Bez glutenu
,
Durszlak
,
Proteiny
,
Przepisy
Sernik „plaster miodu” mango -dynia z syropem ryżowym (bez glutenu)
Jak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli bąbęlkowej w cukiernictwie. Bardzo ten motyw plastra miodu nam się podobał ale niestety miodu nie lubimy. Zamiennikiem tego słodzidła może zostać syrop ryżowy, który jest gęsty podobne jak miód. Nasza propozycja "miodowego" sernika posiada smaki mango, dyni i brzoskwini 😍
Składniki (18 cm średnicy):
Składniki (18 cm średnicy):
Spód
- 100g
daktyli suszonych
- pół
szklanki słonecznika
- 2 łyżeczki
kakao
- 2 łyżki
oleju kokosowego
Sernik
I warstwa
- 500g serka
homogenizowanego lub twarogu zmielonego na sernik
- 200g
jogurtu naturalnego
- 300g
obranego mango
- 100g musu
z dyni
- ksylitol
- odżywka
białkowa (u nas 60g smak brzoskwiniowy Sport Definition)
- żelatyna
II warstwa
- 350g musu
z dyni
- 5-6 łyżek
masy pierwszej
- ksylitol
- żelatyna
SPÓD
1. Daktyle
zalać wrzątkiem na około 30 min. Po tym czasie odcedzić je dokładnie na sitku
dociskając łyżką aby pozbyć się jak najwięcej wody.
2. Daktyle
zmielić w blenderze ze słonecznikiem, kakao i olejem. Wyłożyć masą dno
tortownicy.
SERNIK - I
warstwa
3. Serek,
jogurt, mango, 100g dyni, ksylitol i odżywkę zblendować na gładko (ilość
ksylitolu dostosować do własnych preferencji). Odłożyć z masy około 6-7 łyżek
na górną warstwę.
4. Odmierzyć
ilość masy (nam wyszło około 1300 ml) i dostosować do niej ilość żelatyny, bo
różnie żelatyny na opakowaniach mają podane proporcje (my dodajemy do ilości
żelatyny jak nam wyszła dodatkowo jeszcze jedną łyżeczkę extra aby mieć
pewność, że wszystko się ładnie ściągnie).
5. Żelatynę rozpuścić
w gorącej wodzie i kiedy lekko przestygnie zmiksować ją z masą serową.
6. Wylać
masę na spód tortownicy i włożyć do lodówki.
SERNIK – II warstwa
7. Do
odłożonych kilku łyżek masy dodać resztę musu z dyni, ksylitol i zblendować.
8. Odmierzyć
ilość masy i obliczyć potrzebną żelatynę plus jedną extra łyżeczkę aby warstwa
się mocno zżelowała gdyż łatwiej wtedy odchodzi od niej folia.
9. Masę
wylać na ściągnięta już wcześniejszą warstwę i na górę położyć i przycisnąć
folię bąbelkową. 10. Wstawić sernik do lodówki. Kiedy się sernik ściągnie
powoli oderwać folię.
11. Podawać
sernik polewając go płynnym miodem lub syropem klonowym/ryżowym.
cudowny!!!!
OdpowiedzUsuńSuper wyszedł Wam ten wzór plastra miodu na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńNam po prostu skradł serduszka :D
UsuńŚwietny pomysł, sernik wygląda pięknie, rzeczywiście jak plaster miodu :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie widziałam. Genialnie wygląda. Piękny jest niczym z wystawy :)
OdpowiedzUsuńwow,nie mogę się napatrzeć!
OdpowiedzUsuńJaki piękny !! I taki prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Zwykły wzór folii bąbelkowej a robi wrażenie :D
Usuńcudo!! muszę spróbować z tą folią przy okazji :D
OdpowiedzUsuńPrawdziwy plaster miodu, cudo 👌
OdpowiedzUsuńWow, piękny! Faktycznie jak prawdziwy plaster miodu :)
OdpowiedzUsuńPiękny, muszę sobie taki zrobić bo folii bąbelkowej mam pod dostatkiem :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Nam ten wzór bardzo się spodobał ale miód czy też syrop też robi fajną robotę :)
UsuńJesteście genialne!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i fajny pomysł na wykorzystanie folii, niby nic takiego, a daje efekt :)
OdpowiedzUsuńBajka! Cudowny! Piękny! Znakomity! Co ja mogę jeszcze napisać?? Zawsze jak tu jestem dostaje slinotoku 😊
OdpowiedzUsuńSzczególnie wszelkie spływające polewy robią takie wrażenie :D
UsuńSernik wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie, już mi ślinka cieknie :) A syropu ryżowego jeszcze nie jadłam, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSyrop ryżowy to taka inna forma cukru ale według nas smaczniejsza niż miód :D
UsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen pomysł z folią bąbelkową jest super! A serniki to moje ukochane ciasta więc ta propozycja jest zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować ten patent ;)
UsuńMusze zrobić podobny, taki na pewno mi nie wyjdzie, ale cóż, chodzi o smak :)
OdpowiedzUsuńmniammm
Na pewno wyjdzie super a nie musi być identyczny z wyglądu :)
UsuńWow, o takim wykorzystaniu folii to jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńAle odlot :D Sama nie wpadłabym na to jak zrobiłyście ten plaster miodu :D
OdpowiedzUsuńLudzie robią naprawdę odjechane rzeczy z folii bąbelkowej :D
UsuńFantastycznie wygląda, jak zwykle u Was. Smak można sobie wyobrazić albo.... zrobić taki serniczek. Pozdrawiamy cieplutko.
OdpowiedzUsuńZachęcamy do zrobienia :) Smak już taki letni byśmy powiedziały :D
UsuńFantastycznie to wygląda! Macie talent! <3
OdpowiedzUsuńSzkoda by mi bylo zjeść taką twórczość!
OdpowiedzUsuńNie można się nad ciastami rozczulać tylko jeść! :D
UsuńŚliczny! ciekawe połączenie smaków mango-dynia !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To połączenie bardzo nam przypadło do gustu :)
UsuńJakie to jest piękne! Aż nie wiem co napisać
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciacho, wygląda jak zwykle obłędnie. Widzę kilka pustych miejsc. Ktoś nie mógł się powstrzymać i "wypstrykał" bąbelki :D
OdpowiedzUsuńTe puste miejsca to błąd fabryczny folii xD wypstrykałyśmy wszystkie resztki folii po wycięciu koła :P
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńu mnie plaster miodu czeka na opis od sierpnia;), a znając siebie szybciej upiekę kolejny raz niż przygotuje zaległy post:)
hehe my też długo czekałyśmy aż go w ogóle zrobiłyśmy :P
UsuńTeż nie lubię miodu więc syrop może mi smakować. Sernik wymiata. Sandra :))
OdpowiedzUsuńGenialny sernik, wygląda wspaniale. Uwielbiam serniki więc to zdecydowanie coś dla mnie
OdpowiedzUsuńAle to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten sernik! :D Też od jakiegoś czasu chodzi mi wykorzystanie folii bąbelkowej w taki sposób ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze podoba nam się ten wzór odciśnięty na czekoladzie :)
UsuńWasze wypieki jak zwykle są oszałamiająco piękne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe co na to pszczółki? Ja jestem zachwycona:) <3
OdpowiedzUsuńPszczółki albo są smutne, że nie ma tu tak naprawdę miodku albo szczęśliwe z tego powodu więc to zależy czy to wegańskie pszczółki czy nie :P
UsuńJestem pod wrażeniem Waszego wypieku i tego jak to ciasto wygląda :) szok jaki cudowny :)
OdpowiedzUsuńCudo! Aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda ten sernik :D Cudo!
OdpowiedzUsuńTo jest przepiękne. Muszę kiedyś koniecznie wypróbować ten patent.
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bosko, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńAleż to jest cudeńko! Będzie mi się śniło po nocach!
OdpowiedzUsuń