Czekolady bez cukru – Torras
Jeżeli na zbliżające się święta szukacie słodkiego prezentu
dla diabetyka czy bezglutenowca to wychodzimy Wam naprzeciw i recenzujemy
kolejne czekolady od firmy Torras. Generalnie czekolady tej firmy są jedne z
lepszych bezcukrowych tabliczek jakie jadłyśmy, więc z chęcią spróbowałyśmy
szczególnie białą* czekoladę w ich wydaniu.
*tak wiemy, że BIAŁA czekolada to nie czekolada ale jeśli przyjęło się takie określenie na te białe tabliczki to takiego będziemy używać. Każdy przeciwnik takiego rozwiązania niech sam pisze w swoim komentarzu "wyrób czekoladopodobny" i niech nie uświadamia nam oczywistej rzeczy.
Nazwa:
Czekolada biała z jagodami goji/ z kokosem i czekolada gorzka z mango.
Firma: Torras
Skład:
Biała z
jagodami goji – substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, mleka pełne w proszku 18%, jagody goji 8%, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat naturalny (wanilia).
Biała z
kokosem – substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, mleka pełne w proszku 18%, rozdrobniony orzech kokosowy 6%, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat naturalny (wanilia). Masa kakaowa min. 27%.
Gorzka z mango – substancja słodząca
(maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, liofilizowane mango 3%, inulina,
odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat
naturalny (wanilia i mango). Masa kakaowa min. 52%.
Masa netto: 75g
Wartości odżywcze:
Biała z
jagodami goji – 100g/ 452 kcal, tłuszcz – 30g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –
17g, węglowodany – 57g w tym cukry – 9g, błonnik – 4g, białko – 5g, sól – 0,19g
1WW=17g, 1
WBT=33g
Biała z
kokosem – 100g/ 486 kcal, tłuszcz – 35g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 22g,
węglowodany – 55g w tym cukry – 7g, błonnik – 4g, białko – 5g, sól – 0,19g
1WW=31g, 1
WBT=29g
Gorzka z
mango –100g/ 453 kcal, tłuszcz – 32g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 19g,
węglowodany – 49g w tym cukry – 2g, błonnik – 10g, białko – 5g, sól – 0,07g
1WW=21g, 1
WBT=32g
Informacje dodatkowe: Może zawierać śladowe ilości orzechów, soi i sezamu.
Zawiera naturalnie występujące cukry. Produkt bezglutenowy.
Sklep: symbolsmaku.pl oraz sklepy z półkami ze zdrową żywnością
Cena: ok.
7 zł
Nasza opinia
Wygląd:
W białych kostkach od razu widać jakie dodatki zostały do nich użyte. W jednej
tabliczce jest sporo jagód goji a druga solidnie została obdarzona wiórkami
kokosowymi. W ciemnej wersji widać, że są tam jakieś cząsteczki ale trudno jest
zgadnąć jaki to konkretnie dodatek.
Smak:
Biała –
czekolada nie jest twarda jak w przypadku gorzkich tabliczek, łatwo rozpuszcza
się w ustach, nieco plastelinowo. Czuć od razu mleczny smak i słodycz ale nie
jest to słodycz drażniąca w gardło jaka przeszkadza nam w klasycznych białych
czekoladach. Słodkość pochodząca z maltitolu jest specyficzna, lekko
odświeżająca i nieco przytłumiona, więc zupełnie inna od białego cukru. Jagody
goji z ich goryczką fajnie pasują jako dodatek do słodkiej czekolady. Wiórki
kokosowe również czuć wyraźnie, jest ich dużo i są dobrej jakości, nie są
zjełczałe (czyli nie smakują wymiocinami :P).
Gorzka – zdecydowanie
twardsza od białych tabliczek. Powoli rozpuszcza się w buzi i czuć słodycz maltitolu połączoną z
gorzkością kakao. Niestety mango jest mało wyczuwalne, to znaczy między zębami
chrupią jakieś owocowe cząstki ale nie poznałybyśmy, że to akurat mango.
Ogólnie jest to w porządku czekolada ale taka „płaska” w smaku. W gorzkich
tabliczkach lubimy zadzior kakao a tutaj wszystko zostało stłumione bez
jakiegoś konkretnego wyrazu.
Podsumowanie: Takie słodkości bez cukru zadowolą nie jedną osobę, która musi go unikać. Tabliczki posiadają również informację o wymiennikach węglowodanowych (WW) i białkowo-tłuszczowych (WBT), więc będą pomocne dla diabetyków.
Do białych tabliczek chętnie byśmy jeszcze wróciły i proszę
nie piszcie komentarzy typu „biała czekolada to nie czekolada” ;) Wiemy jaka
jest definicja czekolady ale jakoś niekoniecznie określenie „biały wyrób
czekoladopodobny” dobrze brzmi, prawda? ;) Gorzka nie skradła naszych serduszek
i zdecydowanie zostałybyśmy przy naszych ulubionych gorzkich 80% i 95% ;)
Ocena: 4,5 pandy
Gorzka czekolada z mango
Ocena: 4 pandy
Przyznam, że nie kuszą mnie te czekolady i połączenie smaków ale pewnie znajdą się zainteresowani. Ja do tej grupy nie nalezę ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie ma żadnej mlecznej... Ale jeśli już bym miała wybierać to chyba biała z kokosem bo nie przepadam za owocowymi slodyczami :)
OdpowiedzUsuńFirma ma mnóstwo czekolad, na pewno znalazłabyś coś dla siebie :)
Usuńtej białej chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńW takim razie skuszę się na białą :)
OdpowiedzUsuńa myślałam,że z mango będzie najlepsza:)
OdpowiedzUsuńteż tak myślałyśmy :P
UsuńJa bym wybrała Kokosową. 😁
OdpowiedzUsuńJa mam bana na czekolady :D
OdpowiedzUsuńBiała czekolada tak :) Bardzo lubię, a starsznie dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSkłady kiepskie...no i to mleko w proszku:( Oj najlepiej słodycze robić q domu samemu albo bazować na owocach ;)
OdpowiedzUsuńOprócz mleka w proszku co jest kiepskie w składzie?
Usuń-maltitol czyli w skrócie substancja słodząca o niskim IG?
-tłuszcz kakaowy, który jest podstawą czekolady?
-inulina czyli wielocukier o prozdrowotnych właściwościach?
-czy lecytyna, która również sprzedawana jest jako suplement o szeregu właściwościach zdrowotnych dla człowieka?
Wiemy, że mleko w proszku nie jest prozdrowotne ale jest podstawą białej "czekolady", jeśli ktoś ją lubi to przez ten jeden składnik ma się jej wystrzegać? Dobrze, że są firmy, które białe tabliczki nieco ulepszają aby nie był to sam cukier i tłuszcz.
Nie nadużywajmy określeń takich jak "skład kiepski" czy "sam syf" (takie też już czytałyśmy) kiedy nie jest to prawda bo to bardzo szkodliwe dla firmy, która próbuje osłodzić życie np. diabetykom.
Rozmarzylam sie, jako niepoprawna milosniczka jakiejkolwiek czekolady, czekolada z dodatkami, jagodami i innymi przyjemnosciami tak rozkosznie dziala mi na wyobraznie.
OdpowiedzUsuńTeż mamy słabość do czekolad :D
UsuńNie przepadam za białą czekoladą, ale te wersje mają fajne dodatki, więc może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy w podaniu składu nie macie przypadkiem pomylonej kolejności? Widzę przy jagodach goji orzech kokosowy i odwrotnie :) Szkoda, że wariant kokosowy nie dotyczy gorzkiej czekolady.
OdpowiedzUsuńNieeee no co ty xD
Usuń(dzięki :*)
chętnie bym poznała, bo trafiłyby w moje podniebienie :D
OdpowiedzUsuńJa chętnie wypróbuję! Kocham czekolady, a skutki niepożądane to za sobą niesie :D
OdpowiedzUsuńMożna te skutki trochę zmniejszać wybierając czekolady z nieco lepszymi zamiennikami :)
UsuńZnam je:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym białą. Koniecznie z kokosem, bo goji nie cierpię, a skoro wiórki nie są kwaśnorzygowinowe, powinno być git.
OdpowiedzUsuńDobre określenie na wiórki :P
UsuńTakie czekolady to chyba muszę sprawić dla mojego syna bo on kocha słodkie to takie bez cukru mu się przydadzą dla odmiany :)
OdpowiedzUsuńWarto sobie niektóre słodycze urozmaicać w tą lepszą stronę niż tylko i wyłącznie przed nimi uciekać :)
Usuń