Sernik proteinowy z dynią pod cytrynową kołderką (bez glutenu, cukru białego)

Mamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury 😃 Serniczek dyniowy jest jednym z naszych ulubionych wersji sernika. Tym razem dodałyśmy do niego koktajl białkowy z wanilią Eco&Fit słodzony ksylitolem i stewią a całość pokryłyśmy cienką cytrynową kołderką. Taki serniczek po treningu to wręcz nagroda za pot i łzy 💪 Warto się nim motywować! 👊 😎





Składniki (śr: 18 cm):

Sernik dyniowy
-200g twarogu chudego lub półtłustego
-400g serka typu skyr lub homogenizowanego
-350g pieczonej dyni hokkaido*
-40g mąki ryżowej
-1 jajko
-ksylitol
*może być inna np. słodka dynia, która nie ma zbyt dużo wody w sobie

Cytrynowa polewa
-140g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego schłodzonego w lodówce)
-100g mleka roślinnego
-120g miąższu/pasty kokosowej
-ksylitol
-duża cytryna (sok i skórka)

Dodatkowo
-Praliny: gdy zostanie część polewy dodać wiórki kokosowe i ulepić kulki
-Gwiazdki: owoc kaki pokroić w plastry i wycinać gwiazdki wykrawaczką do ciastek
-Posypka: płatki kokosowe i płatki migdałowe

SERNIK DYNIOWY
1. Dynie upiec w piekarniku do miękkości. Jeśli dynia ma w sobie dużo wody to dobrze jest ją nieco odsączyć.
2. Ostudzoną dynie, twaróg, serek zmiksować na gładką masę.
3. Dodać koktajl proteinowy oraz ksylitol według indywidualnych preferencji.
4. Następnie dodać jajko, mąkę ryżową i całość dobrze wymieszać lub dalej miksować/blendować.
5. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Od zewnątrz spód tortownicy i boki do połowy pokryć folią aluminiową. Do większego naczynia np. do kwadratowej blaszki włożyć mniejszą tortownicę. Wlać do niej masę serową. Do blaszki kwadratowej wlać wodę tak aby sięgała do połowy boków tortownicy i nie wlewała się za folię aluminiową.
6. Całość piec w 180’C ok 50-60 minut do zarumienienia góry sernika.
7. Następnie sernik ostudzić i wyjąć z tortownicy.

CYTRYNOWA POLEWA
8. Śmietanę kokosową, mleko i pastę kokosową podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia i połączenia składników.
9. Dodać otartą skórkę z umytej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Całość dosłodzić według uznania.
10. Polewę lekko ostudzić.

11. Sernik umieścić w nieco większej tortownicy lub w regulowanym ringo metalowym/plastikowym (w takiej sytuacji spód owinąć folią spożywczą –tą taką lepką :P- i ścisnąć gumką lub sznurkiem aby polewa nie wyciekała bokami!).
12. Polewą wypełnić boki tortownicy oraz polać nią górę sernika. Całość włożyć do lodówki na kilkanaście godzin najlepiej całą noc.
13. Do reszty polewy dosypać wiórki kokosowe, tyle ile wystarczy aby masa była plastyczna i lepiły się z niej kulki.
14. Gdy polewa zastygnie (można dla pewności włożyć sernik do zamrażarki na 1-2h przed wyciągnięciem)  wyciągnąć sernik i udekorować do pralinami, kaki i płatkami migdałów oraz rozmarynem.


57 komentarzy:

  1. Połączenie dyni i cytrny ... to jest coś zupełnie innego *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Śnieżny torcik. Tylko do tego śniegu wewnątrz chyba się dorwał jakiś pies :P

    Wczoraj przebywałam poza domem kilka godzin. Musiałam chodzić jak opóźniona w rozwoju, żeby się nie wywalić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i bardzo mnie ciekawi smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ogromną fanką dyni i cały rok czekam na jesienny okres, żeby w końcu móc przyrządzić z niej różne potrawy. Dynię mam swoją z ogródka więc jestem poniekąd uzależniona od pory roku :P Taki sernik to świetny pomysł i z pewnością spróbuję go przyrządzić <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza dynia to też z domowego tatusiowego ogródka :D A serniki z dynią chyba lubimy najbardziej :)

      Usuń
  5. Ten sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MOja pierwsza myśl i skojarzenie... TORT WESELNY. Taki elegancki i piękny ten sernik..... Co za talent <3 Na pewno ma też smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubimy robić właśnie tą białą polewę bo robi wrażenie :)

      Usuń
  7. też myślałam,że to tort weselny, piękny ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne arcydzieło! :D Pyszotka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak z cukierni, takiej Francja-elegancja. Brawo<3

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny ma kolorek :) Taki słoneczny <3 Dynię kocham, a więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biel czyli zimowa aura przełamana kolorem słońca to jest to :D

      Usuń
  11. mmmmm.... miło od samego czytania:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny! Oprócz tego koktajlu to wszystko realne do zrobienia, kusi mnie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak to pięknie wygląda i to połączenie smakowe musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. taki sernik to dopiero musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. iście zimowy na zewnątrz, ale w środku pełni lata!!
    pycha musi być i to wcale nie dlatego ze kocham serniczki;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie połączenie zimy z latem to strzał w dychę :D

      Usuń
  16. Wygląda tak wspaniale że chyba nawet moja dieta nie powstrzymałaby mnie przed zjedzeniem kawałka. Tym bardziej, że uwielbiam serniki

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny sernik, z zewnątrz jak biały puszek, a w środku bardzo słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne smakowe zestawienie. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zawsze w takich propozycjach trochę przeraża mnie dynia, której nie lubię, ale tutaj wygląda to wszystko obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć czy komuś kto nie lubi dyni taki sernik przypadłby do gustu, z chęcią dałybyśmy Ci kawałek spróbować :)

      Usuń
  20. Ma obłędny kolor w środku, wow :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. JA z waszej cukierni wszystko bym zamówiła :) Sandra :))

      Usuń
  22. Cudny! Bardzo mi się podoba zwłaszcza patent na polewę ze śmietanki kokosowej. Świetny zamiennik tradycyjnego kremu/lukru tortowego - nie omieszkam wypróbować przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecamy taką polewę :) Ale ostatnio odkryłyśmy, że czasem inny miąższ kokosa inaczej "ścina" polewę. Czasem warto na kilkanaście minut włożyć ciasto czy inny deser nim polany do zamrażarki.

      Usuń
  23. Wygląda obłędnie :-) porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda tak pięknie, że aż żal go kroić. A nadzienie ma piękny kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak Wy to dziewczyny robicie, że wszystko, co wychodzi spod Waszych rąk jest takie idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy idealne to nie wiemy ale staramy się dopracować szczegóły :) Dziękujemy :*

      Usuń
  26. Jak dobrze że go przekroiłyście, inaczej musiałabym sobie wyobrażać. Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak smakuje tak, jak wygląda, to zamawiam całego. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Już sama nazwa spowodowała u mnie ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale piękny! <3 Wygląda niesamowicie! Jak zwykle zjadam oczami <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam sernik i i jadłam juz wiele ale takiego jeszcze w ustach nie miałam

    OdpowiedzUsuń
  31. Powinnyście mieć swój program kulinarny! To niesamowite jakie cuda tworzycie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Chętnie wlazłabym pod tę cytrynową kołderkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, być między cytrynową kołderką a dyniowym sernikiem to raj ;D

      Usuń
  33. Przepięknie i przepysznie to wygląda :) ♥️

    OdpowiedzUsuń
  34. cudowny!!! i śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  35. Smaczny sernik :) A gdzież to śnieg leży? :) Bo jestem w Karpaczu i wyczekuję bardzo =D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas był ale tylko przez chwilę :P Teraz też śniegu ze świecą szukać :D

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger