Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Number cake z kruchego ciasta, z kremem kokosowym i dyniowym (bez glutenu, cukru białego)
To ciacho zrobiłyśmy już kilka miesięcy temu... pół roku temu! Dziś nadszedł ten dzień aby ujrzał światło dzienne 😊 Ciacho było przygotowywane na 12ste urodziny ale polecamy dostosować jego kształt do własnej okazji 😃 Możecie z ciasta wykroić inne cyferki lub literki a nawet kształty jak np. serduszko 💚 Takim ciastem zrobicie wrażenie a do dekoracji możecie użyć wszystkiego 😎
Składniki:
Kruche
ciasto
-160g mąki z
cieciorki
-120g mąki
gryczanej i kukurydzianej
-60g kakao
-150g
ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
-60g syropu klonowego
-80g oleju
kokosowego
-2-3 jajka
Krem
kokosowy i dyniowy
-400g
twarogu
-300g
jogurtu greckiego
-300g puree
z pieczonej dyni Hokkaido
-ksylitol
-ok 6 -8
łyżek mąki kokosowej
Praliny
-200g
orzechów/nasion
-180g
suszonych owoców
-2 łyżki
oleju kokosowego
-dodatki do
obtoczenia: kakao, mak, kokos, płatki róży itd.
Dodatkowo
-figi
-garść
różnych orzechów
KRUCHE
CIASTO
1. W kąpieli
wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, syrop klonowy, ksylitol i wymieszać do
prawie całkowitego rozpuszczenia składników.
2. Mąki i
kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oleju i syropu oraz rozmieszane
jajka, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę
oleju i syropu lub gorącej wody.
3. Ciasto
zawinąć w folię i zostawić na ok 1h.
4. Ciasto
rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyciąć po dwie liczby (wcześniej przygotować
szablony) . Przełożyć wykrojone numery na blachę w raz z papierem do pieczenia.
5. Piec w
150’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasta (najlepiej
wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze
miękkie).
*Ciasta
zostanie trochę więcej w zależności od wielkości i grubości liczb, więc można
wyciąć inne kształty ciasteczek do ozdoby.
PRALINY
6. Ulubione
suszone owoce zalać wrzątkiem na 30 minut, następnie odsączyć i odcisnąć z
wody.
7. Do
miksera obrotowego/rozdrabniacza dodać owoce, olej kokosowy i ulubione orzechy/nasiona.
Całość blendować do uzyskania lepkiej masy dającej się formować w kulki. Gotowe
praliny obtoczyć w wybranych dodatkach.
KREM
KOKOSOWY I DYNIOWY
8. Twaróg i
jogurt zmiksować na gładko.
9. W osobnej
misce umieścić gęste puree z dyni i dodać kilka łyżek zmiksowanego twarogu z
jogurtem.
10. Oba kremy posłodzić ksylitolem. Dodać po 4
łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie sprawdzić
czy krem jest wystarczająco gęsty aby wyciskać go prze szprycę. Jeśli nie,
należy dodać odrobinę więcej mąki kokosowej.
11. Na kruche ciasto wyciskać na zmianę ze szprycy krem
kokosowy i dyniowy. Na środek co kawałek można ułożyć małe praliny aby mieć
pewność, że drugi blat utrzyma się nie wyciskając kremu z dołu. 12. Nałożyć
drugie blaty z kruchego ciasta i znów wycisnąć krem ze szprycy. Górę udekorować
pralinami, figami i orzechami.
Podbieram przepis, bo mam potrzebę na 1 ;D ale mam też pytanie - jaką macie foremkę?? silikonową czy metalową? a może wiecie która będzie lepsza?
OdpowiedzUsuńAle foremkę do czego dokładnie? Do cyferek? Jeżeli tak to my same robimy szablon z papieru i wycinamy go w cieście ;)
UsuńGdybym dostała to na talerzu to bym podziwiała. Jak cukiernicze arcydzieło <3
OdpowiedzUsuńIdealne na wystawę do cukierni, by ściągnąć klientów, albo na imprezę, żeby oczarować gości.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepszy na imprezę domową bo w krojeniu i jedzeniu nie jest łatwy w obsłudze :P W domowych warunkach i przy rodzinie nieco pokruszone ciastko i wyciśnięty krem przejdzie bez problemu :D
UsuńWygląda fantastycznie i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZdobienia widzę na bogato :D Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA jak! Musi być widać luksus i hajsy xD
UsuńJejku, ono tak cudownie wygląda! Ja się nie mogę napatrzeć na te Wasze arcydzieła :) i jeszcze z twarogiem i dynią... No pychota!!
OdpowiedzUsuńKrem wyszedł pyszny :) Ale można szaleć na różne sposoby, byleby był dość sztywny :)
UsuńCudowne te Wasze ciast:)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
UsuńJak to wygląda... istne dzieło sztuki <3
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńO rany! Wygląda jak z najlepszej cukierni! Szkoda byłoby mi go nawet zjeść. Choć musiał smakować wybitnie dobrze... Uwielbiam orzechy i owoce.
OdpowiedzUsuńNa takie ciacho bym się skusiła tylko gorzej z liczbą - jak tu jak 12 to nie ma problemu, ale swój prawdziwy wiek ułożyć :D Zawsze można się na 18 zatrzymać XD
OdpowiedzUsuńCzemu nie :D Przy wieku dość wysoko powyżej taka 18 by wszystkich rozbawiła i sprawiła przyjemność jednocześnie :P
UsuńDziewczyny - fantastycznie! Przeszłyście same siebie :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdrowe, to jeszcze niesamowicie wygląda! Nie wiem, czy podołam, ale na pewno spróbuję zrobić! :D
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować :) Powodzenia :D
UsuńDziewczyny super pomysł na torcik. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńU was zawsze same pyszności :) Gratuluje wytrwałości, bo to ciacho wygląda na mega czasochłonne
OdpowiedzUsuńTrochę czasu trzeba poświęcić ale taki efekt jest tego wart :)
UsuńCoś pięknego :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa i przepiękna prezentacja. :)
OdpowiedzUsuńAleż to bosko wygląda! Może zrobię podobny na urodziny mojego chłopaka :D
OdpowiedzUsuńPięknie! Ja ostatnio troszkę mniej "siedzę" w zdrowych przepisach.
OdpowiedzUsuńAle bez dwóch zdań mogę powiedzieć, że takie pyszne i zdrowe numery - muszą być szczęśliwe.
Mniam! Pozdrowionka dla Was.
Perfekcyjny! Krem dyniowy musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pycha i szkoda, że już trudno upolować dynie w sklepie :/
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia jak to robicie... Ale róbcie tak dalej!!!😍😍😍
OdpowiedzUsuńHaha dzięki :D
UsuńAle pyszności. Uroczy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSzanuje za kreatwność dziewczyny :D
OdpowiedzUsuńMamy szacun na dzielni jeśli chodzi o wyobraźnie :P
UsuńWow, bezglutenowa, zdrowsza i przyjemna jesienno-zimowa wersja! Wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńo mamo! jaki piękny :) a ten krem z dyni muszę wypróbować, bo dyni do tortów jeszcze nie wykorzystywałam. Brawo.
OdpowiedzUsuńA my dynie do kremów w tortach bardzo często używamy i szkoda, że już się skończyły :(
UsuńDzieło sztuki. Pięknie wygląda i pewnie jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPo prosu rewelacja :) Wygląda pięknie, ale smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńNo powiem, że się wiele dzieje jak szaleć to szalec :D
OdpowiedzUsuńSam przepis mi nic nie mówi, ale pomysł na znaki z ciasta jest ekstra. Zapamiętam i na pewno wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś już robiłyśmy jajko na Wielkanoc ale chcemy pokombinować coś jeszcze ;)
UsuńKolejne cudo w Waszym wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńArcydzieło!! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Jak zawsze jestem zachwycona Waszym dziełem :)
OdpowiedzUsuńMniam! Chciałabym taki na 30 urodziny :D
OdpowiedzUsuńRobicie arcydzieła z ciast! :)
OdpowiedzUsuńPiękny, ale sama jakoś nie mam odwagi na razie na zrobienie takiego number cakea ;) :D
OdpowiedzUsuńMy też długo się do niego zabierałyśmy :P
Usuńprzepis mega, a sposób wyknania powalił mnie na łopatki! coś pięknego! klaudia j
OdpowiedzUsuńjeju, obłędny!!
OdpowiedzUsuńpychotka!!!! :) i w dodatku mogę zaserwować moim wegetarianom <3 Super, dzięki!! :*
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Trudno o ciasto z mięsem :D
UsuńUwielbiam number cake, zawsze wzbudza entuzjazm u każdego kto je zobaczy :) Wasza 12 wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńUstawiam się w kolejce po kawałek tego arcydzieła :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem tego pomysłu i tego jak wygląda ciasto :) super
OdpowiedzUsuńWrażenie zrobiłyście piorunujące. Szczena opada i nie jestem wstanie wypowiedzieć słów zachwytu. Takie to piękne że dech zapiera
OdpowiedzUsuńO kurcze! Dziękujemy :D
UsuńRewelacyjny pomysł na tort urodzinowy ! Przepięknie wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam number cake 😍
OdpowiedzUsuńcudo !
OdpowiedzUsuń