Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Kakaowa tarta z kremem z awokado (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Kochani czytelnicy! Już niebawem święta więc i my oddamy się w wir pracy przedświątecznej a później rodzinnej atmosferze. Dlatego już dziś pojawia się ostatni przepis z Wielkanocnym akcentem i chciałybyśmy życzyć Wam ciepłych i rodzinnych chwil wśród pysznego jedzonka 😊 Wykorzystajcie te dni jak najlepiej i naładujcie się pozytywną energią 💚
Składniki:
Kruchy
kakaowy spód
-90 g skrobi
ziemniaczanej
-90 g mąki
ryżowej
-50 g mąki
kukurydzianej
-130 g mąki
owsianej
-20 g kakao
-70 g
zmielonych orzechów (dowolnych)
-2 łyżeczki
proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g
ksylitolu
-100 g oleju
rzepakowego
-150 g
napoju roślinnego
-3 łyżeczki
babki jajowatej
Krem zielony
z awokado i matcha
-3 miękkie
awokado
-1 szkl.
nerkowców
-sok i
skórka z 2 cytryn
-ksylitol
-herbata
matcha
Dodatkowo
-migdały w
płatkach
-owoce typu
maliny/truskawki/borówki
KRUCHY
KAKAOWY SPÓD
1. Skrobię,
mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
2. Olej,
ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy
całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i
odstawić na 3 minuty.
4. Wlać
mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto
włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej
zwarte.
6. Następnie
ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w
170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia.
KREM Z
AWOKADO
8. Nerkowce
namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h.
9. Awokado
obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
10. Cytryny
umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
11. Nerkowce,
awokado i cytryny zblendować na gładką masę, dodać ksylitol według preferencji.
12. Na
koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej.
13. Krem
wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.
14. Na
koniec tarte udekorować owocami, orzechami i czym tylko chcecie :)
Podoba mi się ten zielony kremik z awokado... taki wiosenny :D
OdpowiedzUsuńI orzeźwiający w smaku :)
UsuńW życiu bym nie pomyślała że tarta z kremem awokado może wyglądać tak pysznie! No i ten dodatek truskawek oraz czekolady też wydaje się bardzo trafiony! Muszę koniecznie wypróbować <3
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt dziewczyny!
Sakurakotoo ❀ ❀ ❀
Fuzja smaków i kolorów :D Wypróbuj :)
Usuńach ten kolor! idealna na wiosnę!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt! Ta tarta wygląda pięknie... Kojarzy mi się ze Shrekiem :) ale ja chyba tylko bym popatrzyla, bo nie lubię awokado ani matchy :D
OdpowiedzUsuńNo cóż, tym razem nie Twoje smaki ale może gdybyś spróbowała to zmieniłabyś zdanie :)
UsuńNa stół świąteczny boska :)
OdpowiedzUsuńWizualnie obłędny i coś czuję, że ciężko by było nie zjeść go na raz :D
OdpowiedzUsuńMy nawet tej tarty nie kroiłyśmy tylko przysiadłyśmy z łyżeczkami :P
UsuńWyglada przepysznie. Zainspirowalas mnie tym zestawieniem: awokada plus matcha. Kiedys bardzo lubilam dodawac matche do deserow, musze do tego wrocic. Dziekuje za inspiracje. Pozdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuńAwokado, matcha i cytryna lub limonka to dopiero fajne trio :D Polecamy :)
UsuńMatchę polubiłemo dziwo ;D
OdpowiedzUsuńMy trochę tak podchodzimy do niej jak do jeża ale tutaj nam smakuje :)
UsuńU, dziś nie trafiłyście, bo tart nie lubię, a mimo miłości do kakao i tego, jak lubię awokado, są to dla mnie składniki, których za nic bym nie połączyła. :>
OdpowiedzUsuńMy do tart się przekonujemy ;) Dziś nie Twój gust ale może gdybyś spróbowała to nie byłoby tak źle :P
UsuńPrawdziwie wiosenne cudo! Aż się chce paluchem ten krem wyjeść!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkanocnych Wam życzę!
Też miałyśmy takie ciągoty :P
UsuńWygląda dobrze... Ciekawe czy smak jest równie atrakcyjny? ;)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że tak bo nam smakował (i ekipie DDTVN również :P)
UsuńPysznie i w moim ulubionym kolorze :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bo dla niektórych kolor zielony jest antyapetyczny :P
UsuńSzalona zieleń awokado :D
OdpowiedzUsuńWow skład i wygląd imponujący i wygląda bardzo wiosennie ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie na święta sernik z kremem z matchą... Pychotka!
OdpowiedzUsuńChciałybyśmy takiego spróbować :D
Usuńale śliczna kolorowa ;)) Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy z opóźnieniem :)
UsuńPogodnych radosnych i rodzinnych Świąt ;)
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITE! Zaraz po świętach przygotuję tą pyszną tartę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
To życzymy też smacznego :D
UsuńJaka wiosenna tarta😊😊😊
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Wielkanocnych, bardzo radosnych i smacznych:)
OdpowiedzUsuńPodwójnie nie mój produkt, bo tarta i awokado. Moja mama chyba nigdy nie piekła mazurków ani innych "wypasionych" ciach na Wielkanoc. Keks, babka, sernik, makowiec - te pamiętam.
OdpowiedzUsuńU nas też były tylko podstawowe ciasta jak sernik i babka, nawet keksu czy makowca się nie piekło bo to były raczej grudniowe wypieki :D
UsuńJest nieziemska❤
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, tak optymistycznie :) Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Na 100% wypróbuję. Czekam na kolejny post :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńPoproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńjeju, jaka piekna! <3
OdpowiedzUsuńCudeńko :) a ja awokado uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje !Zielony kolor w ciastach od razu przyciąga wzrok :D Uwielbiam awokado w wersji słodkiej (zresztą uwielbiam je w każdej postaci :D)
OdpowiedzUsuń