Cynamonowa tarta z gruszkami i popcornem kokosowym (bez cukru białego, glutenu, laktozy, wegańskie)


Kilka razy pisałyśmy, że nie lubimy robić tart. Zawsze były to dla nas ciasta za cienkie bez wyrazu bo to właśnie torty i ich warstwy robiły na nas wrażenie. Jednak postanowiłyśmy to nasze przekonanie zmienić kupując formę na tartę. Postanowiłyśmy, że nasze ciacho będzie wypełnione gruszkami w cynamonie a imbirowy kruchy spód i karmelowy popcorn będą dopełniać całość aby nikomu nie przyszło na myśl, że ta tarta jest nudna 😃 A Wy jakie macie podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉






Składniki (śr: do 27 cm):

Kruchy spód
-90g skrobi ziemniaczanej
-90g mąki ryżowej
-50g mąki kukurydzianej
-130g mąki owsianej bezglutenowej
-70g zmielonych orzechów (dowolnych)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150g ksylitolu
-100g oleju rzepakowego
-110-30g napoju roślinnego
-3 łyżeczki babki jajowatej
-3 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki mielonego imbiru

Nadzienie gruszkowe
-1kg gruszek miękkich
-2 łyżeczki skrobi
-cukier kokosowy
-cynamon

Dodatkowo
-kukurydza popcornowa
-olej rzepakowy
-cukier kokosowy
-cynamon
-gorzka czekolada + sylikonowa forma na lód/czekoladki

KRUCHY SPÓD
1. Skrobię, mąki, orzechy, cynamon, imbir i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte.
7. Zostawić trochę ciasta aby później wylepić nieco boki.

NADZIENIE GRUSZKOWE
8. Gruszki obrać i pociąć na duże kawałki. Włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i pod przykryciem gotować kilka minut aż gruszki lekko zmiękną i puszczą sok.
9. Dodać do nich odrobinę cukru kokosowego i cynamon, wymieszać.
10. Odlać większą część soku z garnka do innego naczynia i w tym soku rozpuścić skrobie.
11. Do garnka z gruszkami wlać sok ze skrobią i całość energicznie mieszać trzymając na małym ogniu.
12. Gruszki w kisielu przełożyć na surową tarte i wyrównać górę, boki obkleić nieco resztą ciasta.
13. Piec w 170-80’C ok 20-30 minut.
14. Po wystudzeni tarty zrobić popcorn, który jeszcze ciepły posypać cynamonem i cukrem kokosowym. Można udekorować jeszcze całość czekoladkami u nas gorzka czekolada w kształcie gruszek.


63 komentarze:

  1. Rzadko robię tarty bo nie bardzo przepadam za kruchym ciastem. Wolę biszkopty, ucierane albo drozdzowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy bardzo kruche ciasto ale nie koniecznie w płaskiej formie xD

      Usuń
  2. jest cynamon, jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest cynamon, jestem w niebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie nowość jeśli to napiszę, ale zasługuje na słowo: OBŁĘDNA!

    Dziękuję za odwiedziny i przepraszam za opóźnienia, od teraz mam nadzieję już odpisuję na bieżąco ;*
    Pozdrawiam serdecznie
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam tak samo choc muszę przyznac że od czasu do czasu piekę. Właśnie mamy bezglutenową:) Podoba mi się ten popcorn ale nie wiem czy u mnie przejdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z jednej strony kusi a z drugiej jest tak piękna, że szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to zadko pięknie tarty bo nie zawsze mi wyjdą :) Wasz wypiek jest jak zwykle obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest nawet łatwa więc polecamy wypróbować :D

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda ta Wasza tarta :) Właśnie mi przypomniałyście, ze dawno jej nie jadłam :) Spróbuję zrobić z Waszego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny raz zachwyca ten popcorn :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popcorn jak się okazuje można robić na tysiące sposobów :D

      Usuń
  10. Kolejny raz jestem pod wrażeniem waszych pomysłów! A tarty bardzo lubię i piec i jeść, zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wytrawnie kiedyś na pewno zrobimy :) Dziękujemy :)

      Usuń
  11. Świetny przepis i jak zwykle przepiękne, apetyczne zdjęcia :) Tarty robię zarówno na słodko jak i na wytrawnie.Tutaj zachwycił mnie dodatek popcornu! Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Tartę na wytrawnie mamy jeszcze przed sobą :D

      Usuń
  12. Nie przepadam za popcornem, ale tutaj bym go wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My popcorn zaczęłyśmy lubić jak same go zrobiłyśmy bo dostałyśmy kukurydzę :P

      Usuń
  13. Już wiem co zrobię mojej mamie na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale bym się zajadała :D wygląda pusznie

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi być pychotka, gruszki i cynamon świetnie pasują do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobię na dziecięcą imprezkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pożeram wzrokiem... smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż chciałoby się zjeść takie ciacho przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie nigdy nikt nie robił tart, ale wygląda tak apetycznie że bym od razu zjadła z pół hahaha!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie, że tarta jest płaska i też mamy wrażenie, że możemy zjeść dwie takie xD

      Usuń
  20. Odpadłam! :o Wygląda to nieziemsko, muszę spróbować! Ja lubię tarty, szczególnie upodobałam sobie taką z masą z mascarpone i białej czekolady i borówkami

    OdpowiedzUsuń
  21. Ostatnio mam fazę na gruszki :D Wciąż dodaję je do owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ach, pięknie wygląda, gdyby nie ten cynamon, którego nienawidzę,to zaczęłabym lizać monitor :p

    OdpowiedzUsuń
  23. To jest coś obłędnego! Koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mam bladego pojęcia jak smakuje takie połączenie... Ale przy Waszych zdolnościach jestem w stanie się do tego przekonać .😉❤️

    OdpowiedzUsuń
  25. a może otworzycie cukiernię?:D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja czekam na Waszą cukiernię! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Que buena pinta! Te espero por mi blog, espero que te guste mi último post! 🌻🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  28. Tarta prezentuje się wybornie! Ależ ona musi pięknie pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Własnie muszę wykorzystać moją kukurydzę na pop corn i proszę mam inspirację <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Tarta wygląda super i łącze się z Wami, też nie lubię robić tart, ale czasem Mi się zdarzy XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam chyba też się to będzie częściej zdarzać bo kupiłyśmy formę więc trzeba z niej korzystać xD

      Usuń
  31. Pysznie się prezentuje ta tarta :) A cynamon i popcorn mnie kupiły :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Gruszki i cynamon to zawsze połączenie doskonałe. A pomysł na spód do tarty bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  33. To wygląda tak dobrze, że mogłabym poświęcić efekt własnej redukcji, żeby schrupać taką tartę w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja z kolei nigdy nie lubiłam tart jeść. Wydawały mi się za twarde, zbyt zwięzłe... no takie nah. Wolałam puszyste ciacha. Albo po prostu wyrośnięte. I miękkie. Obecnie nie jem żadnych, więc raczej nie będę miała okazji przekonać się do tarty.

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobra, musze się w końcu zabrać za ten przepis bo widzę, że slina mi cieknie już dłuższy czas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger