Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV
Lubicie robić tarty? My nie jesteśmy ich fankami, zdecydowanie częściej sięgamy po mniejsze wersję tych nietypowych form. Mini tarty są świetnym deserem nie tylko smacznym ale również wizualnym bo wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jeśli macie ochotę na takie i wiele innych podobnych przepisów to zapraszamy gorąco na naszego Instagrama candypandas.pl po desery i wypieki, które nie zawsze znajdziecie na blogu 👌
Kruche tartaletki
z pralinami
Tartaletki
- 1szkl.
mąki kukurydzianej
- 1szkl.
mąki ryżowej
- 1 jajko
(wegańska wersja to 1 łyżeczka mielonego lnu zalana 5 łyżkami ciepłej wody)
- 2 łyżki
ksylitolu
- 2 łyżki
melasy/syropu klonowego/miodu
- 5 łyżek
roztopionego oleju kokosowego
- ok. pół
szklanki sezamu
- ok. pół
szklanki wiórków kokosowych
Pralinki
- 2 szkl.
suszonych daktyli
- 2 szkl.
suszonych fig
- 2 szkl.
suszonych moreli lub żurawiny
- karob lub
kakao
- imbir
mielony i cynamon
-2 łyżki
oleju kokoswego
-wiórki
kokosowe, mielone orzechy, kakao do posypki
1. Wszystkie
suche składniki wymieszać.
2. Do
suchych dodać składniki mokre. Ciasto
zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta
będzie można uformować elastyczną kulkę.
3. Owinąć
kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Następnie
wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru
do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu
wyjdzie z formy po upieczeniu).
5. Piec w
180°C do zarumienienia.
6. Suszone
owoce na kulki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie odlać wodę.
7. Wrzucić
owoce do blendera dodać przyprawy oraz karob lub kakao i wszystko zblendować na
gładko. Spróbuj masę i dodaj więcej karobu lub przypraw.
8. Masę
najlepiej schłodzić w lodówce, następnie formować małe kuleczki i obtoczyć je
np. w karobie, wiórkach kokosowych, rozdrobnionych orzeszkach.
9. Tartaletki
wypełnij ulubionym budyniem (u nas zblendowana kasza jaglana gotowana na mleku
kokosowym z karobem i ksylitolem) i udekoruj kuleczkami.
Kruche mini
tarty z lodami
Mini tarty
(10 tartaletek o śr. 6 cm):
-110g
mąki słonecznikowej
-110g
mąki migdałowej
-100g
ksylitolu
-1
łyżeczka mielonego lnu
-55g
oleju kokosowego lub masła
- 2
łyżki tahini
Lody
bananowe
-3 dojrzałe
zamrożone banany
-3 łyżki
masła orzechowego
1. Wszystkie
składniki na ciasto zagnieść z rozpuszczonym olejem lub masłem. Wypełnić
foremki (jeśli używacie metalowych tak jak my to na spód włóżcie wycięte małe
kółeczka a boki przesmarujcie olejem wtedy łatwo po upieczeniu wyjdą z foremki
za pomocą podważania cienkim patyczkiem).
2. Piec w
180°C aż z wierzchu będą przypieczone.
3. Po
wystudzeniu małych tart i wyciagnięciu ich z formy wykonać lody.
4. Banany
zblendować na gładką masę z masłem orzechowym i wypełnić nimi tarty dekorując
owocami i sezamem.
Mini
szarlotki
Składniki na
jedną dużą tartę lub kilka mniejszych tartaletek:
-180g mąki ryżowej
-120g
mąki z ciecierzycy
-80g
ksylitolu
-60g
miodu/melasy
-60g
oleju kokosowego lub masła
-2
średnie jajka
Farsz
-1 kg jabłek
-cynamon, ksylitol
1. Olej,
miód i ksylitol razem podgrzać ale nie zagotować w garnuszku i mieszać aby
ksylitol częściowo się rozpuścił.
2. Mąki
wymieszać razem i dodać ostudzoną mieszankę oleju ze słodzidłami oraz
rozbełtane jajka.
3. Ciasto
zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
4. Następnie
odciąć 1/3 ciasta i w folii włożyć do zamrażarki.
5. Resztę
ciasta delikatnie zagnieść aby było bardziej plastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie
to zagnieść posypując mąką ryżową.
6. Odrywać
kawałki ciasta i rozgniatając w dłoniach wylepić formę, na końcu ponakłuwać
solidnie widelcem.
7. Piec w
150°C do zarumienienia (nie podajemy czasu, bo to wszystko zależy od danego
piekarnika).
8. FARSZ: 1 kg jabłek obrać i
pokroić na kawałki.
9. Połowę
włożyć do wysokiego garnka i wlać 1/4 szklanki wody. Jabłka pod przykryciem
prażyć na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, dodać resztę jabłek i nadal prażyć ale
tylko kilka minut aby nowa partia jabłek wystarczająco zmiękła.
10. Dodać
cynamon i ksylitol według własnych preferencji i farsz zostawić odkryty do
wystudzenia.
11. Farsz
wyłożyć na upieczony spód delikatnie dociskając aby nie zostały pęcherzyki
powietrza.
12. Wyciągnąć
resztę ciasta z zamrażarki, rozwałkować i wykroić różne kształty, którymi
należy udekorować górę. Całość można posypać cukrem kokosowym.
13. Piec w
150°C do zarumienienia.
Świetne pomysły, szczególnie te mini szarlotki :D, uwielbiam ciasta z jabłkami :P
OdpowiedzUsuńSzarlotki czy też jabłeczniki cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Widzę to po klientach w pracy :)
UsuńKruche ciasta nigdy nie były moimi ulubionymi - zawsze wybieralam biszkoptowe, ucierane albo drozdzowe, a tarty i inne kruche zostawialam na koniec :) mimo wszystko z tych zaprezentowanych przez was najbardziej podoba mi się ta z lodami! Kocham lody i taka wersje na pewno zjadlabym ze smakiem ^^
OdpowiedzUsuńA my jakoś kruche chyba wolimy bardziej... chociaż trudno się zdecydować xD
UsuńNiedziela rozpusta;D Piękne Wam powychodziły :)
OdpowiedzUsuńwszystkie propozycje są cudowne!
OdpowiedzUsuńMam trzy wspomnienia przepysznych tartaletek i babeczek:
OdpowiedzUsuń1. Na każdych urodzinach mojej koleżanki z przedszkola były gotowe, kupne spody babeczkowe, które mama koleżanki wypełniała sezonowymi owocami - rzecz działa się wiosną, więc mmm - i bitą śmietaną.
2. Kiedy za dzieciaka odwiedzałam babcię, kupowała w piekarni wielkie i wilgotne wewnątrz babeczki z jabłkami i cynamonem. O rety, ale były smaczne.
3. W sklepie osiedlowym na wagę można było kupić małe i dość twarde babeczki z nadzieniem kajmakowym oraz orzechem włoskim na górze. Unicorn smaku w tamtym czasie.
Takie gotowe spody dobrze znamy bo nasza mama zawsze je kupowała na imprezy urodzinowe w dzieciństwie, właśnie żeby wypełnić je owocami i galaretką :D
UsuńMuszą być pyszne, a wyglądają fantastycznie :) lubię takie małe słodkości, a w Waszym wykonaniu skusiłabym się na wszystkie :)
OdpowiedzUsuńmiałam wczoraj piec coś podobnego, ale stanęło na cieście;)
OdpowiedzUsuńpięknie Wam wyszły:)
To następnym razem ;)
UsuńPyszne małe cudeńka , mniamm :)
OdpowiedzUsuńI którą tu teraz wybrać jak wszystkie tak pysznie wyglądają. Biorę wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńNie można się ograniczać! :D
UsuńMini szarlotki boskie! :D
OdpowiedzUsuńrobić może nie, ale jeść - uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńcudne, jeśli chodzi o tarty to ja wolę wersje wytrawne :)
OdpowiedzUsuńA my jakoś nie możemy się przekonać do wytrawnych :P
UsuńJak zawsze przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNiemożna Twojego bloga oglądać, zawsze robisz smaka :-)
OdpowiedzUsuńOo tak z lodami *.*
OdpowiedzUsuńZ lodami :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
te z truskawkami chyba podobają nam się najbardziej, ale wszystkie wyglądają i pewnie smakują obłędnie
OdpowiedzUsuńTruskawki zawsze robią wizualną robotę :D
UsuńUwielbiam tarty za mnogość możliwości ich nadziewania. Chociaż ja akurat najbardziej lubię te wersje duże (bo szybciej się robi) to chętnie podpatrzę pomysły na kolejne wypieki :)
OdpowiedzUsuńMy jeszcze nie mamy formy na dużą tartę więc zostają nam małe xD
UsuńWszystkie niesamowicie smakowite! Ale te mini tarty z lodami! Cudo! Oj, jadłabym :D
OdpowiedzUsuńNam już też tęskno za lodami :D
UsuńNo i człowiek zrobił się głodny :D
OdpowiedzUsuńDwie pierwsze opcje - dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają te wasze tartaletki :D
OdpowiedzUsuńretyyyy <3
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam!!!!
nie mogłabym się zdecydować :D
OdpowiedzUsuńYour style is very unique in comparison to other folks I have read stuff
OdpowiedzUsuńfrom. Many thanks for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just book mark this site.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i tartaletki, ale w większości na słono. Wasze propozycje są kuszące.
OdpowiedzUsuńWszytskie robią pewnie szał na stolę. Sandra :))
OdpowiedzUsuńMmm, to ja na pierwszy raz wybieram te z lodami 😋
OdpowiedzUsuń