Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Tarta sernikowa na Halloween (bez glutenu i cukru białego)
Strrrrasznych przepisów ciąg dalszy! Tym razem mamy dla Was szybką tartę z cynamonowym kruchym spodem, kremem orzechowym z kawą od NUTURA, kakaowym kremem serowym a to wszystko udekorowane w Halloweenowym klimacie 🎃 Ciacho jest idealne dla wszystkich fanów tart, serników oraz kawy, ponieważ obecność masła z tym dodatkiem świetnie podkręca kakaowe oraz cynamonowe nuty. Kto by powiedział, że będziemy zadowolone z kawowych deserów?! Jak widać wszystko jest smaczne odpowiednio podane 😎
Składniki:
Kruchy spód (śr: ok 25 cm)
- 200g mąki
ryżowej
- 200g mąki
gryczanej
- 100g słodu
ryżowego
- 50g
ksylitolu
- 60g oleju
rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 3 jajka
- cynamon
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)
Masa serowa
- 400g sera
na serniki z wiaderka
- 50g
ksylitolu
- 2 łyżki
kakao
- 2 łyżeczki
żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
Dodatkowo
- białe
czekoladki na duszki
- lukier
bądź kilka kostek białej czekolady (do narysowania pajęczyny)
-
czekoladowa posypka lub wiórki czekoladowe
KRUCHY SPÓD
1. Mąki, proszek i
cynamon wymieszać w jednej misce.
2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników.
3. Jajka
rozmieszać na kogel mogel i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka.
4. Mokre
składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż nieco stanie się bardziej zwarte.)
5. Papierem
do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem, następnie piec w 180’C ok 20
minut do zarumienia (ciasta może trochę zostać ;).
6.
Wystudzony spód posmarować kremem orzechowym.
MASA SEROWA
7. Ser,
ksylitol i kakao dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera.
8. Żelatynę
zalać gorącą wodą i dokładnie ją rozmieszać do momentu rozpuszczenia.
9. Masę
serową połączyć z żelatyną i wylać na kruchy spód.
10. Całość
wstawić do lodówki a gdy masa zastygnie można dekorować tartę.
Lubię kawę ale nie jestem fanką kawowych deserów, jednak myślę że taka tarta bardzo by mi posmakowała - zwłaszcza tak ślicznie udekorowana :D
OdpowiedzUsuńcudo, cudo!
OdpowiedzUsuńTaką tartę to szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników. Jednak największe kontrowersje budzi brak obecności ukochanego kokosa. Cóż to za odmiana? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKurcze, gdyby to była wersja wegańska, to bym kręciła tę tartę już we wtorek :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://tamczytam.blogspot.com/2019/10/naznaczony.html
Musi być pyszna i jak zwykle, uroku też nie można odmówić Waszym deserom :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie hallowwinowa tarta. Masa serowa kusi mnie aby zjeść kawałek :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Nie tylko na Halloween 😉
OdpowiedzUsuńTo na pewno STRASZNIE pyszna tarta :) Mniam!
OdpowiedzUsuńJak słyszę, że coś jest sernikowe, to od razu mi ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńI pięknie i pysznie. Macie niesamowite pokłady pomysłów:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a wygląd ciacha po prostu obłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D smakuje zapewne też :)
OdpowiedzUsuńStrrrrrasznie fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPodrzucę przepis znajomej,bo ja piec nie umiem.
Ale jeśc będziemy obie.Niezwykle apetycznie i smakowicie wygląda ta tarta.
Pozdrawiam!
Irena
Wygląda ekstra, nie wiem czy udałoby mi się wykonać podobną tartę, ale czuję, że podejmę się wyzwania!
OdpowiedzUsuńO matko jakie to musiało być dobre
OdpowiedzUsuńzapowiada się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie "straszne desery" :)
OdpowiedzUsuńU Was ciasteczka można znaleźć na każdą okazję :) piękne się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńOj ta tarta to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńUroczy ten deser!
OdpowiedzUsuńcudo! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda tak cudownie, że aż szkoda jeść.
OdpowiedzUsuńMój syn zjadł by je całe na raz
OdpowiedzUsuń