Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Proteiny
,
Przepisy
Sernik proteinowy z dynią pod cytrynową kołderką (bez glutenu, cukru białego)
Mamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury 😃 Serniczek dyniowy jest jednym z naszych ulubionych wersji sernika. Tym razem dodałyśmy do niego koktajl białkowy z wanilią Eco&Fit słodzony ksylitolem i stewią a całość pokryłyśmy cienką cytrynową kołderką. Taki serniczek po treningu to wręcz nagroda za pot i łzy 💪 Warto się nim motywować! 👊 😎
Składniki (śr: 18 cm):
Składniki (śr: 18 cm):
Sernik dyniowy
-200g
twarogu chudego lub półtłustego
-400g serka
typu skyr lub homogenizowanego
-350g
pieczonej dyni hokkaido*
-40g mąki
ryżowej
-1 jajko
-ksylitol
*może być
inna np. słodka dynia, która nie ma zbyt dużo wody w sobie
Cytrynowa
polewa
-140g
śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego schłodzonego w lodówce)
-100g mleka
roślinnego
-120g
miąższu/pasty kokosowej
-ksylitol
-duża
cytryna (sok i skórka)
Dodatkowo
-Praliny:
gdy zostanie część polewy dodać wiórki kokosowe i ulepić kulki
-Gwiazdki:
owoc kaki pokroić w plastry i wycinać gwiazdki wykrawaczką do ciastek
-Posypka:
płatki kokosowe i płatki migdałowe
SERNIK
DYNIOWY
1. Dynie upiec
w piekarniku do miękkości. Jeśli dynia ma w sobie dużo wody to dobrze jest ją
nieco odsączyć.
2. Ostudzoną
dynie, twaróg, serek zmiksować na gładką masę.
3. Dodać
koktajl proteinowy oraz ksylitol według indywidualnych preferencji.
4. Następnie
dodać jajko, mąkę ryżową i całość dobrze wymieszać lub dalej miksować/blendować.
5.
Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Od zewnątrz spód tortownicy i
boki do połowy pokryć folią aluminiową. Do większego naczynia np. do
kwadratowej blaszki włożyć mniejszą tortownicę. Wlać do niej masę serową. Do
blaszki kwadratowej wlać wodę tak aby sięgała do połowy boków tortownicy i nie
wlewała się za folię aluminiową.
6. Całość
piec w 180’C ok 50-60 minut do zarumienienia góry sernika.
7. Następnie
sernik ostudzić i wyjąć z tortownicy.
CYTRYNOWA
POLEWA
8. Śmietanę
kokosową, mleko i pastę kokosową podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia i połączenia
składników.
9. Dodać
otartą skórkę z umytej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Całość dosłodzić
według uznania.
10. Polewę
lekko ostudzić.
11. Sernik
umieścić w nieco większej tortownicy lub w regulowanym ringo
metalowym/plastikowym (w takiej sytuacji spód owinąć folią spożywczą –tą taką
lepką :P- i ścisnąć gumką lub sznurkiem aby polewa nie wyciekała bokami!).
12. Polewą
wypełnić boki tortownicy oraz polać nią górę sernika. Całość włożyć do lodówki
na kilkanaście godzin najlepiej całą noc.
13. Do
reszty polewy dosypać wiórki kokosowe, tyle ile wystarczy aby masa była
plastyczna i lepiły się z niej kulki.
14. Gdy
polewa zastygnie (można dla pewności włożyć sernik do zamrażarki na 1-2h przed
wyciągnięciem) wyciągnąć sernik i
udekorować do pralinami, kaki i płatkami migdałów oraz rozmarynem.
Połączenie dyni i cytrny ... to jest coś zupełnie innego *.*
OdpowiedzUsuńCiekawe i warte wypróbowania :)
UsuńŚnieżny torcik. Tylko do tego śniegu wewnątrz chyba się dorwał jakiś pies :P
OdpowiedzUsuńWczoraj przebywałam poza domem kilka godzin. Musiałam chodzić jak opóźniona w rozwoju, żeby się nie wywalić.
Wygląda obłędnie i bardzo mnie ciekawi smak :)
OdpowiedzUsuńJestem ogromną fanką dyni i cały rok czekam na jesienny okres, żeby w końcu móc przyrządzić z niej różne potrawy. Dynię mam swoją z ogródka więc jestem poniekąd uzależniona od pory roku :P Taki sernik to świetny pomysł i z pewnością spróbuję go przyrządzić <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Nasza dynia to też z domowego tatusiowego ogródka :D A serniki z dynią chyba lubimy najbardziej :)
UsuńTen sernik wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMOja pierwsza myśl i skojarzenie... TORT WESELNY. Taki elegancki i piękny ten sernik..... Co za talent <3 Na pewno ma też smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy robić właśnie tą białą polewę bo robi wrażenie :)
Usuńteż myślałam,że to tort weselny, piękny ten sernik:)
OdpowiedzUsuńKolejne arcydzieło! :D Pyszotka :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak z cukierni, takiej Francja-elegancja. Brawo<3
OdpowiedzUsuńJak pięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńJaki piękny ma kolorek :) Taki słoneczny <3 Dynię kocham, a więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBiel czyli zimowa aura przełamana kolorem słońca to jest to :D
Usuńmmmmm.... miło od samego czytania:)
OdpowiedzUsuńPiękny! Oprócz tego koktajlu to wszystko realne do zrobienia, kusi mnie...:-)
OdpowiedzUsuńSądzimy, że można go pominąć :)
Usuńjak to pięknie wygląda i to połączenie smakowe musi być pysznie!
OdpowiedzUsuńtaki sernik to dopiero musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńiście zimowy na zewnątrz, ale w środku pełni lata!!
OdpowiedzUsuńpycha musi być i to wcale nie dlatego ze kocham serniczki;D
Właśnie połączenie zimy z latem to strzał w dychę :D
UsuńWygląda tak wspaniale że chyba nawet moja dieta nie powstrzymałaby mnie przed zjedzeniem kawałka. Tym bardziej, że uwielbiam serniki
OdpowiedzUsuńKażda dieta byłaby wystawiona na próbę :D
UsuńObłędny sernik! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik, z zewnątrz jak biały puszek, a w środku bardzo słoneczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne smakowe zestawienie. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZawsze w takich propozycjach trochę przeraża mnie dynia, której nie lubię, ale tutaj wygląda to wszystko obłędnie!
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć czy komuś kto nie lubi dyni taki sernik przypadłby do gustu, z chęcią dałybyśmy Ci kawałek spróbować :)
UsuńMa obłędny kolor w środku, wow :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńDokładnie. JA z waszej cukierni wszystko bym zamówiła :) Sandra :))
UsuńCudny! Bardzo mi się podoba zwłaszcza patent na polewę ze śmietanki kokosowej. Świetny zamiennik tradycyjnego kremu/lukru tortowego - nie omieszkam wypróbować przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecamy taką polewę :) Ale ostatnio odkryłyśmy, że czasem inny miąższ kokosa inaczej "ścina" polewę. Czasem warto na kilkanaście minut włożyć ciasto czy inny deser nim polany do zamrażarki.
Usuńwspaniały :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-) porywam duży kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pięknie, że aż żal go kroić. A nadzienie ma piękny kolor <3
OdpowiedzUsuńJak Wy to dziewczyny robicie, że wszystko, co wychodzi spod Waszych rąk jest takie idealne.
OdpowiedzUsuńCzy idealne to nie wiemy ale staramy się dopracować szczegóły :) Dziękujemy :*
UsuńJak dobrze że go przekroiłyście, inaczej musiałabym sobie wyobrażać. Piękny!
OdpowiedzUsuńNie ma opcji aby nie pokazać ciacha w środku :D
UsuńJak smakuje tak, jak wygląda, to zamawiam całego. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :D
UsuńJuż sama nazwa spowodowała u mnie ślinotok ;)
OdpowiedzUsuńAle piękny! <3 Wygląda niesamowicie! Jak zwykle zjadam oczami <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik i i jadłam juz wiele ale takiego jeszcze w ustach nie miałam
OdpowiedzUsuńPowinnyście mieć swój program kulinarny! To niesamowite jakie cuda tworzycie!
OdpowiedzUsuńGotowanie z pandami xD
UsuńBardzo efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńChętnie wlazłabym pod tę cytrynową kołderkę :D
OdpowiedzUsuńHaha, być między cytrynową kołderką a dyniowym sernikiem to raj ;D
UsuńPrzepięknie i przepysznie to wygląda :) ♥️
OdpowiedzUsuńjaki piękny ! <3
OdpowiedzUsuńcudowny!!! i śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńSmaczny sernik :) A gdzież to śnieg leży? :) Bo jestem w Karpaczu i wyczekuję bardzo =D
OdpowiedzUsuńU nas był ale tylko przez chwilę :P Teraz też śniegu ze świecą szukać :D
Usuń