TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV

Lubicie robić tarty? My nie jesteśmy ich fankami, zdecydowanie częściej sięgamy po mniejsze wersję tych nietypowych form. Mini tarty są świetnym deserem nie tylko smacznym ale również wizualnym bo wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jeśli macie ochotę na takie i wiele innych podobnych przepisów to zapraszamy gorąco na naszego Instagrama candypandas.pl po desery i wypieki, które nie zawsze znajdziecie na blogu 👌



Kruche tartaletki  z pralinami
Tartaletki
- 1szkl. mąki kukurydzianej
- 1szkl. mąki ryżowej
- 1 jajko (wegańska wersja to 1 łyżeczka mielonego lnu zalana 5 łyżkami ciepłej wody)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki melasy/syropu klonowego/miodu
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- ok. pół szklanki sezamu
- ok. pół szklanki wiórków kokosowych

Pralinki
- 2 szkl. suszonych daktyli
- 2 szkl. suszonych fig
- 2 szkl. suszonych moreli lub żurawiny
- karob lub kakao
- imbir mielony i cynamon
-2 łyżki oleju kokoswego
-wiórki kokosowe, mielone orzechy, kakao do posypki

1. Wszystkie suche składniki wymieszać.
2. Do suchych  dodać składniki mokre. Ciasto zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę.
3. Owinąć kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu wyjdzie z formy po upieczeniu).
5. Piec w 180°C do zarumienienia.
6. Suszone owoce na kulki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie odlać wodę.
7. Wrzucić owoce do blendera dodać przyprawy oraz karob lub kakao i wszystko zblendować na gładko. Spróbuj masę i dodaj więcej karobu lub przypraw.
8. Masę najlepiej schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki i obtoczyć je np. w karobie, wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzeszkach.
9. Tartaletki wypełnij ulubionym budyniem (u nas zblendowana kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z karobem i ksylitolem) i udekoruj kuleczkami.



Kruche mini tarty z lodami

Mini tarty (10 tartaletek o śr. 6 cm):
-110g mąki słonecznikowej
-110g mąki migdałowej
-100g ksylitolu
-1 łyżeczka mielonego lnu
-55g oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki tahini

Lody bananowe
-3 dojrzałe zamrożone banany
-3 łyżki masła orzechowego

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść z rozpuszczonym olejem lub masłem. Wypełnić foremki (jeśli używacie metalowych tak jak my to na spód włóżcie wycięte małe kółeczka a boki przesmarujcie olejem wtedy łatwo po upieczeniu wyjdą z foremki za pomocą podważania cienkim patyczkiem).
2. Piec w 180°C aż z wierzchu będą przypieczone.
3. Po wystudzeniu małych tart i wyciagnięciu ich z formy wykonać lody.
4. Banany zblendować na gładką masę z masłem orzechowym i wypełnić nimi tarty dekorując owocami i sezamem.


Mini szarlotki

Składniki na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych tartaletek:
-180g mąki ryżowej
-120g mąki z ciecierzycy
-80g ksylitolu
-60g miodu/melasy
-60g oleju kokosowego lub masła
-2 średnie jajka

Farsz
-1 kg jabłek
-cynamon, ksylitol

1. Olej, miód i ksylitol razem podgrzać ale nie zagotować w garnuszku i mieszać aby ksylitol częściowo się rozpuścił.
2. Mąki wymieszać razem i dodać ostudzoną mieszankę oleju ze słodzidłami oraz rozbełtane jajka.
3. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
4. Następnie odciąć 1/3 ciasta i w folii włożyć do zamrażarki.
5. Resztę ciasta delikatnie zagnieść aby było bardziej plastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie to zagnieść posypując mąką ryżową.
6. Odrywać kawałki ciasta i rozgniatając w dłoniach wylepić formę, na końcu ponakłuwać solidnie widelcem.
7. Piec w 150°C do zarumienienia (nie podajemy czasu, bo to wszystko zależy od danego piekarnika). 
8. FARSZ: 1 kg jabłek obrać i pokroić na kawałki.
9. Połowę włożyć do wysokiego garnka i wlać 1/4 szklanki wody. Jabłka pod przykryciem prażyć na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, dodać resztę jabłek i nadal prażyć ale tylko kilka minut aby nowa partia jabłek wystarczająco zmiękła.
10. Dodać cynamon i ksylitol według własnych preferencji i farsz zostawić odkryty do wystudzenia.
11. Farsz wyłożyć na upieczony spód delikatnie dociskając aby nie zostały pęcherzyki powietrza.
12. Wyciągnąć resztę ciasta z zamrażarki, rozwałkować i wykroić różne kształty, którymi należy udekorować górę. Całość można posypać cukrem kokosowym.
13. Piec w 150°C do zarumienienia.


