Masło orzechowe w proszku - NUSTINO
Recenzji orzechowych past było już u nas całkiem sporo
(kliknij sobie w etykietę „masło orzechowe”). Tym razem mamy coś dla osób,
które uwielbiają orzechy ale nie potrafią odejść od masła po jednej łyżeczce i
kończą na zjedzeniu pół opakowania 😍 Opisujemy produkt firmy Nustino! To masło
orzechowe w niecodziennej formie… proszku! Produkt powstaje na drodze tłoczenia
arachidów. Dzięki niemu można wydzielić i usunąć aż 90% tłuszczu! W efekcie
całość zamienia się w proszek zawierający niemal 50% białka! Wystarczy zmieszać
go z wodą lub inną cieczą, a otrzymamy aromatyczny lekki krem o wspaniałym smaku i
wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym.
Nazwa: Masło orzechowe w proszku
Firma: Nustino
Skład:
Klasyczny
– orzechy ziemne prażone odtłuszczone, cukier, sól.
Z
cynamonem – orzechy ziemne prażone odtłuszczone, cukier, cynamon cejloński,
sól.
Z kokosem
– orzechy ziemne prażone odtłuszczone, kokos, cukier, sól.
Masa netto: 200g
Wartości odżywcze suchego produktu:
Klasyczny
– 100g/ 364 kcal, tłuszcz – 13,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,9g,
węglowodany – 31,7g w tym cukry – 18,2g, błonnik – 13,2g, białko – 45,2g, sól –
1,9g
Z
cynamonem – 100g/ 367 kcal, tłuszcz – 12,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –
1,9g, węglowodany – 33,8g w tym cukry – 20,6g, błonnik – 13,1g, białko – 44,0g,
sól – 1,0g
Z kokosem
– 100g/ 366 kcal, tłuszcz – 11,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,7g,
węglowodany – 37,1g w tym cukry – 25,3g, błonnik – 13,4g, białko – 40,1g, sól –
1,0g
Informacje dodatkowe: bez gluteny, wegańskie, bez GMO, duża zawartość omega 9.
Sklep: sklep Nustino
Cena: 19,99
zł
Nasza opinia
Wygląd:
Proszek zamknięty jest w plastikowych pudełkach z zakrętką. Czarne etykiety robią dobrą, wizualną robotę ;) Po otwarciu
opakowania od razu czujemy zapach prażonych orzeszków co bardzo dobrze wróży.
Proszek rozrabiamy w proporcji 1:1, czyli jedna łyżka proszku i jedna łyżka
płynu (u nas klasycznie wody). Wszystko się ładnie rozrabia bez grudek i bardzo
szybko gęstnieje przybierając formę masła orzechowego.
Smak:
Zaczęłyśmy
od klasycznej wersji. Masa jest kremowa z gdzieniegdzie malutkimi kawałkami
orzeszków. W smaku od razu czuć masło orzechowe ale jakby nieco rozwodnione. To
znaczy, że czujemy brak tłuszczu, który jak wiemy jest najlepszym nośnikiem
smaku. Całość jest mocno doprawiona solą i cukrem. Jak wiecie wolimy bardziej
naturalne smaki, więc naszym zdaniem lepiej dodać troszkę więcej płynu aby ta
słodycz i sól nie były tak wyraźne. Wersja cynamonowa przypomina nam smak kremu
Speculoos co trafia do naszych serduszek. Duży plus za użycie cynamonu
cejlońskiego! Wersja kokosowa jest jakby słodsza i zawiera dużo wiórków
kokosowych. Fani kokosowych smaków będą zachwyceni.
Podsumowanie: Te sproszkowane produkty to super opcja na szybką przekąskę gdy chcesz się nieco nasycić a standardowe masło ma za dużo tłuszczu.
Fakt, szkoda, że w składzie mamy klasyczny cukier ale ten produkt generalnie
jest dodatkiem do jakiegoś deseru czy dania, więc nie używamy go szczególnie
dużo. Jednak gdy chcesz zjeść to masło solo to zauważyłyśmy, że mimo iż jest pyszne to nie wciąga tak jak tradycyjne masło. Prawdopodobnie brak tłuszczu stopuje tą niepohamowaną chęć zajadania się łyżkami pastą z orzechów :D Co jest super proszek można użyć nawet do dań wytrawnych jako panierka,
jako dodatek do zupy azjatyckiej czy orzechowy sos do zapiekanki <3
Możliwości jest wiele i wszystkie są pyszne.
O! i to jest odrobinę bardziej rozwodnione masełko, według nas idealne w konsystencji i smaku :) |
Lody z mrożonych bananów z dodatkiem mała orzechowego w proszku <3 |
UWAGA!
Mamy dla Was rabat w wysokości 10% na zakupy w sklepie Nustino na hasło "fit_candypandas"
Ocena: 5 pand
Jeszcze takiego masła nie jadłam ale znam ze słyszenia :)
OdpowiedzUsuńPS Fajny różowy rożek ;D
OdpowiedzUsuńZ kokosem chyba najbardziej do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, sprawdziłby się w wytrawnej kuchni;)
OdpowiedzUsuńJa myślę ze nie ma co bać się tłuszczu w orzeszków i można śmiało brac zwykle maselko choć to tez jest ciekawe ^^
OdpowiedzUsuńojaaaa ale pyszne lody! ja jakoś za masłem orzechowym nie przepadam, nie mam pojo dlaczego ;D
OdpowiedzUsuńMoże to i dobre, może i smaczne,ale nie jadam.
OdpowiedzUsuńNawet jakby mnie diabeł kusił-)
Pozdrawiam-)
Irena-Hooltaye w podróży
Ciekawy produkt, szkoda tylko, że w składzie jest cukier :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że na początku myślałem że to jakiś produkt dla sportowców :-) Hmm rozumiem że to produkt dla odchudzających się lasuchow...
OdpowiedzUsuńWow! Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego :) Szkoda, że ma dodatek cukru. Myślę, że jako sposób na obniżenie tłuszczu w posiłkach, gdy mamy go za dużo to całkiem fajny pomysł, ale raczej nie do wprowadzenia na stałe do jadłospisu. Chętnie przetestuję. Do jakiegoś sosu byłoby super:D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie masełko w proszku:)
OdpowiedzUsuńLody bosko wyglądają :) Maseł tych nie znam :)
OdpowiedzUsuńMasło o zachęcającej kaloryczności i w proszku, więc mogłoby stać u mnie sto lat i jeden dzień. Pod tymi względami kupiłabym je chętniej niż słoikowe, ALE to wciąż masło, więc nie miałabym do czego używać. Wyczuwalna sól też na minus.
OdpowiedzUsuńW takiej formie masła orzechowego jeszcze nie znałam. Ale lody wyglądają bosko.
OdpowiedzUsuńKurcze, pierwsze czytam o takim masełku i pierwsze widzę takie masełko, ale posmakowałabym na pewno kokosowego ^_^
OdpowiedzUsuńciekawe :) może być świetne do użytku w proszku jako komponent do innych potraw
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że w smaku będzie mi brakować tłuszczyku 🤔 ale cieszę, że i ja mogę przetestować taką ciekawostkę 😁
OdpowiedzUsuńA to nowość, ciekawy wynalazek :) Mi tam jednak tłuszcz w klasycznych masłach nie przeszkadza :)
OdpowiedzUsuńCiekawa forma!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasz blog właśnie za te wszelkie spożywcze nowinki. Masło orzechowe w proszku to dla mnie zupełna nowość. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzego to ludzie nie wymyślą - chciałoby się powiedzieć :)
OdpowiedzUsuńTakie lody to bym zjadła ❤
OdpowiedzUsuńRewelacyjne do wypieków i deserów!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna dla osób będących na diecie - licząc kalorie. No i świetny dodatek do wypieków! Zawsze dodaje do ciasta marchewkowego. Polecam! :)
OdpowiedzUsuń