Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Torcik kakaowy z budyniem (bez glutenu, cukru białego, wegański)
Wielkanoc już za pasem! To ostatnia szansa na wypieki w tym klimacie 😊 Nasza propozycja tortowa to ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis.
Składniki (śr: 19-20 cm):
Składniki (śr: 19-20 cm):
Ciasto
kakaowe
-100g mąki
owsianej bezglutenowej
-140g mąki
ryżowej
-75g mąki
gryczanej
-75g kakao
-70g
posiekanych na drobno płatków migdałowych
-2 łyżeczki proszku
do pieczenia
-1 płaska
łyżeczka sody + 1 łyżka octu
-150g oleju
rzepakowego
-400ml wody
lub napoju roślinnego
-200g
ksylitolu
-2 łyżeczki lnu
mielonego
-80g daktyli
suszonych
Budyń
waniliowy
-400ml mleka
kokosowego
-100ml wody
-100g
ksylitolu
-40g budyniu
bezglutenowego z wanilią
-1 łyżka
skrobi
Jajeczka
pralinowe
-reszta
ciasta kakaowego po upieczeniu
-60-80g
daktyli lub innych suszonych owoców
Dodatkowo
-łyżka kakao
+ 2 łyżki ksylitolu+ 1/2 szkl. gorącej wody – do nasączania blatów
-deserowa czekolada
bez cukru – do polania tortu
-płatki
migdałowe, płatki kokosowe – do dekoracji
CIATO
KAKAOWE
1. Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut.
2. Mąki,
kakao, migdały i proszek wymieszać razem.
3. Olej,
ksylitol, napój roślinny zagrzać w garnuszku aby całość była bardzo gorąca ale
nie wrząca. Dodać do tej mieszanki len, odsączone daktyle, sodę zalaną octem i
całość zblendować na gładką masę.
4. Mokre
składniki wymieszać z suchymi.
5. Ciasto
wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’c ok
35-40 minut do suchego patyczka.
6. Po
wystudzeniu ciasto wyrównać z góry (pozostałe resztki zostawić) i przeciąć
ciasto na dwa blaty.
7. Pierwszy
blat umieścić w obręczy i solidnie nasączyć ciepłą wodą z kakao i ksylitolem.
BUDYŃ
WANILIOWY
8. Ksylitol
i mleko kokosowe zagrzać w garnku.
9. Wodę,
budyń i skrobię wymieszać.
10. Do
gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do
powstania gęstego budyniu, którego wlać na blat i wyrównać górę łopatką.
11. Nałożyć
drugi blat, docinać delikatnie z każdej strony i również nasączyć.
12. Torcik
włożyć na kilka godzin, najlepiej na noc do lodówki.
PRALINY I
ZDOBIENIE
13. W tym
czasie suszone owoce na praliny zalać wrzątkiem na 30 minut. Odsączyć i
miksować na gładką masę.
14. Dodawać
do masy po trochu pozostałe ciasto zagniatając całość aż powstanie masa dająca
lepić się jak plastelina. Uformować kulki a następnie jajeczka.
15. Następnie
tort wyciągnąć z obręczy, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i
ustroić dodatkami.
Tort znalazł się w magazynie Mistrz Branży
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńmasę budyniową może i robię nieco inaczej, ale zawsze dobrze smakuje:)
My też robimy ją na różne sposoby. Tu jest najbardziej klasyczna wersja ale każdy krem na budyniu jest lepszy niż na margarynie :D
UsuńWasze wypieki są takie, że szczęka opada i ciężką ją potem pozbierać. Piękny ten torcik - nie dziwi mnie fakt, że został wyróżniony. Gratuluję <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
UsuńPodoba mi się ten przepis, zwlaszcza krem budyniowy (uwielbiam) i te jajeczka pralinowe <3 ale jestem tradycjonalistką i na Wielkanoc wolę zrobić tradycyjną babkę, mazurka i sernik. Ale po świętach chętnie zrobię Wasze ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńU nas na święta jest i tradycyjne ciacho i takie nasze :D Jemy oba :D
UsuńWygląd w dechę i smaki też moje. Świetna robota :)
OdpowiedzUsuńWow! Coś co trafiło w Twój oryginalny gust to nie lada gratka :D Cieszymy się bardzo :)
Usuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłyście mi ochoty na niego :)
OdpowiedzUsuńGratuluję uznania pisma!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńI z takim ciachem Wielkanoc może trwać cały rok;0
OdpowiedzUsuńHaha byłoby super :D
UsuńPiękne i eleganckie ciasto, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie i elegancko:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze wygląda jak z bajki :D
OdpowiedzUsuńMniam! Powiedzieć, ze zjadam go oczami to mało! <3
OdpowiedzUsuńojj mój mąż byłby zadowolony :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie ☺
OdpowiedzUsuńPowiem Wam, że ten torcik wygląda mega zachęcająco :) Ciekawe czy jakbym go zrobiła, to mąż rozpoznałby, że jest bezglutenowy :)
OdpowiedzUsuńWiele osób nie potrafi rozróżnić np. biszkoptów na pszenicy czy bez glutenu :) Dzięki :)
UsuńPięknie wygląda, w ogóle nie jak coś zdrowego :D
OdpowiedzUsuńHaha ciekawie powiedziane :D
UsuńWygląda jak z najlepszej cukierni! Brawo
OdpowiedzUsuńjajeczka mnie rozwaliły, są śliczne! <3 ciasto pyszne <3
OdpowiedzUsuńPysznych Świąt !
wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczko :) piękne to robicie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ostatnio fazę na budyniowe nadzienia więc strzał w 10 :D Ale pychotka :)
OdpowiedzUsuńBudyń to ostatnio nasze życie :D
UsuńMam dzisiaj chandrę.
OdpowiedzUsuńNie jadam słodyczy,nie jadam tortów!!
Ale dzisiaj sobie popatrzę i pojem wirtualnie.
Bo tu się tyje od patrzenia-)
Tort jak marzenie!Tylko,że ja nie umiem piec.Gratuluję talentu.
Pozdrawiam-)
Irena-Hooltaye w podróży
Haha dziękujemy :)
UsuńMożna patrzeć do woli :)
Uwielbiam tę Waszą rzetelność w postach:) Faktycznie, Święta już za pasem i ostatnia okazja do wypieków! Moja babcia już coś tam szykuje także. Pięknie prezentuje się torcik, chciałoby się go zjeść, nie patrząc na porę! ;) I gratuluję zamieszczenia przepisu w magazynie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :*
UsuńCzasopisma, telewizja, teraz czas na własną cukiernię :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś :P
UsuńMistrzynie! Taki torcik na Wielkanocnym stole zrobi furorę. ❤️
OdpowiedzUsuńJak to obłędnie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńBudyń, migdały, a do tego w zdrowej wersji bez cukru- nic tylko piec i zajadać ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik dziewczyny. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownych Świąt :-)
OdpowiedzUsuń