37 komentarzy:

  1. Świetne pomysły, szczególnie te mini szarlotki :D, uwielbiam ciasta z jabłkami :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotki czy też jabłeczniki cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Widzę to po klientach w pracy :)

      Usuń
  2. Kruche ciasta nigdy nie były moimi ulubionymi - zawsze wybieralam biszkoptowe, ucierane albo drozdzowe, a tarty i inne kruche zostawialam na koniec :) mimo wszystko z tych zaprezentowanych przez was najbardziej podoba mi się ta z lodami! Kocham lody i taka wersje na pewno zjadlabym ze smakiem ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my jakoś kruche chyba wolimy bardziej... chociaż trudno się zdecydować xD

      Usuń
  3. Niedziela rozpusta;D Piękne Wam powychodziły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie propozycje są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam trzy wspomnienia przepysznych tartaletek i babeczek:
    1. Na każdych urodzinach mojej koleżanki z przedszkola były gotowe, kupne spody babeczkowe, które mama koleżanki wypełniała sezonowymi owocami - rzecz działa się wiosną, więc mmm - i bitą śmietaną.
    2. Kiedy za dzieciaka odwiedzałam babcię, kupowała w piekarni wielkie i wilgotne wewnątrz babeczki z jabłkami i cynamonem. O rety, ale były smaczne.
    3. W sklepie osiedlowym na wagę można było kupić małe i dość twarde babeczki z nadzieniem kajmakowym oraz orzechem włoskim na górze. Unicorn smaku w tamtym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie gotowe spody dobrze znamy bo nasza mama zawsze je kupowała na imprezy urodzinowe w dzieciństwie, właśnie żeby wypełnić je owocami i galaretką :D

      Usuń
  6. Muszą być pyszne, a wyglądają fantastycznie :) lubię takie małe słodkości, a w Waszym wykonaniu skusiłabym się na wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. miałam wczoraj piec coś podobnego, ale stanęło na cieście;)
    pięknie Wam wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I którą tu teraz wybrać jak wszystkie tak pysznie wyglądają. Biorę wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. robić może nie, ale jeść - uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. cudne, jeśli chodzi o tarty to ja wolę wersje wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my jakoś nie możemy się przekonać do wytrawnych :P

      Usuń
  11. Niemożna Twojego bloga oglądać, zawsze robisz smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. te z truskawkami chyba podobają nam się najbardziej, ale wszystkie wyglądają i pewnie smakują obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam tarty za mnogość możliwości ich nadziewania. Chociaż ja akurat najbardziej lubię te wersje duże (bo szybciej się robi) to chętnie podpatrzę pomysły na kolejne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jeszcze nie mamy formy na dużą tartę więc zostają nam małe xD

      Usuń
  14. Wszystkie niesamowicie smakowite! Ale te mini tarty z lodami! Cudo! Oj, jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  15. No i człowiek zrobił się głodny :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dwie pierwsze opcje - dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie wyglądają te wasze tartaletki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. retyyyy <3
    aż zgłodniałam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. nie mogłabym się zdecydować :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff
    from. Many thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just book mark this site.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i tartaletki, ale w większości na słono. Wasze propozycje są kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszytskie robią pewnie szał na stolę. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm, to ja na pierwszy raz wybieram te z lodami 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger