Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego)
Jak tam przygotowania do świąt? Nie mamy w mieszkaniu choinki więc w nastój wprowadzamy się... jedzeniem 😎 Koleżanka poprosiła o przepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras, na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄
Składniki
(śr: 21 cm)
Makowy spód
-30g maku
mielonego
-50g mąki
kokosowej
-50g mąki
ryżowej
-1 jajko
-mleko/woda
Czekoladowy
sernik
-400g serka
homogenizowanego
-200g
twarogu
-100g
gorzkiej czekolady
-2 pełne
łyżki kakao
-ksylitol
-przyprawy korzenne
-przyprawy korzenne
-4 łyżeczki
żelatyny
Dodatkowo
-bezglutenowe
precelki
-czerwone
cukierki
MAKOWY SPÓD
1. Suche składniki
wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość
zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche.
2. Ciastem
wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do
zarumienienia, wystudzić.
CZEKOLADOWY
SERNIK
3. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Ser,
twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę.
5. Masę
dosłodzić ksylitolem według preferencji i doprawić korzennymi przyprawami.
6.
Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj energicznie do jej rozpuszczenia i
dodaj do sera.
Masę znów dokładnie wymieszaj/zblenduj. Wylej ją na spód i
wyrównaj.
7. Sernik
wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
8. Następnie
sernik pokrój i udekoruj precelkami oraz cukierkami.
jak smakuje tak jak wygląda to ja się wpraszam;D
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść - cudownie wygląda i na pewno tak smakuje. Fajne te reniferki xD
OdpowiedzUsuńU mnie zero świątecznego klimatu. Ani choinki, ani ozdób, ani nawet bożonarodzeniowego żarcia. Nadejście świąt poznam tylko po tym, że po Wigilii będę miała kaca, a w pracy nie pojawią się nowe zlecenia, więc będę siedzieć nad blogiem albo oglądać filmy. Łiii.
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym cieście-adoptujcie mnie:)
OdpowiedzUsuńOjejku, ale one są śliczne! Szkoda byłoby mi je zjadać - serio ;)
OdpowiedzUsuńjeju jakie słodkie! :D
OdpowiedzUsuńPyszne mega czekoladowe ciasto ❤❤❤
OdpowiedzUsuńSuper, też niedawno myślałam, żeby torcik przyozdobić takimi reniferkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serowe musy czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńOjej, mak to jedna z tych rzeczy których naprawdę nie potrafię znieść w żadnym wydaniu, dlatego jakby go czymś tutaj zastąpić to z chęcią bym spróbowała bo samo ciasto prezentuje się obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
o miami ależ to wygląda!!! wow
OdpowiedzUsuńO wygląda smakowicie ;-) Idealnie, że bez glutenu!!! Dzięki
OdpowiedzUsuńurocze te renifery i bez wątpienia pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzy Was człowiek ciągle się ślini do monitora xD
OdpowiedzUsuńAle smaczne słodziki! <3 Kocham Waszą kreatywność :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda ten sernik. Mam ochotę go upiec i wszystkich zaskoczyć
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na serniczek i jego ozdobienie. Nie odmówiłabym! U mnie w tym roku bardziej choinka, mniej jedzenie, ale już niebawem to się zmieni :D. No i zapraszam do mnie chrupnąć przedświąteczne ciasteczko, uściski!
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis. Zapisuję i zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudeńka, do tego sernikowe... - bajka!
OdpowiedzUsuńSama słodycz! *.* Tak cudownie ozdobione słodkości aż przyjemniej się je :P
OdpowiedzUsuńUrocze renifery, świetny pomysł na połączenie różnych smaków w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuńWyglada Pysznie ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńZ przyprawami korzennymi smakuje pewnie jak piernik... chyba zmienię swoje plany co do ciasta na święta i będzie sernik i piernik w jednym :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł i na prawdę prezentuje się znakomicie. Z pewnością równie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńświetny!!!
OdpowiedzUsuńWyglada Wspanile 😍 Aż chce się ugryźć kawałeczek 👏❤️
OdpowiedzUsuńNajbardziej słodkie urocze rudolfy!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Wygląda tak pięknie, że aż żal go jeść. Pozdrawiam dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne i apetyczne!
OdpowiedzUsuńTe reniferki mnie rozczuliły :D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem tego wypieku *.* Nie dość, że pięknie wygląda to musi być bardzo smakowite :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
Cudowne ciasto. Nie mogę się napatrzeć na Wasz efekt <3
OdpowiedzUsuń