Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami
Otrzymałyśmy w prezencie czekoladki w kształcie dobrze znanych muszelek. Postanowiłyśmy połączyć je z prezentem od Alagae i wykonać śliczny serniczek w morskim stylu.
Niestety zdjęcia zjadł nam psujący się komputer ale na szczęście najważniejsze w przekroju zostało uratowane 😉
Niestety zdjęcia zjadł nam psujący się komputer ale na szczęście najważniejsze w przekroju zostało uratowane 😉
Składniki:
Biszkopt
-3 średnie
jajka
-2-3 łyżki
skrobi
-4 łyżki
mąki ryżowej
-3 łyżki
ksylitolu
-szczypta
soli
Niebieski
sernik
-400-500g
serka typu President
-ksylitol
-2 saszetki
niebieskiej spiruliny Blue Majik
-sok z 1/2
cytryny
-żelatyna (4
płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu)
-1/2 szkl.
mleka
Dodatkowo
-galaretka
bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie)
-czekoladki
w kształcie muszelek
-owoce typu
borówki, czarna porzeczka
BISZKOPT
1. Białka
oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod
koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal
ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę i
skrobie wymieszać (najpierw daj dwie łyżki skrobi, dodaj trzecią jeśli biszkopt
jest „za luźny”).
5. Dalej
przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać
delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem
do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy.
7. Wyłożyć
biszkopt do formy.
8. Piec
przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt
się dopiekł przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt wyrównać u góry.
NIEBIESKI
SERNIK
9. Ser,
spiruline, sok z cytryny i ksylitol wymieszać (ksylitolu dodać według uznania).
Można do zrobić ręcznym blenderem.
10. Żelatynę
zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia.
11. Gotową
żelatynę dodać do masy serowej i całość dokładnie zmiksować.
12. Masę
serową wlać na biszkopt umieszczony w obręczy cukierniczej i włożyć do lodówki.
13. Kiedy
góra sernika zacznie już gęstnieć udekorować ją czekoladkami i owocami,
następnie odczekać do całkowitego zgęstnienia sernika.
14. W tym
czasie zrobić bezbarwną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odczekać do
całkowitego wystudzenia ale nadal ma być
płynna więc nie należy jej wkładać do lodówki. Galaretka nie może być bardzo
ciepła aby nie rozpuściła czekoladek. Gdy się wystudzi polać górę sernika i
wstawić go do lodówki.
Jest tak piękny, że szkoda byłoby mi go jeść :D
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, a odrobina cukru nikomu nie zaszkodzi ;)
OdpowiedzUsuńU was zawsze znajdę coś ciekawego! Od przyszłego tygodnia zaczynają mi się wakacje, wiec mam zamiar przejrzeć waszego bloga w poszukiwaniu najlepszych przepisów dla początkujących :D Będę próbowała coś upichcić, mam nadzieję że mi wyjdzie xD
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Trzymamy kciuki! Jakby co pisz wszelkie pytania najlepiej na naszym fb ;)
UsuńJaki wakacyjny klimat... musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie! Taki morski, pycha!
OdpowiedzUsuńPiekny, niebanalny serniczek. Chociaż nie mam w domu prawie żadnego składnika, to przepis daje wielkie pole do popisu dla wyobrazni. Nie wiedzialam o niebieskiej spirulinie ani o bezbarwnych galaretkach. Podoba mi się przepis na biszkopt bez cukru. Wspaniala inspiracja za która dziękuję:)
OdpowiedzUsuńCieszymy się bardzo, że zainspirowałyśmy do działania :)
Usuńpodeślecie kawałek? :) aż ślina cieknie:)
OdpowiedzUsuńPiękny i ten niebieski taki cudny tylko gdzie dostać stacjonarnie saszetkę takiej spiruliny :)
OdpowiedzUsuńPytałam kiedyś w sklepie z takimi różnymi naturalnymi suplementami i powiedziano mi, że mogą zamówić jeśli kupię większą ilość. Może warto pytać w takich sklepach :)
UsuńJak to pięknie wyglada... już pomijam, że zrobiliście mi strasznego smaka ale jestem zachwycona wyglądem tego sernika. Do tego stopnia, że jako antytalencie cukiernicze jestem w stanie podjąć próbę zrobienia go 😃
OdpowiedzUsuńZachęcamy do podjęcia wyzwania :) Jeśli się uda to radość będzie ogromna :D
UsuńZakochałam się w tym serniku :) Muszę spróbować go zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzozzachęcająco, choć jak widzę przepis to wiem, ze kompletnie nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ☺
OdpowiedzUsuńFajny!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie super ciacha. Aż ślinka cieknie. Pięknie zrobione :)
OdpowiedzUsuńależ to wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWasze wypieki to dzieła sztuki:)
OdpowiedzUsuńWow. Ten tort wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńTa galaretka robi wrażenie! Zwłaszcza w połączeniu z niebieskim serniczkiem <3 to mój ulubiony kolor! :D
OdpowiedzUsuńSernik jak niebo latem:)błękitne niebo,słoneczko,obłoki...no i przede wszystkim jak zwykle gwarancja niepowtarzalnego smaku.Pozdrawiamy serdecznie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść 😍
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! Super. Idealny na imprezy z motywem morskim!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Taki torcik na pewno u nas by długo się nie utrzymał w całości :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, ten niebieski kolor i owoce zatopione w przezroczystej galaretce to prawdziwe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńMniam, zarówno moja chrześnica, jak i mąż, byliby zachwyceni tym sernikiem (no dobra, ja też! :D)
OdpowiedzUsuńWizualnie jest to najciekawszy tort, jaki kiedykolwiek zrobiłyście. Unicorn pomysłowości.
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda niebiańsko! A smakować musi chyba jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńNo tym to chwyciłaś mnie za serce! :D
OdpowiedzUsuń