Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)
Po sukcesie tarty a'la Ferrero Rocher czas na kokosową wersję! Budyń z pastą kokosową na kruchym ciachu to jest to 😍 Pralinki można zrobić samemu np. popularne z kaszy jaglanej i kokosu, my natomiast posłużyłyśmy się gotowymi proteinowymi kulkami Feel Fit słodzonymi maltitolem. Tarta wbrew pozorom nie jest bardzo trudna a zrobi szał na każdej imprezie (u nas na domówce, nic nie zostało 😉). Idealna dla każdego fana kokosa.
Składniki:
Składniki:
Kruchy spód
-90 g skrobi
ziemniaczanej
-90 g mąki
ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki
owsianej (bezglutenowej)
-2 łyżeczki
proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g
ksylitolu
-100 g oleju
rzepakowego
-150- 170 g
napoju roślinnego lub wody
-3 łyżeczki
babki jajowatej (lub mielonego lnu)
Budyń kokosowy
-500ml mleka
kokosowego tłustego
-300ml wody
-150-180g
ksylitolu
-40g wiórków
kokosowych
-2 budynie
bez cukru (po 40g)
Dodatkowo
-pasta/miąższ
z kokosa + 50g mleka kokosowego
-wiórki
kokosowe (do posypania)
-kokosowe praliny (u nas proteinowe kulki kokosowe z migdałem Feel Fit)
-kokosowe praliny (u nas proteinowe kulki kokosowe z migdałem Feel Fit)
KRUCHY SPÓD
1. Skrobię,
mąki i proszek wymieszać razem.
2. Olej,
ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy
całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i
odstawić na 3 minuty.
4. Wlać
mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto
włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej
zwarte.
6. Następnie
ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie
kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać
szczeliny).
7. Piec w
170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze
miękkie). Zostawić do wystudzenia.
8. Pastę
kokosową podgrzać i połączyć w garnuszku z mlekiem kokosowym (uważać aby się
nie przypaliło).
8. Gdy tarta
ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować pastą kokosową i włożyć tak tarte
do lodówki na aż kokos zastygnie i będzie można wylać gorący budyń.
BUDYŃ
KOKOSOWY
9. Mleko
kokosowe, wiórki i ksylitol zagotować w garnuszku.
10. Budynie
rozmieszać we wodzie. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć ogień i wlać pewnie rozrobione
budynie mieszając całość energicznie najlepiej trzepaczką aż budyń zgęstnieje.
11. Jeszcze
gorący budyń wylać na tarte i wyrównać górę.
17. Całość
udekorować pralinami i posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Niebiańskie pyszności!
OdpowiedzUsuńjak kokos to dla mnie!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno pysznie smakuję :D Uwielbiam kokosowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńTa tarta musi rozpływać się w ustach <3
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojej Mamy która jest fanką Raffaello :D
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis,tylko podziwiac!
OdpowiedzUsuńNie lubię kokosu, ale dla Was jestem się w stanie poświęcic.
Pozdrawiam!
Irena
Jak Wy kochacie ten kokos. Kiedy takie cuda będzie można skosztować... Marzenie ściętej głowy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, kradnę przepis, będę miała inspiracje na wieczory jesienią
OdpowiedzUsuńTo gdzie to mogę zamówić? :D
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde przednio i smacznie :) czyzby moj plan na najblizszy weekend? :)
OdpowiedzUsuńśniegowa tarta! :D wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bardziej podpadłaby mi ta, kokosowa wersja, bo uwielbiam kokos w każdej postaci :) Zgadzam się, że taka tarta zrobiłaby szał na każdym spotkaniu i sama chętnie skosztowałabym! Pozdrawiam cieplutko, cuda tworzycie!
OdpowiedzUsuńKokos to chyba wszyscy lubią :-) A może jednak nie ??
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i pewnie smaczne :-)
Nasz tata lubi smak kokosa ale nie może znieść wiórków :P Więc są różne odmiany ludzi w tym temacie xD
UsuńDo tej pory zamiast tarty robiłem przekładańca zwykłymi herbatnikami + do masy 2 kieliszki alkoholu (wódka, whisky, spirytus różnie), ale chyba czas coś zmienić :)
OdpowiedzUsuńTaka wersja też brzmi świetnie :P
UsuńTarta wygląda obłędnie. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i taka zdrowa.
OdpowiedzUsuńŚlinię się do monitora <3
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńIle należy dodać pasty kokosowej?
OdpowiedzUsuńTo zależy jaką grubą warstwę chce się uzyskać. My akurat miałyśmy wtedy problem z dokładnym odmierzeniem pasty.
UsuńPrzepraszamy, że tak późno ale kilka komentarzy utknęło w poczekalni :/