Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
,
Wege
Tort piernikowy z galaretką żurawinową (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
Oprócz makowców i serników w świątecznym okresie nie może zabraknąć również piernika! Zapragnęłyśmy piernika wilgotnego, mocno przyprawionego z owocowym dodatkiem a do tego całkowicie wegańskiego. Udało się! 😎Wilgotność ciasta uzyskałyśmy dzięki wykorzystaniem małego buraczka, którego absolutnie w wystudzonym cieście nie było czuć. Owocowa galaretka sprawiała, że ciasto wraz czekoladą i krówkami wegańskimi Super Krówka nie jest zbyt słodkie i mdłe. Jak widać warto przemycać warzywa do ciast 😃
Piernik z
burakiem
-200g mąki
gryczanej
-140g bezglutenowej
mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
-70g mąki
ryżowej
-100g kakao
-300g buraka surowego
-220g oleju
rzepakowego
-500ml
napoju roślinnego/wody
-280-300g
ksylitolu
-5 łyżeczek
lnu
-2 łyżeczki
sody oczyszocznej + 2 łyżki octu
-4 łyżeczki
proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym)
-kilka
łyżeczek przyprawy do piernika (u nas imbir, cynamon, kardamon)
Galaretka z
żurawiną
-1 L musu z
jabłek i żurawiny
-2,5-3
łyżeczki agaru
-ksylitol
Dodatkowo
-tabliczka
czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa
-praliny w
kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem roślinnym i odrobiną oleju kokosowego)
PIERNIK Z
BURAKIEM
1. Buraka
obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na wióry w blenderze.
2. Mąki,
kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem z przyprawami.
3. Olej,
wodę/napój roślinny, ksylitol podgrzać w garnuszku.
4. Zmielić
len w młynku do kawy.
5. Zawartość
garnuszka wymieszać z lnem i burakiem, odstawić na kilka minut.
6. Sodę zalać
octem i wlać do wcześniejszej mieszanki. Całość zblendować na gładko.
7. Mokre
składniki wymieszać dokładnie z suchymi.
8. Masę wlać
do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60
minut do suchego patyczka.
9. Ciasto zostawić
do całkowitego ostudzenia.
GALARETKA Z
ŻURAWINĄ
10. Jabłka i
świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu.
(trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku
jabłek i proporcji).
11. Mus
posłodzić według uznania i całość dobrze dusić lub można nieco zblendować aby
nie było w nim dużych kawałków.
12. Agar
rozpuścić w 1/4 szkl. wody, wlać do musu i całość zagotować.
13. Biszkopt
wyrównać u góry („ścinki” wymieszać z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym do
powstania masy dającej się formować w kulki, które obtoczyć w kakao).
14. Biszkopt
podzielić na dwa równe blaty.
15. Pierwszy
blat umieścić w tortownicy lub specjalnym ringo, wlać połowę galaretki.
16. Gdy
galaretka zacznie u góry się delikatnie ścinać, nałożyć ostrożnie drugi blat,
którego polać drugą częścią galaretki. Całość włożyć do lodówki.
17. Po
stężeniu galaretek (najlepiej po kilku godzinach) wyjąć tort po odcięciu boków
cienkim nożem.
18. Całość
udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą, krówkami i pralinami.
Za taki piernikowy torcik świąteczny i urodzinowy (bo czemu nie) nie jeden dałby się pokroić :D
OdpowiedzUsuńW środku jest miejsce na świeczki :D To dla kogoś kto ma urodziny w święta :D
UsuńNo cudo mmm <3 A te krówki na bank spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, te żurawinowe to nasze ulubione :)
UsuńWiem, że wiele osób kocha wilgotną wersję piernika, ale czy czasem idea tego ciasta nie zakłada, że powinno być suche? Ja nie przepadam za piernikiem w formie ciasta w ogóle. Lubię za to niektóre pierniczki w czekoladzie (puszyste, miękkie).
OdpowiedzUsuńNie wiemy jaka jest idea piernika bo nawet takiego staropolskiego nigdy nie jadłyśmy. My jednak wolimy jeść tak jak lubimy a nie tak jak powinno być :P Z resztą wszelkie ciasta z założenia suche (np. biszkoptowe) zawsze musimy jeść z dodatkiem rozmiękczającym jak mleko czy jogurt albo herbata :P
Usuńale wspaniale wygląda ! :) bajka!
OdpowiedzUsuńCudo to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńŚlinotok :D Super krówkę też uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńKrówki tutaj dodają dodatkowego splendoru :D
UsuńZachwyca wyglądem!!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik dziewczyny! Bardzo ładnie udekorowany i na pewno smakuje super!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale na Święta musi być prawdziwy, tradycyjny piernik :P
OdpowiedzUsuńU nas nikt nie robi takiego tradycyjnego, raczej nacisk kładzie się na makowce i serniki :)
UsuńPierniki na święta muszą być obowiązkowe ale ten tort to chyba jeszcze lepsza sprawa
OdpowiedzUsuńmmm do kawki bym pożarła;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda rewelacyjnie :) aż oczy się do niego uśmiechają. Ja na razie upiekłam zwykłe pierniczki ale przetrwały tylko jeden dzień :). Tort kusi ale chyba się nie odważę :)
OdpowiedzUsuńZawsze buraka można wymienić na namoczone lub świeże daktyle ;) I na pewno też wyjdzie świetny :D
UsuńKocham pierniki! :D Dajcie kawałeczek! <3
OdpowiedzUsuńi znow cudeńko Wam wyszło :D u mnie pienik sernik i makowiec to obowiązkowy zestaw świąteczny :D :D :D
OdpowiedzUsuńNo u nas to makowiec i sernik musi być a z piernikiem to bywa różnie. Zawsze robimy go bardziej dla siebie :D
UsuńWow! Torcik wygląda niebanalnie do tego idealnie równy! Dziękujemy za przepis, chętnie skorzystamy :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się spodobał :)
UsuńDla mnie bomba! Smacznie i zdrowo. Świetny pomysł na przemycenie buraka w cieście.
OdpowiedzUsuńBuraczek fajnie nadaje wilgoci a wyczuwalny nie jest. Równie dobrze można użyć np. namoczonych daktyli i też będzie super :D
UsuńAż mi się buzia śmieje jak widzę to zdjęcie, wygląda dużo lepiej niż zwykły piernik :)
OdpowiedzUsuńAle takiego zwykłego też byśmy chętnie zjadły. Tym bardziej, że u nas się po prostu piernika nie robi :P Nie wiemy dlaczego.
UsuńCoś cudownego☺
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny tort:)
OdpowiedzUsuńW grudniu najchętniej jadła bym tylko pierniki :)
OdpowiedzUsuńmakowce też koniecznie! :D
UsuńJej, aż ślinka cieknie! Dajcie kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurawinę, więc już nawet pomijając piękny wygląd tego tortu jestem po prostu pewna że by mi smakował! :D Wszystkie desery w waszym wykonaniu wyglądają obłędnie <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Jak lubisz żurawinę i korzenne smaki to torcik jest idealny dla Ciebie :)
UsuńDawno mnie tu nie bylo-nowa szata bloga:) A tort wyglada fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńNo to już bardzo dawno w takim razie :D Hehe dziękujemy trzeba iść z postępem :D
UsuńPożarłabym taki piernik :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności Aż nie wiem jak wytrzymam do świąt 😊
OdpowiedzUsuńMniam! Palce lizać :) Prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm jak zawsze prezentuje się pysznie! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSłodko a dzięki zurawinie smaki się zrównoważą :D
OdpowiedzUsuńDokładnie jest tak jak mówisz :)
UsuńPrześliczny ten Wasz piernik :) ciekawa jestem smaku, bo piernik kojarzy mi się z miodem i korzennymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńMy za posmakiem miodu akurat nie przepadamy a takiego tradycyjnego piernika nigdy nie jadłyśmy, więc trudno powiedzieć jak bardzo nasze odbiega od oryginału :P
UsuńJak zwykle genialnie wygląda i zapewne też smakuje :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę jestem zawsze pod wielkim wrażeniem Waszych arcydzieł!
W dodatku wszystko zdrowo i wegańsko :)
Ładny kolorek włosów macie na profilowym!
Dziękujemy :) A kolor włosów nam się ciągle zmienia w odcieniach :D Teraz mamy bardziej wiśniowy niż taki bakłażan jak jest na zdjęciu :P
UsuńTa galaretka musi smakować obłędnie. Piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńwow...wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńDziewczyny jakie cudeńko :-) no zakochałam się. I jeszcze te krówki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Was za te Wasze torty, ciasta i inne słodkości :) pyszności
OdpowiedzUsuńPornfood <3 Wygląda obłędnie! Cudowne słodkości, idealne na Święta! :)
OdpowiedzUsuńMy mamy fazę na te spływające polewy xD To zawsze robi wrażenie :D
UsuńBardzo mi się podoba i zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńAle on wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńFantastyczny torcik ! Na pewno zrobiłby furorę na każdym świątecznym stole ;) Ta żurawinowa galaretka mnie zaintrygowała :D
OdpowiedzUsuńJest pyszna, żurawina świetnie łączy się z jabłkami :)
UsuńI ta spływająca czekolada :D
OdpowiedzUsuńMamy słabość do takiego zdobienia tortów i ogólnie deserów :D
UsuńI znow padlam z wrazenia! Mega!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJestem fanem pierników, zwłaszcza w okresie świątecznym. To moje małe uzależnienie. Podobnie mam z żurawiną. Ten tort to absolutne arcydzieło.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy pierniki a szczególnie z owocowymi dodatkami :D Dziękujemy :)
UsuńPiękna, zdrowa i wyjątkowo apetyczna ozdoba (i nie tylko) świątecznego stołu.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki ! I ta galaretka ... Kusicie ♥♥
OdpowiedzUsuń#candypandas# zrobiłam piernik ale go się nie da przekroić tak się sypie!Ale dlaczego??Jedyna zmienna to zamiast mąki gryczanej dodałam jaglanej ale właściwości są te same...Proszę o podpowiedz
OdpowiedzUsuńNie próbowałyśmy go robić z innych mąk ale jesteśmy skłonne winę przypisać mące jaglanej. Mąka gryczana ma właściwości klejące po złączeniu ją z gorącą wodą czy innymi płynami. Jest jej w naszym przepisie dość sporo bo prawie połowa dlatego tutaj może leżeć przyczyna. My osobiście mąki jaglanej prawie nie używamy bo zawsze nadawała sypkości i kruchości ciastom co z reguły nie jest pożądanym efektem :/
Usuń