Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Ostatnio mamy fazę na słynnego Ciasteczkowego Potworka 😃 Te szalone oczęta i ciasteczko tworzą uroczy motyw. Problemem zawsze był niebieski barwnik. Nie używamy tych sztucznych a naturalnie owoce wchodzą w fioletowe barwy. Rozwiązaniem jest użycie niebieskiej spiruliny, którą można kupić poprzez internet. Pod tą niebieską warstwą kryje się czekoladowe i do tego proteinowe  ciacho, które strukturą i konsystencją jest gdzieś pomiędzy sernikiem a brownie 😎 Skusicie się na tego uroczego potworka? 



Składniki (śr: 21 cm)

Warstwa czekoladowa
-100g ulubionej kaszy lub ryżu (u nas gryczana niepalona)
-2 dojrzałe banany
-puszka mleka kokosowego 400ml
-100g nerkowców
-40g kakao
-40g mąki kokosowej
-ksylitol

Warstwa niebieska
-400g jogurtu kokosowego (u nas z Lidla)
-4-5 łyżek ksylitolu
-100ml napoju roślinnego
-2 łyżeczki płaskie agaru
-sok z 1/2 cytryny
-niebieska spirulina w proszku

Kokosowe praliny (oczy)
-150g pasty kokosowej
-200ml mleka kokosowego
-3 łyżki ksylitolu
-wiórki kokosowe

Ciasteczka
-150g mielonych płatków owsianych bezglutenowych
-80g mąki kokosowej
-100g cukru kokosowego
-1 łyżka oleju kokosowego
-200ml napoju roślinnego
-100g masła orzechowego o dość płynnej konsystencji
-2 łyżki mielonego lnu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cynamon opcjonalnie

CIASTECZKA
1. Mąki, proszek, cynamon wymieszać razem.
2. Cukier, olej i mleko wymieszać i podgrzać so rozpuszczenia składników.
3. Do ciepłego mleka z olejem i cukrem (ale nie gorącego) dodać masło orzechowe oraz mielony len i wymieszać.
4. Mokre składniki wlać do suchych i całość zagnieść tworząc ciasto, które da się formować.
5. Ciasto można włożyć do lodówki na kilka minut a następnie formować ciasteczka, które piec w 170’C do zarumienienia.

PRALINY KOKOSOWE
6. Pastę, mleko i ksylitol pogrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników.
7. Wsypać wiórki kokosowe i  wszystko zagnieść. Wiórków dodawać partiami tyle aby z masy dało się lepić kulki. Praliny włożyć do lodówki.

WARSTWA CZEKOLADOWA
8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 3h.
9.Kaszę ugotować w ok 200g lub nieco więcej wody. Lekko przestudzić.
10. Kasze, banany, odcedzone nerkowce i mleko kokosowe zmiksować na gładką masę.
11. Następnie dodać białko roślinne, kakao i ksylitol (spróbować masę aby ustalić poziom słodkości).
12. Na koniec wsypać mąkę kokosową i całość znów dobrze zmiksować. Masa ma być gęsta.
Uwaga: Jeśli pomijasz białko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej.
13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku.
14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki.

WARSTWA NIEBIESKA
15. W małym garnuszku zalać agar napojem roślinnym, dodać ksylitol i całość zagotować ciągle mieszając. Garnuszek odstawić do wystudzenia ale ciągle pilnować zawartość aby nie przegapić momentu ścinania agaru.
16. Gdy zawartość agaru ostygnie ale nie stwardnieje dodać jogurty oraz sok z cytryny, wymieszać.
Na końcu wsypać niebieską spirulinę.
17. Niebieską masę szybko wylać na upieczoną kakaową warstwę.

18.  Gdy niebieska masa zastygnie, ciasto podzielić na równe części i udekorować.
19. Praliny można nieco ściąć aby lepiej trzymały się ciasta a za pomocą rozpuszczonej czekolady dokończyć oczy i cętki na ciasteczkach.


56 komentarzy:

  1. Jejku, jak on uroczo wygląda <3 zawsze myslalam, ze spirulina jest tyko zielona, a tu proszę :) to jest dzieło sztuki! Az szkoda by bylo jesc <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jest jeszcze fioletowa i różowa :D Trzeba przyznać, że odcień ma piękny :)

      Usuń
  2. jestem niesamowicie wręcz skuszona, cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wygląda! ze spiruliną miałam tak jak powyższej, myślałam że jest tylko zielona, a tu proszę smerfetkowa też;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że mamy wreszcie naturalny niebieski barwnik :)

      Usuń
  4. Ciasteczkowy potwór <3 Uwielbiam jego motyw :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Napracowałyście się przy tym torcie, ale efekt powala na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to nie odczuwamy, że jakoś bardzo :D Małe ciasteczka powstały przy okazji robienia dużych a oczy przy okazji robienia pralin do tortu więc jakby nie patrzeć samo ciacho dużo czasu nie zajęło a ozdoby już były :P

      Usuń
  6. genialny :D zrobię taki lubemu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda. Moje Mistrzynie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny torcik, a ta niebieska warstwa wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny dla fanów ciasteczkowego potwora :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zwłaszcza te oczy z pralinek mnie uwiodły :).
    W ogóle takie torciki z indywidualnymi ozdobami na każdym kawałku są świetną alternatywą na przykład dla dziecięcych tortów z figurkami z masy cukrowej. Wysiłku w sumie niewiele, a każdy ma słodką ozdobę dla siebie. I to taką, którą da się zjeść w przeciwieństwie do tej z masy cukrowej.
    Chyba zapiszę to na kolejne urodziny małego J. Albo zrobię na swoje, a co :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważamy :D ostatnio bardzo wkręcamy się w tego typu ozdoby :)

      Usuń
  11. Ostatnio wgryzam się w przepisy wegańskie. Podoba mi się ta kuchnia. Weganką nigdy nie zostanę, ale bardzo lubię różnorodność i smaki, które proponuje dieta wegańska. Na pewno wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my :) Jesteśmy wegetariankami i bardzo lubimy eksperymentować z wege ciastami ale mamy ogromną słabość do serników z twarogu :P

      Usuń
  12. superowe ciacho, ten niebieski kolor taki smerfowy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Niebieską spirulinę widziałam kilka lat temu na zagranicznych blogach, fajnie, że jest dostępna także dla nas. Fajnie, kreatywnie ją użyłyście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też od dawna ją widujemy na zagranicznych stronach i wreszcie można ją dostać w PL więc nie mogłyśmy się oprzeć :D

      Usuń
  14. Zbieram szczękę z podłogi! Prawdziwa rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bajecznie. Macie pomysły dziewczyny. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne, całość wykonania, jak zawsze perfekcyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja córka gdy zobaczyła ten torcik powiedziała tylko jedno "Ale słodziak!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochamy robić takie ciacha dla dzieci i ich szczerych reakcji :D

      Usuń
  18. Niebieska spirulina! O tym jeszcze nie słyszałam, muszę poszukać.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pracochłonne, ale efekt końcowy niewątpliwie tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No Pandy MIAZGA wizualnie miazga <3

    OdpowiedzUsuń
  21. O rany, ale pięknie wygląda i ten błękit :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No uroczy niesamowicie, nie wiedziałam, że istnieje niebieska spirulina <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie wygląda i jak dla mnie to bajkowe ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będziemy to robić jak najdłużej :)

      Usuń
  25. OMG. Ciasteczkowy postwór wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Coś pięknego mieć na stole takiego potworka :D a potem go zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Śliczny ten ciasteczkowy potwór :) a jaki musiał być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczkowy potwór jest w naszych serduszkach zaraz po pandziach :D

      Usuń
  28. jakie cudo ! co zamiast tego białka można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszamy za tak późną odpowiedź, gdzieś nam ono umknęło :/
      Zamiast białka można użyć więcej mąki kokosowej :) Lub też dodać ze trzy łyżki skrobi. Też powinna zdziałać coś aby się nie rozpływało ;)

      Usuń
  29. Świetny do patrzenia, efektowny kolorystycznie. Bez wahania kupiłabym dla kogoś. Natomiast ja - gdybym jadła ciasta - wolałabym jednak coś klasycznego i spokojnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie pasuje do osób lubiących niestandardowe i nieklasyczne smaki ;)

      Usuń
  30. Ten torcik jest przefantastyczny! *.* Duża dawka (zdrowej) słodyczy gwarantowana :D
    I świetny przepis na ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Zdecydowanie ciasteczka też są warte uwagi :) Są przepyszne :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger