Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Dyniowe brownie na Halloween (bez glutenu, cukru białego, laktozy)
Rozpoczynamy okres przygotowujący do Halloween! My jak już wspominałyśmy nie raz nie obchodzimy tego zwyczaju jednak jest to ciekawy motyw również w cukiernictwie 🎃 Za pomocą kilku słodkich elementów można stworzyć intrygujące kompozycje. My w tym roku postanowiłyśmy pokazać Wam propozycje na jedno porcjowe ciacha w gustownych kokilkach, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach z bufetem szwedzkim. Takie kokilki możecie dorwać w internetowym sklepie Radochy Gospochy, w różnych kolorach i wymiarach a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie 😉
Składniki:
- 5 jajek
- 500g puree
z dyni
- ok 500g
wody przegotowanej
- 175g mąki
gryczanej
- 175g mąki
kukurydzianej/ryżowej
- 100g
ksylitolu
- 3 łyżki
kakao
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- przyprawa
do piernika
- 50g deserowej czekolady (np. bez białego cukru)
1. Mąki,
kakao, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem.
2. Puree,
jajka, ksylitol i wodę wymieszać/zmiksować.
3. Mokre składniki
wymieszać z suchymi i dodać ewentualnie jeszcze trochę wody (masa nie ma być
wodnista ale po prostu lejąca).
4. Wlać masę do kokilek i piec w 180'C ok 20-30 minut (do momentu aż ciasto przestanie się kleić do patyczka).
Dodatki:
5. Aby wykonać duszki, pianki należy przekroić na pół, włożyć je na upieczone ciacho i wstawić na ok 3-4 minuty znów do nagrzanego piekarnika. (Tak, pianki są z cukrem ale dla takiego efektu warto było je wykorzystać :P)
6. Gorzką czekoladą na folii narysować kształty nagrobków i wstawić do lodówki. Później wbić w wystudzone ciacho.
7. Móżdżki zrobione są z orzechów włoskich "ubrudzonych" dżemem wiśniowym.
Dodatki:
5. Aby wykonać duszki, pianki należy przekroić na pół, włożyć je na upieczone ciacho i wstawić na ok 3-4 minuty znów do nagrzanego piekarnika. (Tak, pianki są z cukrem ale dla takiego efektu warto było je wykorzystać :P)
6. Gorzką czekoladą na folii narysować kształty nagrobków i wstawić do lodówki. Później wbić w wystudzone ciacho.
7. Móżdżki zrobione są z orzechów włoskich "ubrudzonych" dżemem wiśniowym.
Haha mega pomysłowe i strasznie smaczne to musi być :D
OdpowiedzUsuńTo ja bym wpadła do Was na imprezkę z takim brownie!
OdpowiedzUsuńAle genialne! Aż szkoda by było ich jeść <3 świetny pomysł z tymi duszkami i grobami a mózgi z orzechów z dżemem to już w ogóle hit :) a ta łyżeczka łopatka... No istne dzieło sztuki <3 skąd ją macie? :)
OdpowiedzUsuńAliexpress :D Tam to większość rzeczy do ozdoby kupiłyśmy :)
UsuńTe duszki wyglądają straaasznie ... uroczo! :D:D Takie dyniowe brownie z pewnością smakuje przepysznie :D Nic tylko łapać za łopatkę i wyjadać :D
OdpowiedzUsuńWyglądają ,.nieziemsko". Nie bałyście się ich zjeść? Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńTrochę strachu było ale chęć zjedzenia była większa :D
UsuńSuper pomysł, świetnie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńZ tą mini łopatą wyglądają obłędnie :D
OdpowiedzUsuńO jaa... idealne na halloween <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym. Dynia moja miłośc i kakao a brownie też lubię :D
OdpowiedzUsuńMój syn był by nimi zachwycony, uwielbia wszystko co zwiazane z halloween
OdpowiedzUsuńPropozycja podania idealna, szczególnie ta łyżeczka :)
OdpowiedzUsuńA wyjdzie ze zwykłej mąki?
OdpowiedzUsuńPewnie tak :) Może być bardziej wyrośnięte :)
UsuńBrownie i dynia - I'm in love.
OdpowiedzUsuńAczkolwiek mam coś ze wzrokiem, bo myślałam, że na zdjęciach są babeczki w kształcie...pand. Czas do okulisty!
Haha pandy z RIP to byłoby zbyt straszne xD
UsuńJuż wiem co przygotuje w weekend. Już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają straaaaasznie smacznie ;) mój piekarnik czeka na takie cuda!
OdpowiedzUsuńwidziałam już na insta - są boskie :)
OdpowiedzUsuńCzy puree z dyni można zastąpić innym składnikiem? ; )
OdpowiedzUsuńPuree z batatów, ale również mus z gruszek czy jabłek a nawet rozgnieciony banana będzie raczej ok :)
UsuńOj tak, duszki robią robotę :D
OdpowiedzUsuńPyszne straszydła :)
OdpowiedzUsuńMrrroczne brownie wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna dekoracja
OdpowiedzUsuńA my robimy imprezę, i właśnie nam słodkości brakuje na stole ☺️ zainspiruje się i zrobię takie nagrobki :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńPo wstępie myślałam, że to coś dla mnie, ale dynia, ksyliotol i czekolada odpadają u mnie :( Dynię jeszcze jestem w stanie zamienić, ale z resztą już problem. Wyglądają jednak fantastycznie!
OdpowiedzUsuńSzkoda ale możesz się zainspirować wyglądem ;P
UsuńWow, jak zwykle genialny przepis. Sama je komponujesz?
OdpowiedzUsuńTak, najczęściej same poruszamy wyobraźnie :)
UsuńAż się prosi, żeby napisać, że są przerażające :D Oczywiście z pozytywnym znaczeniu :)
OdpowiedzUsuńZabawnie to wygląda. Aż szkoda zjeść. :)
OdpowiedzUsuńjeju, one są boskie <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie !!:) ale te wygląda niesamowici :P
OdpowiedzUsuńAle to było SZTOS brownie. Zamiast ksylitolu dałam mix erytrolu i stewii więc zaoszczędziłam jeszcze trochę kalorii. Taka jestem FIT :D Pyszne pyszne pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszymy się bardzo :)
Usuń