Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Tort kruchy z budyniem i owocami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)
Jest w śród Was na pewno kilka osób, które nie przepadają za tortami ze względu na kremy czy biszkopty. Mimo to takie osoby chciałaby obchodzić swoje urodziny stawiając na środku tort. Dlatego ten przepis jest właśnie dla nich! Wizja kruchego ciasta ze słodkim waniliowym budyniem i kwaśnymi owocami dla większości jest pociągająca 😂 A właśnie takim ciachem z warstwami a'la tort można zaskoczyć swoją rodzinkę czy samego solenizanta. Szczerze polecamy bo od dłuższego czasu jest to nasz numer jeden z wypieków 😍
Składniki (18-19 cm):
Składniki (18-19 cm):
Kruche
kakaowe ciasto
-90g skrobi
ziemniaczanej
-90g mąki
ryżowej
-50g mąki
kukurydzianej
-130g mąki
owsianej bezglutenowej
-70-100g
zmielonych orzechów (dowolnych)
-25g
ciemnego kakao
-2 łyżeczki
proszku do pieczenia (kamień winny)
-150g
ksylitolu
-100g oleju
rzepakowego
-110-30g
napoju roślinnego
-3 łyżeczki
babki jajowatej
Budyń
waniliowy
-500ml mleka
kokosowego
-200ml wody
-180-200g
ksylitolu
-2 budynie z mieloną wanilią np. Amylon
Dodatkowo
-owoce typu
maliny, porzeczki, wiśnie, truskawki np. mrożone
KRUCHE
KAKAOWE CIASTO
1. Skrobię,
mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać
razem.
2. Olej,
ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy
całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i
odstawić na 3 minuty.
4. Wlać
mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto
włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej
zwarte.
BUDYŃ
WANILIOWY
6. Mleko kokosowe
i ksylitol zagotować w garnuszku.
7. Budynie
rozmieszać we wodzie i dodać do garnuszka gdy mleko się zagotuje. Zmniejszyć
ogień i wlać pewnie mieszając całość energicznie najlepiej trzepaczką aż budyń
zgęstnieje.
8. Następnie
ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
9. Posypać
spód owocami, wlać budyń prawie do połowy tortownicy i wyrównać.
10. Na
warstwę budyniu wykładać kruche ciasto partiami. Polecamy kawałki ciasta
miażdżyć w rękach na gruby placek i układać obok siebie tworząc jedną warstwę.
Znów posypać owocami, wylać budyń i na górze utworzyć kolejną ostatnią warstwę
kruchego ciasta.
11. Całość
piec w 180’C ok 45 minut.
12. Ciacho wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin najlepiej na całą noc.
12. Ciacho wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin najlepiej na całą noc.
uwielbiam Wasze pomysły na wypieki!
OdpowiedzUsuńMy też xD
UsuńUwielbiam Wasze pomysły na wypieki:)
OdpowiedzUsuńAle on świetnie wygląda, aż chciałoby się zjeść :P
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam tortu z kruchego ciasta! Ja uwielbiam torty właśnie ze wzgledu na biszkopty a za kruchym ciastem nie przepadam, dlatego taki wynalazek jest raczej nie dla mnie :D ale mojej mamci na pewno by posmakowal a to ciacho wygląda tak pięknie, że chętnie bym je dla niej zrobila ^^
OdpowiedzUsuńCo człowiek to inna opinia :D Chętnie nakarmiłybyśmy Ciebie takim tortem na biszkopcie :P
UsuńZ takim tortem można świętować :)
OdpowiedzUsuńkruche bez jaj? no jeszcze nie zaryzykowałam, ale czemu nie;)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik:)
Da się i jest pysznie :)
UsuńJuż ja sobie wyobrażam jak on obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPychotka, każda osoba obdarowana takim tortem byłam bardzo szczęśliwa :)
OdpowiedzUsuńTo musi być obłędne w smaku :) Zrobię z chęcią na urodziny syna :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńPyszności, chętnie zjadła bym kawałeczek ❤
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTen torcik wygląda obłędnie :-) oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyniowe słodkości, a w Waszym wydaniu to istne niebo dla podniebienia! <3
OdpowiedzUsuńWszelkie ciasta z budyniem szybko się sprzedają tam gdzie pracuje więc sądzę, że większość ludzi przepada za budyńkiem :D
Usuńco tu dużo pisać kolejne cudo zrobiłyście od którego ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDla nie ten tort jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńMałe dzieło sztuki! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńMożna dostać ślinotoku na sam jego widok :D
OdpowiedzUsuńTorcik pierwsza klasa :) ja kiedyś nie jadł tortów właśnie przez źle roztarte kremy a teraz jak sama robię to jem :) a kremy tobie albo że śmietany albo właśnie budyniowe :)
OdpowiedzUsuńTeż nie lubimy kremów na margarynach czy typowo na maśle bo często są źle rozkręcone czy roztarte i te wszystkie grudki są mało apetyczne. Mimo, że śmietanę źle znosimy to i tak torty na takich kremach bardzo nam smakują :)
UsuńU Was to każdy wypiek to numer 1! ❤️ Jestem bardzo ciekawa następnych przepisów! Brawo dla Was! ❤️
OdpowiedzUsuńMy też jesteśmy ich ciekawe :D
UsuńDziękujemy :)
Niesamowity tort!!! Tak piekny, ze az szkoda go zjesc ;):)
OdpowiedzUsuńAle ten torcik znakomicie się prezentuje! Myślę, że gdyby wykombinować do niego jakieś ładne opakowanie to idealnie nadawałaby się na prezent dla przyjaciółki czy innej bliskiej osoby z okazji urodzin! <3 Muszę sobie dodać do zakładek :D
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Oczywiście, że tak i na pewno byłaby zachwycona :)
UsuńUwielbiam te czasy, gdy okazuje się, że można zrobić pyszny tort bez użycia tyle niekoniecznie dobrych lub etycznych składników :)
OdpowiedzUsuńOgranicza nas tylko wyobraźnia :)
UsuńMmmmm wygląda apetycznie. Już na insta go czaiłam.
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja, w tym roku na uro robiłam bezglutenowy wegański z kremem malinowym :)
OdpowiedzUsuńJak na moje upodobania dzieje się tu za dużo, ale za to tort jest efektowny. Zapewne zdrowo osłodzi niejedne urodziny.
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Smakuje z pewnością obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy babkę jajowata można zastąpić jajkiem? Jakie są proporcje?
Myślę, że 2 małe jajka będą ok :)
UsuńCzy zamiast babki można użyć innego wegańskiego zamiennika jajka? Np siemienia lnianego lub banana?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mielone siemię lniane :)
UsuńPrzymierzam się do zrobienia tego torciku:-) tylko takie mam pytanko- mrożone owoce też mogą być?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej jest ujęte w składnikach, że mogą być mrożone :)
UsuńProszę powiedzieć, jaką ilość napoju roślinnego użyć do kruchego kakaowego ciasta?
UsuńRównież jest to napisane w przepisie w składnikach. +/- 110-130g napoju roślinnego
UsuńWitaj, bardzo mnie ciekawi jaka roznica jest miedzy ciastem kruchym i budyniem pieczonym, a ugotowanym budyniem wylanym na ciasto kruche?
OdpowiedzUsuńCześć :) Jeśli budyń zostanie upieczony razem z ciastem jest większa pewność, że po wystudzeniu będzie się dobrze kroił a nie rozlewał. Dodatkowo bywa tak, że budyń np. na zwykłym mleku po schłodzeniu i odstaniu zaczyna "puszczać wodę", po upieczeniu raczej nie ma takiego problemu.
UsuńA mi smak zupełnie nie podszedł :( co prawda to moje pierwsze wegańskie ciasto , kremowych tortów nie trawie ale ten smaczny też nie jest :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, widocznie dalej musisz szukać swoich smaków. U nas to ciasto jest hitem i często robimy go na zamówienia, bo stali klienci po niego wracają ;)
Usuń