Torcik kakaowy z budyniem (bez glutenu, cukru białego, wegański)

Wielkanoc już za pasem! To ostatnia szansa na wypieki w tym klimacie 😊 Nasza propozycja tortowa to ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis. 






Składniki (śr: 19-20 cm):

Ciasto kakaowe
-100g mąki owsianej bezglutenowej
-140g mąki ryżowej
-75g mąki gryczanej
-75g kakao
-70g posiekanych na drobno płatków migdałowych
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody + 1 łyżka octu
-150g oleju rzepakowego
-400ml wody lub napoju roślinnego
-200g ksylitolu
-2 łyżeczki lnu mielonego
-80g daktyli suszonych

Budyń waniliowy
-400ml mleka kokosowego
-100ml wody
-100g ksylitolu
-40g budyniu bezglutenowego z wanilią
-1 łyżka skrobi

Jajeczka pralinowe
-reszta ciasta kakaowego po upieczeniu
-60-80g daktyli lub innych suszonych owoców

Dodatkowo
-łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu+ 1/2 szkl. gorącej wody – do nasączania blatów
-deserowa czekolada bez cukru – do polania tortu
-płatki migdałowe, płatki kokosowe – do dekoracji

CIATO KAKAOWE
1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut.
2. Mąki, kakao, migdały i proszek wymieszać razem.
3. Olej, ksylitol, napój roślinny zagrzać w garnuszku aby całość była bardzo gorąca ale nie wrząca. Dodać do tej mieszanki len, odsączone daktyle, sodę zalaną octem i całość zblendować na gładką masę.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi.
5. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’c ok 35-40 minut do suchego patyczka.
6. Po wystudzeniu ciasto wyrównać z góry (pozostałe resztki zostawić) i przeciąć ciasto na dwa blaty.
7. Pierwszy blat umieścić w obręczy i solidnie nasączyć ciepłą wodą z kakao i ksylitolem.

BUDYŃ WANILIOWY
8. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku.
9. Wodę, budyń i skrobię wymieszać.
10. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, którego wlać na blat i wyrównać górę łopatką.
11. Nałożyć drugi blat, docinać delikatnie z każdej strony i również nasączyć.
12. Torcik włożyć na kilka godzin, najlepiej na noc do lodówki.

PRALINY I ZDOBIENIE
13. W tym czasie suszone owoce na praliny zalać wrzątkiem na 30 minut. Odsączyć i miksować na gładką masę.
14. Dodawać do masy po trochu pozostałe ciasto zagniatając całość aż powstanie masa dająca lepić się jak plastelina. Uformować kulki a następnie jajeczka.
15. Następnie tort wyciągnąć z obręczy, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ustroić dodatkami.



 Tort znalazł się w magazynie Mistrz Branży 

40 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie:)
    masę budyniową może i robię nieco inaczej, ale zawsze dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też robimy ją na różne sposoby. Tu jest najbardziej klasyczna wersja ale każdy krem na budyniu jest lepszy niż na margarynie :D

      Usuń
  2. Wasze wypieki są takie, że szczęka opada i ciężką ją potem pozbierać. Piękny ten torcik - nie dziwi mnie fakt, że został wyróżniony. Gratuluję <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten przepis, zwlaszcza krem budyniowy (uwielbiam) i te jajeczka pralinowe <3 ale jestem tradycjonalistką i na Wielkanoc wolę zrobić tradycyjną babkę, mazurka i sernik. Ale po świętach chętnie zrobię Wasze ciasto do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na święta jest i tradycyjne ciacho i takie nasze :D Jemy oba :D

      Usuń
  4. Wygląd w dechę i smaki też moje. Świetna robota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Coś co trafiło w Twój oryginalny gust to nie lada gratka :D Cieszymy się bardzo :)

      Usuń
  5. Narobiłyście mi ochoty na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I z takim ciachem Wielkanoc może trwać cały rok;0

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i eleganckie ciasto, idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zawsze wygląda jak z bajki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Powiedzieć, ze zjadam go oczami to mało! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Wam, że ten torcik wygląda mega zachęcająco :) Ciekawe czy jakbym go zrobiła, to mąż rozpoznałby, że jest bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób nie potrafi rozróżnić np. biszkoptów na pszenicy czy bez glutenu :) Dzięki :)

      Usuń
  12. Pięknie wygląda, w ogóle nie jak coś zdrowego :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak z najlepszej cukierni! Brawo

    OdpowiedzUsuń
  14. jajeczka mnie rozwaliły, są śliczne! <3 ciasto pyszne <3
    Pysznych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  15. Też mam ostatnio fazę na budyniowe nadzienia więc strzał w 10 :D Ale pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam dzisiaj chandrę.
    Nie jadam słodyczy,nie jadam tortów!!
    Ale dzisiaj sobie popatrzę i pojem wirtualnie.
    Bo tu się tyje od patrzenia-)
    Tort jak marzenie!Tylko,że ja nie umiem piec.Gratuluję talentu.
    Pozdrawiam-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam tę Waszą rzetelność w postach:) Faktycznie, Święta już za pasem i ostatnia okazja do wypieków! Moja babcia już coś tam szykuje także. Pięknie prezentuje się torcik, chciałoby się go zjeść, nie patrząc na porę! ;) I gratuluję zamieszczenia przepisu w magazynie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Czasopisma, telewizja, teraz czas na własną cukiernię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mistrzynie! Taki torcik na Wielkanocnym stole zrobi furorę. ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak to obłędnie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Budyń, migdały, a do tego w zdrowej wersji bez cukru- nic tylko piec i zajadać ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny torcik dziewczyny. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger