pokroić na małe kawałki.
7. W garnku lekko poddusić je z cynamonem (czas zależy od twardości gruszek, mają być dość miękkie, nie surowe ale też nie rozgotowane).
8. Gruszki wyłożyć na spód i wyrównać górę.

BUDYŃ
9. Mleko kokosowe podgrzać w garnuszku z ksylitolem.
10. Wodę rozmieszać z budyniem i wlać ciągle energicznie mieszając do gotującego się mleka.
11. Wlać ciepły budyń na gruszki i całość przysypać kruszonym w rękach ciastem.

12. Ciasto piec w 170’C ok 30-40 minut.


36 komentarzy:

  1. Ja się nie dziwię, że macie zamówienia na ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyń - coś dla mnie. Widzę, że powrócił kokos. Obawiałem się, iż obraziłyście się już na niego. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłości do kokosowych smaków to my się nie wyprzemy :D

      Usuń
  3. Szczerze to nigdy nie jadłam ciasta z gruszkami ale w takim wydaniu to bym chętnie spróbowała ^^ kocham gruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Dobrze wiedzieć o tym kodzie, zajrzę tam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gruszki, więc chętnie wchłonęłabym takie kruche.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie wygląda :) Chyba się zainspiruję tylko muszę pokombinować z mąkami, bo nie mam kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być więcej ryżowej lub dodać gryczaną :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, nigdy nie robiłam ciasta z takich składników. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo smacznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pieknie się prezentuje, prawie czuję jego zapach :) Z pewnością uczta dla podniebienia, idealne do popołudniowej kawki. Już mi slinka cieknie na takie cuda, ale u mnie dziś Rogale Świętomarcińskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny i prosty przepis, na niedzielny deser jak znalazł 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, chętnie go kiedyś wypróbuję. Smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię deserów z budyniem, ale mój maż by pochłonął :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda jak szarlotka, ale takich składników na ciasto kruche bym się nie spodziewała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zajadam jest PRZEPYSZNE!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealny do gorącej herbatki w jesienny wieczór 😋

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak mogłam pominąć takie pyszne ciasto, mmmm.... ;p ^_^

    OdpowiedzUsuń
  16. a mleko kokosowe takie w puszcze czy kartonie i bardziej wodniste? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe do budyniu powinno być jak najbardziej tłuste (najlepiej takie około 90%) obojętnie czy w kartonie czy w puszce ;)

      Usuń
  17. Dla mnie albo kruche, albo z masą (budyń/bita śmietana). Połączenia nigdy nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  18. jestem fanką Waszych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super ciacho! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasteczko musi być pyszne :) wygląda bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. WOW! Jak czytam te Wasze wegańskie przepisy (a raczej chyba nawet oglądam zdjęcia), to narawde mi smutno, ze nie mam piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. To ciasto jest genialne! Smakuje lepiej niż oryginał, przygotowywany na mące pszennej! Robiłam kilka razy, zarówno z gruszką jak i jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie nam miło <3 Też uwielbiamy to ciasto i właśnie mamy zamiar zrobić je na święta :D

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger