Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Cynamonowa tarta z gruszkami i popcornem kokosowym (bez cukru białego, glutenu, laktozy, wegańskie)
Kilka razy pisałyśmy, że nie lubimy robić tart. Zawsze były to dla nas ciasta za cienkie bez wyrazu bo to właśnie torty i ich warstwy robiły na nas wrażenie. Jednak postanowiłyśmy to nasze przekonanie zmienić kupując formę na tartę. Postanowiłyśmy, że nasze ciacho będzie wypełnione gruszkami w cynamonie a imbirowy kruchy spód i karmelowy popcorn będą dopełniać całość aby nikomu nie przyszło na myśl, że ta tarta jest nudna 😃 A Wy jakie macie podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉
Składniki (śr: do 27 cm):
Kruchy spód
-90g skrobi
ziemniaczanej
-90g mąki
ryżowej
-50g mąki
kukurydzianej
-130g mąki
owsianej bezglutenowej
-70g
zmielonych orzechów (dowolnych)
-2 łyżeczki
proszku do pieczenia (kamień winny)
-150g
ksylitolu
-100g oleju
rzepakowego
-110-30g
napoju roślinnego
-3 łyżeczki babki
jajowatej
-3 łyżeczki
cynamonu
-2 łyżeczki
mielonego imbiru
Nadzienie
gruszkowe
-1kg gruszek
miękkich
-2 łyżeczki
skrobi
-cukier
kokosowy
-cynamon
Dodatkowo
-kukurydza popcornowa
-olej rzepakowy
-cukier
kokosowy
-cynamon
-gorzka
czekolada + sylikonowa forma na lód/czekoladki
KRUCHY SPÓD
1. Skrobię,
mąki, orzechy, cynamon, imbir i proszek wymieszać razem.
2. Olej,
ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy
całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i
odstawić na 3 minuty.
4. Wlać
mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto
włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej
zwarte.
6. Następnie
ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte.
7. Zostawić
trochę ciasta aby później wylepić nieco boki.
NADZIENIE
GRUSZKOWE
8. Gruszki obrać
i pociąć na duże kawałki. Włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i pod
przykryciem gotować kilka minut aż gruszki lekko zmiękną i puszczą sok.
9. Dodać do
nich odrobinę cukru kokosowego i cynamon, wymieszać.
10. Odlać
większą część soku z garnka do innego naczynia i w tym soku rozpuścić skrobie.
11. Do
garnka z gruszkami wlać sok ze skrobią i całość energicznie mieszać trzymając
na małym ogniu.
12. Gruszki
w kisielu przełożyć na surową tarte i wyrównać górę, boki obkleić nieco resztą
ciasta.
13. Piec w
170-80’C ok 20-30 minut.
14. Po
wystudzeni tarty zrobić popcorn, który jeszcze ciepły posypać cynamonem i
cukrem kokosowym. Można udekorować jeszcze całość czekoladkami u nas gorzka
czekolada w kształcie gruszek.
Rzadko robię tarty bo nie bardzo przepadam za kruchym ciastem. Wolę biszkopty, ucierane albo drozdzowe :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy bardzo kruche ciasto ale nie koniecznie w płaskiej formie xD
Usuńjest cynamon, jestem w niebie:)
OdpowiedzUsuńjest cynamon, jestem w niebie! :)
OdpowiedzUsuńTak samo jak my :D
UsuńNie nowość jeśli to napiszę, ale zasługuje na słowo: OBŁĘDNA!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i przepraszam za opóźnienia, od teraz mam nadzieję już odpisuję na bieżąco ;*
Pozdrawiam serdecznie
Sara's City
Mam tak samo choc muszę przyznac że od czasu do czasu piekę. Właśnie mamy bezglutenową:) Podoba mi się ten popcorn ale nie wiem czy u mnie przejdzie:)
OdpowiedzUsuńWarto chociaż raz spróbować :)
UsuńZ jednej strony kusi a z drugiej jest tak piękna, że szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńWszystko co piękne zasługuje na zjedzenie :D
UsuńJa to zadko pięknie tarty bo nie zawsze mi wyjdą :) Wasz wypiek jest jak zwykle obłędny :)
OdpowiedzUsuńTa jest nawet łatwa więc polecamy wypróbować :D
UsuńSmakowicie wygląda ta Wasza tarta :) Właśnie mi przypomniałyście, ze dawno jej nie jadłam :) Spróbuję zrobić z Waszego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńKolejny raz zachwyca ten popcorn :)
OdpowiedzUsuńPopcorn jak się okazuje można robić na tysiące sposobów :D
Usuńjest cynamon jest pysznie :D
OdpowiedzUsuńKolejny raz jestem pod wrażeniem waszych pomysłów! A tarty bardzo lubię i piec i jeść, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
OdpowiedzUsuńNa wytrawnie kiedyś na pewno zrobimy :) Dziękujemy :)
UsuńŚwietny przepis i jak zwykle przepiękne, apetyczne zdjęcia :) Tarty robię zarówno na słodko jak i na wytrawnie.Tutaj zachwycił mnie dodatek popcornu! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Tartę na wytrawnie mamy jeszcze przed sobą :D
UsuńNie przepadam za popcornem, ale tutaj bym go wszamała :D
OdpowiedzUsuńMy popcorn zaczęłyśmy lubić jak same go zrobiłyśmy bo dostałyśmy kukurydzę :P
UsuńJuż wiem co zrobię mojej mamie na urodziny :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować :)
Usuńale bym się zajadała :D wygląda pusznie
OdpowiedzUsuńTo musi być pychotka, gruszki i cynamon świetnie pasują do siebie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważamy :)
UsuńZrobię na dziecięcą imprezkę :)
OdpowiedzUsuńPopcorn na pewno zrobi szał :)
UsuńNa pewno świetnie smakuje ❤
OdpowiedzUsuńpożeram wzrokiem... smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść takie ciacho przez monitor :)
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nikt nie robił tart, ale wygląda tak apetycznie że bym od razu zjadła z pół hahaha!;)
OdpowiedzUsuńSzczególnie, że tarta jest płaska i też mamy wrażenie, że możemy zjeść dwie takie xD
UsuńOdpadłam! :o Wygląda to nieziemsko, muszę spróbować! Ja lubię tarty, szczególnie upodobałam sobie taką z masą z mascarpone i białej czekolady i borówkami
OdpowiedzUsuńO kurcze, brzmi apetycznie :D
UsuńOstatnio mam fazę na gruszki :D Wciąż dodaję je do owsianki ;)
OdpowiedzUsuńMy mamy podobnie :D
UsuńAch, pięknie wygląda, gdyby nie ten cynamon, którego nienawidzę,to zaczęłabym lizać monitor :p
OdpowiedzUsuńBez niego również byłoby smacznie :D
UsuńTo jest coś obłędnego! Koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńNie mam bladego pojęcia jak smakuje takie połączenie... Ale przy Waszych zdolnościach jestem w stanie się do tego przekonać .😉❤️
OdpowiedzUsuńSmakuje wybitnie! :D
Usuńa może otworzycie cukiernię?:D
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję na to w przyszłości :D
UsuńJa czekam na Waszą cukiernię! :D
OdpowiedzUsuńQue buena pinta! Te espero por mi blog, espero que te guste mi último post! 🌻🌻🌻
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda ☺
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się wybornie! Ależ ona musi pięknie pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńTaaak szczególnie jak się piecze <3
UsuńMM uwielbiam desery cynamonowe :*
OdpowiedzUsuńWłasnie muszę wykorzystać moją kukurydzę na pop corn i proszę mam inspirację <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńTarta wygląda super i łącze się z Wami, też nie lubię robić tart, ale czasem Mi się zdarzy XD
OdpowiedzUsuńNam chyba też się to będzie częściej zdarzać bo kupiłyśmy formę więc trzeba z niej korzystać xD
UsuńPysznie się prezentuje ta tarta :) A cynamon i popcorn mnie kupiły :D
OdpowiedzUsuńGruszki i cynamon to zawsze połączenie doskonałe. A pomysł na spód do tarty bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak dobrze, że mogłabym poświęcić efekt własnej redukcji, żeby schrupać taką tartę w całości :)
OdpowiedzUsuńhaha najlepszy komentarz i bardzo to doceniamy :D
UsuńJak zawsze zachęca!
OdpowiedzUsuńJa z kolei nigdy nie lubiłam tart jeść. Wydawały mi się za twarde, zbyt zwięzłe... no takie nah. Wolałam puszyste ciacha. Albo po prostu wyrośnięte. I miękkie. Obecnie nie jem żadnych, więc raczej nie będę miała okazji przekonać się do tarty.
OdpowiedzUsuńDobra, musze się w końcu zabrać za ten przepis bo widzę, że slina mi cieknie już dłuższy czas :)
OdpowiedzUsuń