Odżywki białkowe słodzone erytrolem i stewią - GymtecLabs


Na blogu zdecydowana większość recenzji odżywek białkowych to białka roślinne. Wynika to z faktu, że przeważnie to białka wegańskie mają bardzo dobry skład, który warto Wam przedstawić. Jednak i w świecie białek serwatkowych znajdują się perełki. Dzisiaj zrecenzujemy Wam odżywki firmy GymtecLabs, które zostały osłodzone nie sukralozą a stewią i erytrytolem! Zobaczcie czy takie substancje słodzące się sprawdziły.






Nazwa: WPC+WPI INSTANT o smaku jagodowym/pistacjowym/lodów waniliowych
Firma: GymtecLabs
Skład:
Smak jagodowy – 94,9% preparaty białkowe z mleka (ultrafiltrowany koncentrat  białek serwatkowych WPC 80, mikro- i ultrafiltrowany izolat  białek serwatkowych WPI), emulgatory: lecytyny (słonecznikowa, sojowa), substancja słodząca: erytrytol, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza*, barwnik: koncentrat czarnej marchwii, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, sól himalajska, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (ze stewii).
Smak pistacji – 96,3% preparaty białkowe z mleka (ultrafiltrowany koncentrat  białek serwatkowych WPC 80, mikro- i ultrafiltrowany izolat  białek serwatkowych WPI), emulgatory: lecytyny (słonecznikowa, sojowa), substancja słodząca: erytrytol, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza*, aromaty, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofilin, beta karoten), sól himalajska, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (ze stewii).
Smak lodów waniliowych – 93,2% preparaty białkowe z mleka (ultrafiltrowany koncentrat  białek serwatkowych WPC 80, mikro- i ultrafiltrowany izolat  białek serwatkowych WPI), aromaty, emulgatory: lecytyny (słonecznikowa, sojowa), substancja słodząca: erytrytol, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól Himalajska, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (ze stewii).
*Karboksymetyloceluloza - Środek zagęszczający, ale także stosowany jako wypełniacz, błonnik pokarmowy, środek przeciwzbrylający i emulgator. Inaczej sól sodowa karboksymetylocelulozy. Jest naturalnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Przy nadmiernym spożyciu możliwe jest działanie przeczyszczające, wzdęcia, bóle brzucha.
Masa netto: 750g
Wartości odżywcze:
Smak jagodowy – 30g/ 119 kcal, tłuszcz – 2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,3g, węglowodany – 2,9g w tym cukry – 1,3g, błonnik – 0,3g, białko – 21,9g, sól – 0,2g
Smak pistacji – 30g/ 119,5 kcal, tłuszcz – 2,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,3g, węglowodany – 3g w tym cukry – 1,3g, błonnik – 0,3g, białko – 21,9g, sól – 0,2g
Smak lodów waniliowych – 30g/ 119 kcal, tłuszcz – 1,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,2g, węglowodany – 3,6g w tym cukry – 1,4g, błonnik – 0,3g, białko – 21,6g, sól – 0,1g
Informacje dodatkowe: Wysoka zawartość aminokwasów, produkt w postaci koncentratu, naturalne barwniki, pochodzenia roślinnego, słodzone naturalnymi komponentami – stewia i erytrytol
Cena: 55 zł
Nasza opinia
Wygląd: Odżywki są w dużych torbach zamykanych na plastikowy suwak, w środku znajduje się miarka odmierzająca jedną porcję produktu. Białka są sypkie, bez grudek i przyjemnym naturalnym zapachu.

Smak:
Smak jagodowy – Białko rozpuściłyśmy w mleku i wymieszało się bez problemu nie pozostawiając grudek. Pachnie jak jagodowy shake i smakuje jak lekko słodzona jagodowa Jogobella :) Poziom słodyczy w porównaniu z innymi białkami zawierającymi np. sukralozę jest tutaj naprawdę bardzo mały, co uważamy za duży plus, bo w końcu mamy odżywkę, która nie mdli od przesłodzenia.

Smak pistacji – Również rozpuszczone zostało w mleku i nie pozostawiło żadnych grudek. Kolor zmienił się na pastelowo zielony a zapach był między pistacją a marcepanem. W smaku także nie wyczułyśmy nadmiernej słodkości ale też co było dużym plusem nie przesadzili z marcepanowym aromatem. Dzięki temu piłyśmy pysznego shake’a bardziej skłaniającego się ku faktycznej pistacji a nie marcepana jak to zwykle bywa z tym smakiem.

Smak lodów waniliowych – W mleku białko rozpuściło się błyskawicznie i otrzymałyśmy gładkie mleko waniliowe. Ta wersja była najmniej wyraźna w smaku, więc super sprawdzi się jako baza do deserów jeśli ktoś nie lubi orzechowych czy owocowych aromatów. Lekko słodkie, za sprawą erytrytolu wręcz odświeżające i po prostu bardzo smaczne.

Podsumowanie: Bardzo dużym plusem są użyte substancje słodzące, które tylko podkreślają smak danego białka i go nie zabijają. Jedyne co warto podkreślić erytrytol i stewia pod wpływem podgrzania nieco tracą na słodkości, dlatego wszelkie wypieki, placuszki czy omlety z dodatkiem tych odżywek trzeba dodatkowo posłodzić. Natomiast desery na zimno, koktajle, lody itp. są wręcz idealnie osłodzone samym białkiem.
Wszystkie odżywki ocenimy tak samo, bo to jest kwestia gustu, który smak zostanie ulubionym. Nam najbardziej zasmakowała wersja jagodowa, bo zawsze uwielbiałyśmy jagodowe jogurty :D





Ocena: 5 pand

19 komentarzy:

  1. nie stosuję, ale pistacjowa pewnie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym się skusila na pistacje. W sumie nie przeszkadzalby mi smak marcepanu ale pistacjowym smakiem tez nie pogardze ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Stewia niestety nie jest dla mnie, ten posmak to coś co mi kompletnie nie odpowiada :( Ale bardzo fajnie, że są odżywki słodzone erytrytolem. Moim faworytem zostałaby pewnie pistacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, spróbuj, smaku stewii nie wyczujesz, jest dodana naprawdę delikatna ilość stewii.
      A będziesz miło zaskoczona smakiem np. pistacji.
      Jagoda WPC jest niesamowita.
      Szkoda, że nie było recenzji WPI, tam są genialne smaki, np. tropikalny, kawa late z karmelem, żurawina z wiśnią, kiwi z miętą:
      http://www.gymteclabs.pl/pl/c/Odzywki-bialkowe/14

      Usuń
  4. Takie białko jagodowe musi smakować przepysznie, już sobie wyobrażam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię pistacje jednak same odzywki to już nie mój konik ale wiele osob skorzysta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie moje klimaty, chociaż najbliżej mi do tej wersji jagodowej :) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. OO, pierwsze słyszę o takiej marce białek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    może jakieś ciekawe pomysły kulinarne (nie typu batony,lody czy placuszki) jak wykorzystać odżywki białkowe w kuchni.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie używam tego typu produktów, więc się totalnie na nich nie znam. Ale smak lodów waniliowych do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. co prawda do tej pory nie korzystałam ale może w końcu się skuszę:)
    dzięki za opinie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mnie ciekawi wersja pistacjowa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze mam z odżywkami ten problem, że mnie skręca od słodkości... widzę, że te mogą być całkiem ok. marzy mi się jakaś marchewkowa albo coś... :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupełnie nie znam się na tego typu produktach, jak na razie nigdy nie używałam, chociaż muszę przyznać, że te smaki zapowiadają się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co to produtów "zdrowotnych" rozumiem ich zastosowanie tylko gdy wymaga tego dieta. Np. bezglutenowa, nadwrażliwość na gluten. Sięganie po produkty tego typu do mnie nie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wersja o smaku lodów waniliowych bardzo mnie zaciekawiła :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakoś nigdy mnie nie ciągnęło do odżywek białkowych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger