Tort kruchy z budyniem i owocami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)

Jest w śród Was na pewno kilka osób, które nie przepadają za tortami ze względu na kremy czy biszkopty. Mimo to takie osoby chciałaby obchodzić swoje urodziny stawiając na środku tort. Dlatego ten przepis jest właśnie dla nich! Wizja kruchego ciasta ze słodkim waniliowym budyniem i kwaśnymi owocami dla większości jest pociągająca 😂 A właśnie takim ciachem z warstwami a'la tort można zaskoczyć swoją rodzinkę czy samego solenizanta. Szczerze polecamy bo od dłuższego czasu jest to nasz numer jeden z wypieków 😍





Składniki (18-19 cm):

Kruche kakaowe ciasto
-90g skrobi ziemniaczanej
-90g mąki ryżowej
-50g mąki kukurydzianej
-130g mąki owsianej bezglutenowej
-70-100g zmielonych orzechów (dowolnych)
-25g ciemnego kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150g ksylitolu
-100g oleju rzepakowego
-110-30g napoju roślinnego
-3 łyżeczki babki jajowatej

Budyń waniliowy
-500ml mleka kokosowego
-200ml wody
-180-200g ksylitolu
-2 budynie z mieloną wanilią np. Amylon 

Dodatkowo
-owoce typu maliny, porzeczki, wiśnie, truskawki np. mrożone

KRUCHE KAKAOWE CIASTO
1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao  i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.

BUDYŃ WANILIOWY
6. Mleko kokosowe i ksylitol zagotować w garnuszku.
7. Budynie rozmieszać we wodzie i dodać do garnuszka gdy mleko się zagotuje. Zmniejszyć ogień i wlać pewnie mieszając całość energicznie najlepiej trzepaczką aż budyń zgęstnieje.

8. Następnie ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
9. Posypać spód owocami, wlać budyń prawie do połowy tortownicy i wyrównać.
10. Na warstwę budyniu wykładać kruche ciasto partiami. Polecamy kawałki ciasta miażdżyć w rękach na gruby placek i układać obok siebie tworząc jedną warstwę. Znów posypać owocami, wylać budyń i na górze utworzyć kolejną ostatnią warstwę kruchego ciasta.
11. Całość piec w 180’C ok 45 minut.
12. Ciacho wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin najlepiej na całą noc. 




46 komentarzy:

  1. uwielbiam Wasze pomysły na wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Wasze pomysły na wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale on świetnie wygląda, aż chciałoby się zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadlam tortu z kruchego ciasta! Ja uwielbiam torty właśnie ze wzgledu na biszkopty a za kruchym ciastem nie przepadam, dlatego taki wynalazek jest raczej nie dla mnie :D ale mojej mamci na pewno by posmakowal a to ciacho wygląda tak pięknie, że chętnie bym je dla niej zrobila ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co człowiek to inna opinia :D Chętnie nakarmiłybyśmy Ciebie takim tortem na biszkopcie :P

      Usuń
  5. Z takim tortem można świętować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kruche bez jaj? no jeszcze nie zaryzykowałam, ale czemu nie;)
    piękny torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już ja sobie wyobrażam jak on obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, każda osoba obdarowana takim tortem byłam bardzo szczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być obłędne w smaku :) Zrobię z chęcią na urodziny syna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, chętnie zjadła bym kawałeczek ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie zrobię :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten torcik wygląda obłędnie :-) oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam budyniowe słodkości, a w Waszym wydaniu to istne niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie ciasta z budyniem szybko się sprzedają tam gdzie pracuje więc sądzę, że większość ludzi przepada za budyńkiem :D

      Usuń
  14. co tu dużo pisać kolejne cudo zrobiłyście od którego ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla nie ten tort jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  16. Małe dzieło sztuki! Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Można dostać ślinotoku na sam jego widok :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Torcik pierwsza klasa :) ja kiedyś nie jadł tortów właśnie przez źle roztarte kremy a teraz jak sama robię to jem :) a kremy tobie albo że śmietany albo właśnie budyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubimy kremów na margarynach czy typowo na maśle bo często są źle rozkręcone czy roztarte i te wszystkie grudki są mało apetyczne. Mimo, że śmietanę źle znosimy to i tak torty na takich kremach bardzo nam smakują :)

      Usuń
  19. U Was to każdy wypiek to numer 1! ❤️ Jestem bardzo ciekawa następnych przepisów! Brawo dla Was! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowity tort!!! Tak piekny, ze az szkoda go zjesc ;):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale ten torcik znakomicie się prezentuje! Myślę, że gdyby wykombinować do niego jakieś ładne opakowanie to idealnie nadawałaby się na prezent dla przyjaciółki czy innej bliskiej osoby z okazji urodzin! <3 Muszę sobie dodać do zakładek :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak i na pewno byłaby zachwycona :)

      Usuń
  22. Uwielbiam te czasy, gdy okazuje się, że można zrobić pyszny tort bez użycia tyle niekoniecznie dobrych lub etycznych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmm wygląda apetycznie. Już na insta go czaiłam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Dla mnie rewelacja, w tym roku na uro robiłam bezglutenowy wegański z kremem malinowym :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak na moje upodobania dzieje się tu za dużo, ale za to tort jest efektowny. Zapewne zdrowo osłodzi niejedne urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny tort! Smakuje z pewnością obłędnie :)
    Mam pytanie, czy babkę jajowata można zastąpić jajkiem? Jakie są proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy zamiast babki można użyć innego wegańskiego zamiennika jajka? Np siemienia lnianego lub banana?

    OdpowiedzUsuń
  28. Przymierzam się do zrobienia tego torciku:-) tylko takie mam pytanko- mrożone owoce też mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej jest ujęte w składnikach, że mogą być mrożone :)

      Usuń
    2. Proszę powiedzieć, jaką ilość napoju roślinnego użyć do kruchego kakaowego ciasta?

      Usuń
    3. Również jest to napisane w przepisie w składnikach. +/- 110-130g napoju roślinnego

      Usuń
  29. Witaj, bardzo mnie ciekawi jaka roznica jest miedzy ciastem kruchym i budyniem pieczonym, a ugotowanym budyniem wylanym na ciasto kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Jeśli budyń zostanie upieczony razem z ciastem jest większa pewność, że po wystudzeniu będzie się dobrze kroił a nie rozlewał. Dodatkowo bywa tak, że budyń np. na zwykłym mleku po schłodzeniu i odstaniu zaczyna "puszczać wodę", po upieczeniu raczej nie ma takiego problemu.

      Usuń
  30. A mi smak zupełnie nie podszedł :( co prawda to moje pierwsze wegańskie ciasto , kremowych tortów nie trawie ale ten smaczny też nie jest :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, widocznie dalej musisz szukać swoich smaków. U nas to ciasto jest hitem i często robimy go na zamówienia, bo stali klienci po niego wracają ;)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger