Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)

Po sukcesie tarty a'la Ferrero Rocher czas na kokosową wersję! Budyń z pastą kokosową na kruchym ciachu to jest to 😍 Pralinki można zrobić samemu np. popularne z kaszy jaglanej i kokosu, my natomiast posłużyłyśmy się gotowymi proteinowymi kulkami Feel Fit słodzonymi maltitolem. Tarta wbrew pozorom nie jest bardzo trudna a zrobi szał na każdej imprezie (u nas na domówce, nic nie zostało 😉). Idealna dla każdego fana kokosa. 





Składniki:

Kruchy spód
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki owsianej (bezglutenowej)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g ksylitolu
-100 g oleju rzepakowego
-150- 170 g napoju roślinnego lub wody
-3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu)

Budyń kokosowy
-500ml mleka kokosowego tłustego
-300ml wody
-150-180g ksylitolu
-40g wiórków kokosowych
-2 budynie bez cukru (po 40g)

Dodatkowo
-pasta/miąższ z kokosa + 50g mleka kokosowego
-wiórki kokosowe (do posypania)
-kokosowe praliny (u nas proteinowe kulki kokosowe z migdałem Feel Fit)

KRUCHY SPÓD
1. Skrobię, mąki i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia.
8. Pastę kokosową podgrzać i połączyć w garnuszku z mlekiem kokosowym (uważać aby się nie przypaliło).
8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować pastą kokosową i włożyć tak tarte do lodówki na aż kokos zastygnie i będzie można  wylać gorący budyń.

BUDYŃ KOKOSOWY
9. Mleko kokosowe, wiórki i ksylitol zagotować w garnuszku.
10. Budynie rozmieszać we wodzie. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć ogień i wlać pewnie rozrobione budynie mieszając całość energicznie najlepiej trzepaczką aż budyń zgęstnieje.
11. Jeszcze gorący budyń wylać na tarte i wyrównać górę.
17. Całość udekorować pralinami i posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi.


22 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i na pewno pysznie smakuję :D Uwielbiam kokosowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta tarta musi rozpływać się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mojej Mamy która jest fanką Raffaello :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis,tylko podziwiac!
    Nie lubię kokosu, ale dla Was jestem się w stanie poświęcic.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak Wy kochacie ten kokos. Kiedy takie cuda będzie można skosztować... Marzenie ściętej głowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie, kradnę przepis, będę miała inspiracje na wieczory jesienią

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada naprawde przednio i smacznie :) czyzby moj plan na najblizszy weekend? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śniegowa tarta! :D wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie bardziej podpadłaby mi ta, kokosowa wersja, bo uwielbiam kokos w każdej postaci :) Zgadzam się, że taka tarta zrobiłaby szał na każdym spotkaniu i sama chętnie skosztowałabym! Pozdrawiam cieplutko, cuda tworzycie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos to chyba wszyscy lubią :-) A może jednak nie ??
    Pięknie się prezentuje i pewnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz tata lubi smak kokosa ale nie może znieść wiórków :P Więc są różne odmiany ludzi w tym temacie xD

      Usuń
  11. Do tej pory zamiast tarty robiłem przekładańca zwykłymi herbatnikami + do masy 2 kieliszki alkoholu (wódka, whisky, spirytus różnie), ale chyba czas coś zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta wygląda obłędnie. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile należy dodać pasty kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jaką grubą warstwę chce się uzyskać. My akurat miałyśmy wtedy problem z dokładnym odmierzeniem pasty.
      Przepraszamy, że tak późno ale kilka komentarzy utknęło w poczekalni :/

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger