Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
TOP 3 muffinek z nadzieniem - Instagram cz. VI
Muffinki, babeczki cupcakes!!! Wszyscy je kochamy, ponieważ z raczej robi się je szybko, są wygodne w przenoszeniu a do tego uroczo wyglądają 😄 Dziś mamy dla Was dwie słodkie propozycje na muffinki z kasz oraz znajdzie się coś dla tych, którzy ze słodyczy to wolą śledzia 😃 Wpadajcie na nasz INSTAGRAM, na pewno znajdziecie coś dla siebie 😉
1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka oraz ksylitol.
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, kakao, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać masło orzechowe. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.
1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka, odżywkę (lub pominąć) .
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać owoce lub co tylko się chce. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.
6. Kiedy ostygną polać czekoladą.
Muffinki
z kaszy z masłem orzechowym
Składniki:
-
200g ulubionej kaszy (np. gryczana, jaglana, komosa itp.)
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
-
ksylitol według uznania
-
2 łyżki kakao
-masło
orzechowe do nadziania
1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka oraz ksylitol.
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, kakao, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać masło orzechowe. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.
Muffinki
z kaszy proteinowe
Składniki:
-
200g ulubionej kaszy (np. gryczana, jaglana, komosa itp.)
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
-
50-60g miarki odżywki białkowej o ulubionym smaku np. roślinnej* (można pominąć i dodać np.
ziarenka wanili lub aromat)
-
tabliczka czekolady
- syrop daktylowy/klonowy/miód itp
- syrop daktylowy/klonowy/miód itp
-owoce
do nadziania
*jeśli użyjesz roślinnej odżywki, możliwe, że nie musisz dodawać mąki kokosowej. Jeśli masa jest gęsta wystarczająco to ją pomiń.
1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka, odżywkę (lub pominąć) .
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać owoce lub co tylko się chce. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.
6. Kiedy ostygną polać czekoladą.
Muffinki
wytrawne, pomidorowe z nadzieniem z pokrzywy
Składniki:
Babeczki
-4 jajka
-4 jajka
-kostka twarogu
-40g mąki z ciecierzycy
-50g mąki ryżowej/kukurydzianej
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła)
Nadzienie
-100g słonecznika
-2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli)
-olej dyniowy
-50g mąki ryżowej/kukurydzianej
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła)
Nadzienie
-100g słonecznika
-2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli)
-olej dyniowy
-50g płatków ryżowych
(jeśli nie masz zamień na dodatkową porcję słonecznika)
-ząbek czosnku, przyprawy
-2-3 łyżki soku z cytryny
1. Słonecznik zalać gorącą wodą na 4h. Po tym czasie wodę odlać.
2. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem i odczekać parę minut aż zmiękną (odlać nadmiar wody).
-ząbek czosnku, przyprawy
-2-3 łyżki soku z cytryny
1. Słonecznik zalać gorącą wodą na 4h. Po tym czasie wodę odlać.
2. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem i odczekać parę minut aż zmiękną (odlać nadmiar wody).
3.
Zmielić w blenderze wszystkie składniki na nadzienie do uzyskania gęstej
pasty.
4. Wszystkie składniki na babeczki wymieszać i dolewać tyle wody aby uzyskać gęstą masę (wtedy nadzienie nie opadnie).
4. Wszystkie składniki na babeczki wymieszać i dolewać tyle wody aby uzyskać gęstą masę (wtedy nadzienie nie opadnie).
5.
Masę na babeczki wylać do połowy sylikonowych foremek, na to wyłożyć łyżkę
nadzienia i przykryć nadzienie warstwą masy na babeczki.
6. Babeczki piec w 170°C przez 15-20 minut.
6. Babeczki piec w 170°C przez 15-20 minut.
Na słodko te drugie wygrywają ale i te z pokrzywy wyglądają ciekawie. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych wytrawnych, zwlaszcza nadzienia z pokrzywy :D ale najchętniej chyba bym zjadla te z masełkiem orzechowym, mniam :)
OdpowiedzUsuńpoproszę te pomidorowe! :)
OdpowiedzUsuńwytrawne zrobiły na mnie wielkie wrażenie, super!
OdpowiedzUsuńMuffinki proteinowe podobają mi się najbardziej :) Super są!
OdpowiedzUsuńPomidorowe z nadzieniem z pokrzywy? Strasznie ciekawa jestem ich smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper, najbardziej ciekawią mnie te wytrawne, pomidory i pokrzywa to niebanalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę 2 z masłem orzechowym i na spróbowanie 1 z pokrzywą :D
OdpowiedzUsuńJuż pakujemy na wynos :P
UsuńAle niecodzienny pomysł. Fajne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki!
OdpowiedzUsuńOstatnio junior ma fazę na muffinki, więc będę korzystać również z Waszych inspiracji. Choć jednak nie wszystko przejdzie u niego niestety.
OdpowiedzUsuńZawsze warto próbować przesuwać tą granicę smaku u dzieci :D
UsuńJakie ciekawe, zdrowe słodkości, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej intrygują mnie te ostatnie :)
OdpowiedzUsuńChyba wiele osób tu komentujący jest zainteresowanych wytrawnymi właśnie :)
UsuńAż na sam widok ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńOj zostaje tu za dłużej!
Cieszymy się i zapraszamy ponownie :)
UsuńJestem łasuchem, choć niezbyt lubię piec. Takie muffinki to bym pochłonęła :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym to nasze faworyty :)
OdpowiedzUsuńNa słodko super i te na słono też ekstra :D
OdpowiedzUsuńTo u Was da się stworzyć top 3? Przecież wszystkie na to zasługują :D
OdpowiedzUsuńz kaszy już piekłam i były pyszne, ale te z nadzieniem z pokrzyw kuszą;)
OdpowiedzUsuńMuffiny z pokrzywą? Nie ma bata, muszę spróbować, uwielbiam pokrzywę :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo ją polubiłyśmy :)
UsuńNa pierwsze bym się bardzo chętnie skusiła
OdpowiedzUsuńRobię rózne muffinki, ale takich wytrawnych nigdy jeszcze nie robiłam. Te z pomidorem wydają się ciekawe :) Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńMuffinki pomidorowe to nasze ulubione z tych wytrawnych :)
UsuńTe z pokrzywą wyglądają idealnie na halloween :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie można by z nich coś ciekawego zrobić na tą okazję :P
Usuń