Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki
Cześć wszystkim! Może zastanawiacie się dlaczego dziś pojawił się przepis a nie w niedzielę... ponieważ dzisiaj jest dzień dla nas wyjątkowy. Obchodzimy nasze urodziny co zobowiązuje nas do tortu... no ale niestety brak czasu pozwolił nam na wykonanie serniczka. Jak już wiadomo jesteśmy fankami serników, więc brak tortu w ogóle nam nie przeszkadza 😍 Poszalałyśmy więc do fit ciach dorzuciłyśmy jeszcze ciasteczka, tak aby zachować balans w życiu 😎
Składniki:
Spód
-10g kakao
-60g mąki
kokosowej
-20g oleju
kokosowego
-1 żółtko
-5 łyżek
ksylitolu
-gorąca woda
Sernik
waniliowy z malinami
-500g
twarogu
-ok 400g
jogurtu greckiego
-ksylitol
(według preferencji)
-3 jajka (1
żółtko do spodu)
-3 łyżki skrobi
-wanilia w
paście lub mielona
Beza na
parze
-3 białka
-150g ksylitolu
zmielonego na puder
-szczypta
soli
Dekoracja
-malinowa
czekolada lub zwykła (lub biała roztopiona z proszkiem z buraka)
-maliny lub
inne owoce oraz dowolne ciasteczka (u nas akurat Oreo, można wybrać ulubione)
SPÓD KAKAOWY
1. Kakao i
mąkę kokosową wymieszać.
2. Olej
kokosowy i ksylitol rozpuścić w około
1/4 szklanki gorącej wody.
3. Żółtko
rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami.
4. Do takiej
mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść,
dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek.
5. Ciasto
ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę do
połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w
kąpieli wodnej.
SERNIK
WANILIOWY Z MALINAMI
6. Twaróg, jogurt, wanilię i ksylitol zmiksować na gładką masę.
7. Do masy
serowej dodać żółtka i białka oraz skrobię, znów całość zmiksować.
8. Masę
serową wylać na spód a maliny ułożyć na górze.
9. Blachę
włożyć w drugą blachę, w którą wlać wodę tak aby sięgała do ok połowy
tortownicy (folia aluminiowa ma zabezpieczać wlanie wody do tortownicy.
10. Sernik
piec w 170’C ok 40 minut, do zarumienienia góry.
BEZA NA
PARZE
11. Białka
ubić w metalowej misce wraz z szczyptą soli na puchy, następnie dodać ksylitol
i miksować do momentu zesztywnienia piany.
12. Miskę
umieścić nad garnkiem, w którym zagotowała się woda (miska nie może dotykać
wody).
13. Białka
nadal ubijać na wysokich obrotach ok 13-15 minut. Białka powinny być gęste i
lśniące.
14. Beze
umieścić w rękawie cukierniczym, dekorować nią sernik wraz z innymi dodatkami.
15. Na koniec
bezę nieco opalić palnikiem.
Serniczek PETARDA.... zjadłabym kawałek <3 Wygląda niczym torcik
OdpowiedzUsuńDzisiaj jest Wasz dzień <3 w wolnej chwili sprawdźcie skrzynkę wiadomości. Zdrówka i spełnienia marzeń moje Misie <3
jak dla mnie lepszy niż urodzinowy tort!
OdpowiedzUsuńSto lat kochane:)
Wszystkiego najlepszego! Taki sernik <3 jak dla mnie śmiało może zastąpić nie jeden tort!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! <3 piękny tort :)
OdpowiedzUsuńGdybym miała do wyboru - tort, czy Wasz sernik - bezapelacyjnie bym wybrała sernik. Kochane Pandy - Angeliko i Moniko - wszystkiego co naj, naj, naj... i spełnienia marzeń w dniu urodzin... i nie tylko. <3
OdpowiedzUsuń100 lat 100 lat :) a tak poważnie to zdrówka i spełnienia marzeń :) a serniczek cudo :D
OdpowiedzUsuńAle ono jest fajne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najcudowniejszego :) Dużo zdrówka, słodkości i niewymiernej dawki kreatywności :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń100 lat! MMM ten deser wygląda apetycznie az chce się zjeść ekran
OdpowiedzUsuńUWielbiam maliny ahh
OdpowiedzUsuńWszytskiego najlepsego, spełnienia marzeń. :)
OdpowiedzUsuńWykorzystam przepis na urodziny chrześniaka. 😊
OdpowiedzUsuńJaki cudowny. Oj ale bym teraz zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSpełnienia wszystkich marzeń dziewczyny! Sernik jest obłędny!
OdpowiedzUsuńStooo laaaaat! :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam serniki <3 a wanilia i maliny... połączenie idealne!
O tak, tego mi teraz trzeba!
OdpowiedzUsuńWy tworzycie cukiernice dzieła sztuki!
OdpowiedzUsuń100 lat kochane Pandy i wszystkiego co najlepsze :) sernik wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam bez. Zjadłabym z dobrym kremem albo lodami, acz zdecydowanie nie malinowymi.
OdpowiedzUsuńKolejny bardzo apetyczny serniczek ! Sto lat ! :D
OdpowiedzUsuńMega wygląda koneicznie musze wypróbowac przepis <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! :) Sernik prezentuje się przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTe wszystkie przepisy wydają się takie skomplikowane 😮
OdpowiedzUsuńMajstersztyk słodyczowy! :)
OdpowiedzUsuńTen serniczek jest przewspaniały *.* Kocham wszystkie serniki (no może oprócz tych z rodzynkami ;D) a już zwłaszcza te w wersji ze świeżymi owocami :) Bardzo podoba mi spód na mące kokosowej, będę musiała go wykorzystać w w jakimś przepisie ;)
OdpowiedzUsuńNo i spóźnione, ale szczere życzenia: Wszystkiego Najlepszego, samych sukcesów i radości :*
Obłędny!
OdpowiedzUsuńZrobiłem - wyszedł fenomenalny. Polecam!
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki za feed back :)
Usuń